Siirry sisältöön
Etusivu Palvelut Työsuhdepalvelut Paikallinen sopiminen ja yhteistoiminta

Pai­kal­li­nen so­pi­mi­nen ja yh­teis­toi­min­ta

Paikallinen sopiminen tarkoittaa valtakunnallisen työehtosopimuksen puitteissa tapahtuvaa työehtojen mukauttamista työpaikan tarpeisiin.

Työehtosopimukset määrittävät sen, mistä asioista, millä laajuudella, miten ja kenen kanssa voidaan sopia.

Yhteistoiminta yrityksessä on kokonaisuus, joka sisältää yhteistoimintalain mukaisen vuoropuhelun lisäksi kaiken paikallisen sopimisenyhteistyön ja yhteisen kehittämisen jota yrityksessä tehdään yhdessä henkilöstön kanssa. 

Hyvä yhteistoiminta rakentuu paikalliselle luottamukselle. Luottamus vaatii avoimuutta ja yhteistyötä sekä henkilöstön mukaan ottamista yrityksen päätöksentekoon ja työn kehittämiseen. Tämä tukee myös hyvän työantajamielikuvan rakentamista, lisää yrityksen houkuttelevuutta ja parantaa nykyisen henkilöstön pitovoimaa.

Päivitetty 04.04.2025 klo 14:36
Henkilö puhuu puhelimeen toimistoympäristössä, kuvituskuva.

työehtosopimukset

Työ­paik­ka­koh­tais­ta vii­laus­ta työ­eh­toi­hin

Paikalliseen sopimiseen vaikuttaa se, noudattaako työnantaja valtakunnallista työehtosopimusta normaalisitovuuden vai yleissitovuuden perusteella.

Lain rajoituksista johtuen kaikki paikallisen sopimisen mahdollisuudet eivät ole käytettävissä, kun käytetään yleissitovaa työehtomallia. Toisaalta, toisin kuin normaalisitovassa työehtomallissa, paikallisen sopimisen menettelyjä ja osapuolia koskevia määräyksiä ei tarvitse noudattaa.   

  • Paikallisia sopimuksia on hyvä tarkistaa sovituin väliajoin ja huolehtia siitä, että ne ovat ajan tasalla, dokumentoituna ja saatavilla.
  • Hyvä paikallisen sopimisen kulttuuri edellyttää luottamusta ja toimivaa yhteistyötä työnantajan ja henkilöstön välillä.

Tutustu tarkemmin yhteistoimintaan.

Yhteystiedot

Kai­paat­ko li­sä­tie­toa pai­kal­li­ses­ta so­pi­mi­ses­ta ja yh­teis­toi­min­nas­ta? Ota yh­teyt­tä!