Kokoonpanoa tehtaalla, kuvassa kädet työssä
Uutinen

Ammattiliitoilla laaja poliittinen lakko useilla teknologiateollisuuden toimialoilla

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet laajoista poliittisista lakoista myös teknologiateollisuudessa torstaina 14. joulukuuta. Lakot kestävät vuorokauden ajan.

SAK:laiset Teollisuusliitto ja Sähköliitto, STTK:lainen Ammattiliitto Pro sekä akavalaiset Insinööriliitto sekä DIFF – Ingenjörerna i Finland ovat ilmoittaneet laajoista poliittisista lakoista torstaina 14. joulukuuta kello 00.00–23.59 välisenä aikana.

Ammattiliitot vastustavat toimillaan maan hallituksen sosiaaliturva- ja työmarkkinauudistuksia. 

Ay-liikkeen poliittiset työtaistelutoimet suuntautuvat yli 450 yritykseen ja työpaikoille ympäri Suomea, ja niitä järjestetään myös teknologiateollisuuden työpaikoilla useilla eri toimialoilla, kaivoksista terveysteknologiaan.

Lakon kohteena ovat teknologiateollisuudessa muun muassa ABB, Abloy, Boliden, Kone Hissit, Konecranes, Meyer Turku, Nokia Solutions and Networks, Outokumpu, Patria Aviation, Ponsse, Quant Finland, Sako, Sandvik Mining and Construction Finland, SSAB ja Valmet.

Koko listan lakon kohteista löydät Teollisuusliiton sivuilta.

Ko. listan lisäksi Sähköliitto on ilmoittanut poliittisesta lakosta 14. joulukuuta kello 00.00–23.59 seuraavissa teknologiateollisuuden yrityksissä:

  • Bravida Finland Oy, Helsingin toimipiste

Tietoja ammattiliittojen mahdollisesti myöhemmin ilmoittamista lakoista päivitetään tälle sivulle.

Kysyntä teknologiateollisuudessa on heikentynyt selvästi. Ensi vuoden näkymät ovat huolestuttavia, koska uusien tilausten sekä tarjouspyyntöjen määrä on vähentynyt rajusti ja liikevaihto edelleen heikentynyt, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.

– Erityisesti tällaisessa tilanteessa lakkoilu on yrityksille hyvin vahingollista, sanoo Teknologiateollisuus ry:n paikallisista työehdoista vastaava johtaja Johanna Laine.

UUDISTUSTEN TARVE KONKRETISOITUU

Työtaisteluilla osoitetaan mieltä hallitusohjelmassa sovittuja uudistuksia vastaan. Hallitus on toteuttamassa lakimuutoksia, joilla Suomen työmarkkinoita uudistetaan kilpailukykyä ja talouskasvua vahvistavaan suuntaan.

– Uudistukset ovat linjassa Suomen keskeisten kilpailijamaiden kanssa, ja myös Suomen työmarkkinat on uudistettava 2020-luvun tarpeisiin. Esimerkiksi työrauhan parantamisella ja paikallisen sopimisen lisäämisellä edistetään alan yritysten toimintaedellytyksiä, kasvua ja kykyä menestyä kansainvälisillä markkinoilla, ja tästä hyötyvät myös työntekijät, Laine sanoo.

Poliittiset työtaistelut ovat laillisia työtaistelutoimenpiteitä eikä niitä toistaiseksi rajoiteta millään tavoin. Työntekijöillä on nykyään oikeus osallistua niihin myös työajallaan. Poliittiset lakot ovat osa ammattiliittojen harjoittamaa järjestöpolitiikkaa, ja niitä on nähty viimeksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana.

– Harmittavaa tilanteessa on, että vaikka mielenilmaisun kohteena on maan hallitus, toimenpiteistä kärsivät ennen kaikkea kiistassa sivullisen roolissa olevat työnantajat, jotka ovat vastikään sopineet työehdoista yhdessä työntekijöiden kanssa. Poliittiset työtaistelut ja niillä aiheutetut vahingot työpaikoille alleviivaavat tarvetta uudistuksille, Laine toteaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Tiedote: SAK:n mielenosoitus hallitusta vastaan aiheuttaa suurta haittaa Suomen viennille

Vientinäkymät synkkenivät: Teknologiateollisuuden uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrä putosi rajusti