jussi_makinen.png

Avoin kirje europarlamentaarikoille: EU:n tekijänoikeussääntelyllä voidaan rakentaa tai rikkoa koko Euroopan tulevaisuus

|
Jussi Mäkinen

Hyvä europarlamentaarikko,

Parlamentin täysistuntoon on tulossa Euroopan tulevaisuuden kannalta tärkeä säännös – tekijänoikeusdirektiivi. Direktiivistä käyty keskustelu on ollut kiihkeää, koska se osuu hyvin monen eurooppalaisen ihmisen ja yrityksen arkeen.

Direktiivin valmisteluun on panostettu paljon, ja käyttämänne aika ja vaiva olisi ansainnut paljon paremman esityksen. Huonoista aineksista ei kuitenkaan synny kelvollista lopputulosta. Käsillä oleva esitys on niin epäselvä, että se vaarantaa vakavasti Eurooppaan tehtäviä investointeja ja sitä kautta koko eurooppalaista datataloutta ja teollisuuden kilpailukykyä.

Euroopan tekoälyn kehittymisen kannalta on tärkeää, että datan analysoinnille on selkeät puitteet. Direktiivin tekstin ja datan louhintaa koskeva artikla 3:n luoma mahdollisuus rajoittaa tiedon louhintaa Euroopassa tuo mukanaan uhkan analyysien vinoutumista. Esitys asettaa myös Euroopassa toimivat yritykset muita heikompaan asemaan, sillä eurooppalaiset tekstit ovat kyllä USA:ssa kenen tahansa louhittavissa.

Teknologiateollisuus työllistää merkittävän osan suomalaisista. Jos yritysten kilpailukyky häviää, häviää myös kyky työllistää. Julkinen keskustelu painottuu muutamaan suuryritykseen, vaikka kyky hyödyntää tehokkaasti dataa on jokaisen pienenkin suomalaisen konepajan uudistumisen edellytys. 

Jos yritysten kilpailukyky häviää, häviää myös kyky työllistää.

Direktiivissä ehdotetaan myös kokonaan uutta asetelmaa alustojen vastuulle sisällöistä. Ratkaisun valmistelu muistuttaa prosessia, jossa vene soudetaan keskelle selkää ja kaikki pohjalaudat vaihdetaan kerralla. Teknisesti heikon esityksen pohjalta tehty artikla on yli viisi sivua pitkä ja sen asettamat säännöt ovat niin epäselvät, että on hyvin vaikea ennalta sanoa, mihin alustoihin ne soveltuvat ja mihin eivät. Hurskaana toiveena on, että suodatukset eivät vaikuttaisi tekijänoikeuden rajoitusten sallimaa käyttöä, kuten kritiikkiä, parodioita tai muuta sananvapauden ja taiteen uudistumisen edellyttämää teosten käyttöä. Tällaisia suodattimia ei ole, eikä tule.

Direktiivistä käyty keskustelu on saanut myös nettivideoiden ajassa kasvaneet sukupolvet kiinnostumaan internetin sääntelystä ja EU:sta. Tätä kiinnostusta ei voida sivuuttaa masinointiselityksillä. Monet nuoret äänestävät kevään eurovaaleissa.

Minkälaista sääntelyä he ja kaikki muut eurooppalaiset verkon käyttäjät sekä eurooppalaiset yritykset ansaitsevat? Mielestäni he ansaitsevat sen, että puutteellisesti valmistellut ja ongelmia aiheuttavat artiklat jätetään tästä esityksestä pois huolella valmisteltaviksi.

Jussi Mäkinen, @Jussi_M
Kirjoittaja on Teknologiateollisuus ry:n digijuristi.