Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Komissiolta ohjeet tekoälyn määritelmästä

Komissiolta ohjeet tekoälyn määritelmästä

Ohjeiden tavoitteena on auttaa yrityksiä, viranomaisia ja muita toimijoita ymmärtämään, mitkä järjestelmät kuuluvat tekoälyasetuksen soveltamisalan piiriin ja mitkä eivät.

Komission perustama tekoälytoimisto (AI Office) julkaisi 6.2.2025 tekoälyasetukseen (EU) 2024/1689 perustuvan ohjeistuksen tekoälyn määritelmästä.

Tekoälyn määritelmä on ollut tekoälyasetuksen valmisteluvaiheen yksi kiistanalaisimmista kohdista, minkä vuoksi myös tulkintaohjeistuksen antaminen viivästyi. Uusien ohjeiden on tarkoitus selventää, milloin järjestelmä katsotaan tekoälyksi ja siten asetuksen soveltamisalaan kuuluvaksi. Kuten myös aiemmat kieltoja koskevat ohjeet, myös nämä ohjeet on julkaistu luonnoksena ja odottavat myöhemmin komission hyväksyntää.

Dokumentin tavoitteena on auttaa yrityksiä, viranomaisia ja muita toimijoita ymmärtämään, mitkä järjestelmät kuuluvat AI-asetuksen piiriin ja mitkä eivät.

Ohjeiden sisältö

Ohjeistus on 13-sivuinen ja se käsittelee tekoälyn määritelmän seitsemää pääelementtiä:

  1. Konepohjainen järjestelmä;
  2. Autonomia;
  3. Mukautuvuus;
  4. Tekoälyjärjestelmän tavoitteet;
  5. Päättely ja tekoälytekniikoiden käyttö tulosten tuottamiseen;
  6. Tulokset, jotka voivat vaikuttaa fyysisiin tai virtuaalisiin ympäristöihin;
  7. Vuorovaikutus ympäristön kanssa.

Kohdassa 5.2 ohjeissa on esimerkkejä järjestelmistä, jotka jäävät tekoälyn määritelmän ulkopuolelle. Tällaisia ovat esimerkiksi matematiikan optimointia parantavat järjestelmät, perustason tietojenkäsittelyjärjestelmät, klassisiin kokeiluihin perustuvat järjestelmät sekä yksinkertaiset ennustejärjestelmät. Ohjeistuksen loppuyhteenvedossa kuitenkin korostetaan, ettei tekoälyjärjestelmien määritelmä ole tyhjentävä eikä kattavia listauksia soveltamisalan sisälle tai ulkopuolelle jäävistä järjestelmistä voida laatia.

Lisätietoja