NIT:n mallilla voi laskea hiilijalanjäljen lisäksi hiilikädenjäljen
NIT Naval Interior Team voitti kestävän kehityksen palkinnon Cruise Ship Interiors Expo -messuilla Lontoossa marraskuun lopulla. NIT nimettiin CSI Awards -kilpailun finaaliin hiilijalanjäljen laskentapalvelulla. Yleisö äänesti palvelun voittajaksi.
Hiilijalanjälkilaskenta on ensimmäinen laatuaan oleva palvelu laivan sisustustilojen ympäristövaikutuksen laskemiseen. Se mahdollistaa tunnistamaan ne tekijät, joilla on suurin vaikutus hiilijalanjälkeen, sekä tutkimaan vaihtoehtoisia materiaaleja.
NIT Naval Interior Team on perustettu Piikkiössä vuonna 2000 ja toimii nykyään useissa eri maissa. Oma tuotantolaitos on Turussa, tällä hetkellä NIT työllistää 114 henkilöä. Yritys on erikoistunut laivojen suunnittelu- ja rakennustoimituksiin avaimet käteen -periaatteella.
NIT:n uudella mallilla voi laskea sisustusratkaisujen hiilijalanjäljen. Laskenta pitää tehdä aikaisessa vaiheessa, jotta materiaalivalintoihin ehditään vaikuttaa. Normaalisti laivanrakennusprojekteissa arkkitehti ehdottaa materiaalit. Mutta NIT:n toimitusjohtaja Sebastian Lagerlöfin mukaan NIT haluaa olla alkuvaiheessa mukana ohjaamassa vihreämpiä valintoja.
– Palvelumme mahdollistaa valintojen kestävyystarkastelun ja antaa siten mahdollisuuden vähentää päästöjä, Lagerlöf toteaa.
Laskentatyökalu on luotu yhdessä VTT:n kanssa. Laskenta perustuu EN 15804 -standardiin ja siinä huomioidaan tuotteen elinkaaren eri vaiheet. NIT myy laskentapalvelua halukkaille ja käyttää sitä myös itse omissa toimituksissaan. NIT:n asiantuntijat ovat koonneet datapankin keräämällä materiaalivalmistajilta tuotetietoja, minkä jälkeen päästöt voidaan laskea mallin avulla.
– Työkalun avulla pääsee ymmärtämään syvällisesti eri materiaaleja ja niiden päästöjä, Lagerlöf kertoo.
Laivan varustelun hiilijalanjäljen laskenta on järkevää tehdä alueittain ja koota laskenta päämateriaaliryhmiin, kuten huonekalut, verhoilu, lattia, katto ja teräsvarustelu. Laskenta suoritetaan materiaalitietojen, alueen osaluettelon ja sisustuspiirustusten avulla. Hiilijalanjäljen päätekijät tunnistetaan ja lasketaan, vaihtoehtoisia materiaaleja tutkitaan ja niitä verrataan alkuperäisiin materiaaleihin. Mallissa huomioidaan myös hiilikädenjälki, eli mikä päästövähennyspotentiaali käytetyillä materiaaleilla on esimerkiksi kierrätyksen ja uusiokäytön kautta.
Myös NIT:n oma tuotanto on kehittynyt: laskennan ja oman laatujärjestelmän kautta tavoitteena on yrittää löytää kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja ja hankintoja. Turun tuotantolaitoksella tehdään esimerkiksi seinä- ja kattorakenteita, kalustetasoja sekä runkoja metallista. NIT:n toimitiloissa on tehty energiankulutusta vähentäviä uudistuksia.
Teksti: Antton Lounasheimo
Kuvat: Oy NIT Naval Interior Team Ltd