mervi_3.jpg

Tietoyhteiskunnassa haasteita ratkotaan ja uutta luodaan yhteistyössä

|
Mervi Karikorpi

TIEKE ry:n koordinoima Tietoyhteiskunta-akatemia järjestetään tänään neljättä kertaa. Sen kokoaa yhteen yhteiskunnallisia päättäjiä, elinkeinoelämän ja yritysten sekä tutkimuslaitosten asiantuntijoita tarkoituksena lisätä yhteistä näkemystä tietoyhteiskunnan nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Tänä vuonna akatemiassa tarkastellaan erityisesti tekoälyn vaikutuksia yhteiskuntaan eri näkökulmista ja tekoälyn ja datan käyttöön liittyviä osaamis- ja kyvykkyystarpeita.

Smart data – aikamme uusi valuutta

Maailmassa tuotetaan 16 biljoona megatavua dataa joka päivä. Tietoa tulvii jokapäiväisessä elämässä aina kun olemme yhteydessä digitaalisiin tuotteisiin ja palveluihin, kuten vaikkapa puhelimeen, luottokorttiin ja sosiaaliseen mediaan. Älykkäiden koneiden ja kaupunkien keräämä data kasvaa eksponentiaalisesti.  

Datamäärän valtavasta kasvusta saa paremman kuvan, jos ajattelee, että 90 % maailman datasta on tuotettu viimeisen kahden vuoden aikana. Yksilöille, yrityksille ja yhteiskunnalle kokonaisuudessaan tämä valtava datan määrä on potentiaalinen kultakaivos. Tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on kuitenkin se, pystytäänkö big data jalostamaan smart dataksi - tiedoksi, jolla voidaan luoda arvoa.  

Teknologiateollisuus ry edistää omalla hanketoiminnallaan datan sujuvaa liikkumista yritysten välillä, reaaliaikatalouden etenemistä Suomessa ja Euroopassa ja dataa ja tekoälyä hyödyntävän liiketoiminnan syntymistä. 

Tietoyhteiskunnassa haasteita ratkotaan ja uutta luodaan yhteistyössä

Globaalin toimintaympäristön haasteet ja tarvittavat ratkaisut ovat usein liian monimutkaisia ​​ja systeemisiä yhden toimijan ratkaistavaksi. Yritykset eivät enää useinkaan pärjää kilpailussa pelkästään omalla osaamisellaan, vaan tarvitsevat omien kilpailuetujensa lisäksi vahvojen yhteistyökumppanien tarjoamia etuja. Nämä voivat olla muita yrityksiä, julkishallinnon edustajia tai kansalaissektorin toimijoita.

Maailmantalouden kilpailu on siirtynyt yhä enemmän erilaisten verkostojen – tai ekosysteemien – väliseksi. Ekosysteemit auttavat mukana olevia toimijoita myös ennakoimaan toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia. Yhä useammalla yrityksellä ekosysteemit ja niiden kehittäminen ovatkin liiketoimintastrategian ytimessä. 

Maan tuleva hallitus vaikuttaa omilla ratkaisuillaan siihen, kuinka houkutteleva TKI-ympäristö Suomi lopulta on.

Yritysten, tutkimustoimijoiden ja rahoittajien muodostama strateginen kumppanuus ja yhteinen tavoite on lähtökohta sille, että pienistä, siiloutumiseen johtavista hankkeista päästäisiin merkittäviin ekosysteemikokonaisuuksiin. Suomesta löytyy vahvaa osaamista ja kansainvälisestikin kiinnostavia innovaatioverkostoja esimerkiksi terveyden ja lääketieteen, biotalouden, autonomisen liikenteen, älykkäiden koneiden sekä mobiili- ja tietoliikenneteknologioiden alueilla.

Maan tuleva hallitus vaikuttaa omilla ratkaisuillaan siihen, kuinka houkutteleva TKI-ympäristö Suomi lopulta on. Tutkimus- ja innovaationeuvoston 2030 visio on hyvä lähtökohta parlamentaariselle, hallitusohjelmakausien yli ulottuvalle tiekartalle.

Julkisilla avustusmuotoisella TKI-rahoituksella on merkittävä rooli yhteistyön, korkean riskin innovaatiotoiminnan ja yksityisen rahoituksen vivuttamisessa. 

Mervi Karikorpi@mervikarikorpi