Uusi lobbauksen avoimuusrekisteri parantaa päätöksenteon avoimuutta
Lobbauksen avoimuutta lisäävä avoimuusrekisterilaki on astunut voimaan 1.1.2024, kertoo Teknologiateollisuus ry. Avoimuusrekisterin tavoitteena on parantaa eduskunnan ja ministeriöiden päätöksenteon avoimuutta sekä torjua epäasiallista vaikuttamista valtiotason toimijoihin.
Avoimuusrekisteriin ilmoitetaan eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta suunnitelmallisesta vaikuttamistoiminnasta. Rekisterin tarkoitus on tuoda esiin merkittävää vaikuttamistoimintaa, kuten suurten yritysten, kansalaisjärjestöjen, työmarkkinajärjestöjen ja muiden ammattimaista edunvalvontatyötä tekevien järjestöjen vaikuttamistoimintaa.
Ilmoitusvelvolliset tekevät itse ilmoitukset avoimuusrekisteriin harjoittamastaan vaikuttamistoiminnasta sekä sen neuvonnasta. Jos organisaatiolla on kalenterivuoden aikana enintään viisi yksittäistä yhteydenottoa vaikuttamistoiminnan kohteisiin, sen ei tarvitse liittyä rekisteriin ja raportoida toiminnastaan. Jos taas viiden kalenterivuotisen yhteydenottokerran raja ylittyy, toimijan täytyy rekisteröityä.
Kaikkien valtiotasoista vaikuttamistoimintaa tekevien on rekisteröidyttävä aikavälillä 1.1.–31.3.2024. Vaikuttamistyötä tekevien toimijoiden tulee ilmoittaa toiminnastaan sittemmin kahdesti vuodessa.