Tiedote

Teknologiateollisuuden ilmasto- ja energialinjaus tähtää ilmastotyön edelläkävijyyteen - päästöjä vähentävän teknologian kehitystä vauhditettava

Tänään julkistettu linjaus sisältää kymmenen teemakokonaisuutta, joiden avulla nettonollapäästöt voidaan saavuttaa ennen vuotta 2050. Suomalaisella teknologialla voi olla globaalisti suuri kädenjälki.

Teknologiateollisuuden hallitus hyväksyi kokouksessaan 19.3. liiton tuoreen ilmasto- ja energiapoliittisen linjauksen, jonka lähtökohtana on maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen enintään 1,5 asteeseen. Linjaus sisältää kymmenen teemakokonaisuutta, joiden avulla EU:n nettonollapäästöt voidaan saavuttaa ennen vuotta 2050. Linjaukset toimivat pohjana Teknologiateollisuuden huhtikuussa julkaistavalle tiekartalle, joka sisältää tarkemmat askelmerkit ja käytännön esimerkit vähähiilisistä teknologioista aikatauluineen.  

- Ei riitä, että teemme oman osuutemme päästöjen vähentämiseksi. Teknologiateollisuuden tuottamilla ratkaisuilla on globaalisti suuri kädenjälki ja meillä on mahdollisuus ja velvollisuus auttaa asiakkaitamme pienentämään omaa hiilijalanjälkeään, Teknologiateollisuuden kestävän kehityksen johtaja Helena Soimakallio sanoo.

Kansainvälisillä päätöksillä on merkittävä rooli sekä ilmastotavoitteiden asettamisessa että vähähiilisiin ratkaisuihin kannustavan toimintaympäristön rakentamisessa. Teknologiateollisuuden näkemyksen mukaan tulevaisuudessa päästövähennyksille tulee asettaa yhä kunnianhimoisempia tavoitteita. Vähähiilisyys saavutetaan eri sektoreilla eri tahdissa ja teknologioiden kehittyessä päästöjen väheneminen nopeutuu edelleen.

Vähähiilisyys saavutetaan eri sektoreilla eri tahdissa ja teknologioiden kehittyessä päästöjen väheneminen nopeutuu edelleen.

- Kun lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet ovat selkeitä ja yksiselitteisiä, luovat ne vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön uusille investoinnille ja yritysten toiminnalle, Soimakallio toteaa.

Tulevaisuudessa energiatehokkuuden parantuminen ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen vähentävät merkittävästi kasvihuonekaasujen päästöjä. Samalla puhtaan ja hinnaltaan kilpailukykyisen sähkön tarve kasvaa. Esimerkiksi terästeollisuuden uudet hiilivapaat tuotantoprosessit, sähköistyvä liikenne, kiertotalouden ratkaisut sekä hiilidioksidin talteenotto ja varastointi tarvitsevat kaikki huomattavan paljon sähköä. Myös energiajärjestelmä on muutettava älykkääksi ja joustavaksi niin, että se ohjaa energian tehokkaaseen käyttöön ja tarjoaa riittävästi varastointimahdollisuuksia.

Innovaatiorahoituksen suunta on käännettävä

Yhtenä suurena haasteena uudistumiselle on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitus, joka on pudonnut Suomessa huolestuttavan alhaiselle tasolle. Teknologiateollisuus katsoo, että panostuksia on lisättävä pitkäjänteisesti sekä suunnattava kohdennetusti myös ilmastohaasteen ratkaisemiseen.

- Suomalaisilla puhtailla teknologioilla on myös kansainvälistä markkinapotentiaalia, joten meidän tulee kotimarkkinoiden ohella panostaa vientiponnisteluihin. Myös julkisia hankintoja olisi käytettävä nykyistä tavoitteellisemmin kestävän kehityksen edistämiseen. Hankintakriteereissä on painotettava laatua, innovatiivisuutta, elinkaaritaloudellisuutta sekä vähähiilisten tuotteiden ja ratkaisujen käyttöä, Helena Soimakallio arvioi.

Liite: Teknologiateollisuus ry:n ilmasto- ja energialinjaus 2019

Lisätiedot:

Johtaja Helena Soimakallio
Kestävä kehitys, Teknologiateollisuus ry
puh. 040 550 7706 ja etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi