Dekotel Coating on Meriteollisuus ry:n 100. jäsen!
Marraskuussa Meriteollisuus ry:n jäseneksi liittyi Nummelassa toimiva Dekotel Coating Oy. Meriteollisuuden 100. jäsen on erikoistunut korkealaatuisiin, kulutusta kestäviin ja koristeellisiin sisustusmateriaaleihin merenkulku- ja rakentamisalalla. Ydinosaamista on materiaalien pinnoittaminen siten, että niihin saadaan siirrettyä mitä tahansa kuvia. Yritys tarjoaa laajan valikoiman helppohoitoisia ja IMO-hyväksyttyjä sisustusmateriaaleja ideanaan siirtää asiakkaan haluamia kuvia mille tahansa näistä. Tänä vuonna yrityksen liikevaihto on noin 3 miljoonaa euroa ja se työllistää 24 henkilöä.
Yrityksen perustajien Tero ja Milla Kulmalaisen yrittäjähistoria alkoi jo 1990-luvulla. Teron silloinen yritys oli ensimmäisiä maailmassa, joka valmisti värikuoria kännyköihin. Kuorien kysyntä lähti vauhtiin 1990-luvulla, ja vuosituhannen vaihteessa yritys teki kuoria muun muassa Nokialle. Omia tehtaita oli muun muassa Australiassa ja Yhdysvalloissa. 2000-luvun alkupuolella Tero myi yrityksensä Itävaltaan.
Yrityskaupan jälkeen Kulmalaiset päättivät hyödyntää osaamistaan kuorien valmistuksessa ja alkoivat soveltaa kehittelemiään maalauksen ja kuvansiirron tekniikoita uusiin kohteisiin. Meriteollisuuden pariin yritys siirtyi sen jälkeen, kun heidän tekemisensä oli herättänyt yhdysvaltalaisvarustamon huomion ja varustamo oli lähettänyt delegaation käymään silloisessa Lohjan toimipisteessä.
Ensimmäinen iso risteilylaiva, jossa oli Dekotelin etupäässä lasista ja alumiinista valmistettuja sisustustuotteita oli Turun telakalta vuonna 2007 valmistunut matkustaja-autolautta Color Magic. Seuraavaksi vuorossa oli risteilyalus Oasis of the Seas, jossa materiaalina käytettiin lisäksi rosteria. Tämän jälkeen yrityksen toimitukset meriteollisuuteen ovat jatkuneet keskeytyksettä.
Yrityksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa kaksi designeria, joista toinen on perustaja Tero Kulmalainen. Kuvien suunnittelun lisäksi asiakas voi hyödyntää yrityksen teknistä osaamista ja valita itselleen sopivilla ominaisuuksilla varustetun materiaalin. UV-säteilyn ja kemikaalien kestävyys sekä helppo puhdistettavuus ovat esimerkiksi haluttuja ominaisuuksia. Tilaajan puolelta mukana suunnittelussa on usein arkkitehti.
Yhtiön toimitusjohtaja Roland Möller kertoo, että metallit, lasit, kaakelit ja muut raaka-aineet tulevat Nummelan tehtaalle, jossa tuotteet suunnitellaan ja tehdään loppuun asti itse. Hallissa on muun muassa painokoneita, cnc-leikkureita ja tulostimia, joilla kuvia ja materiaaleja työstetään.
– Lopputuotteita menee laivojen lisäksi muun muassa hotelleihin, hisseihin, ravintoloihin ja rakennusten ulkovuorauksiin. Tuotamme valmiita dekoratiivisesti pinnoitettuja materiaaleja, jotka asennetaan rakennusvaiheessa asennuskartan mukaisesti kohdilleen ja näin saadaan muodostettua juuri haluttu kuva, kuvio tai visuaalinen pinta, Möller kertoo.
Yrityksen pinnoitteissa on myös aidolta tuntuvia 3D-ratkaisuja, joilla saadaan esimerkiksi rosterilla pinnoitetulle seinälle mitä erikoisempia kuvioita.
– Kestävän kehityksen kannalta on merkittävää, että teknologian avulla voidaan korvata harvinaisia materiaaleja, ja saada pinnoista silti aidon näköisiä ja tuntuisia. Lattia voi näyttää puulta tai marmorilta tai seinä mosaiikilta, mutta materiaali voi olla esimerkiksi 3D-kuvioitua alumiinia. Näin voidaan valita myös kevyempi ja vähemmän liukas pintamateriaali, Möller kertoo.
Laivojen korjausrakentaminen ja uudelleensisustukset eli niin sanotut refurba-projektit ovat olleet pitkään pysähdyksissä varustamot velkaannuttaneen koronapandemian jälkeen. Kun varustamojen tilanne paranee, nämä projektit käynnistynevät uudelleen. Kestävyysajattelu on edennyt vuosi vuodelta, ja Möller odottaa refurba-projektien tuovan kasvua heillekin lähiaikoina. Tähän on hyvät edellytykset, koska yrityksen tuotteet ja maine ovat kohdillaan ja tuotantokapasiteettia Nummelan hallissa riittää.
Teksti: Antton Lounasheimo