Siirry sisältöön

Suomen kasvu ja kilpailukyky nojaavat yhä enenevässä määrin osaavaan työvoimaan, jota ei löydy pelkästään kotimarkkinoilta. Kansainväliset asiantuntijat ovat keskeisessä roolissa yritysten menestyksessä ja innovaatiokyvyn vahvistamisessa. Lainsäädäntömuutokset eivät muuta tätä tarvetta – mutta on tärkeää, että työnantajat tuntevat uuden tilanteen ja siihen liittyvät velvoitteet.

Mitä muuttuu kansainvälisten työntekijöiden asemassa?

Uusi ilmoitusvelvollisuus työnantajille

Tukea ja tietoa työnantajille saatavilla

Lisätietoja

Kuvittele tämä: juuri peruskoulun päättänyt nuori seisoo ensimmäistä kertaa teknologiayrityksen aulassa silmät suurina, vähän jännittyneenä, mutta ennen kaikkea uteliaana. Ensimmäinen kurkistus työelämään on samalla kurkistus tulevaisuuteen. Ja se onnistuu vain, jos joku tarjoaa siihen mahdollisuuden. 

Me uskomme, että ensikosketus työelämään kannattaa antaa varhain, kun tulevaisuuden urapolut ovat vielä avoinna ja uteliaisuus uutta kohtaan on suurimmillaan. Ensimmäiset kokemukset ja mielikuvat alasta voivat ratkaista, herääkö nuorella kiinnostus juuri teknologia-alaa ja sen yrityksiä kohtaan.  

Teknologia-ala tarvitsee osaajia, ja kesätyönsä aloittavat nuoret ovat yritysten kaipaamia tulevaisuuden tekijöitä. On tärkeää, että ensimmäiset kohtaamiset ovat innostavia, merkityksellisiä ja mieleenpainuvia! 

Tuoreesta NYT nuorten tulevaisuusraportista selviää, että nuoret kaipaavat yhä enemmän konkreettisia kokemuksia työelämästä ja toivovat mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Pienetkin kesätyökokemukset vahvistavat nuoren taitoja, kartuttavat itseluottamusta ja auttavat näkemään mahdollisuuksia, jotka eivät aina välttämättä tule esiin koulun arjessa. 

Työnantajan panostus kesätyöhön voi olla merkittävä askel nuorelle. Nuori ei tarvitse täydellistä suunnitelmaa, vaan mahdollisuuden aloittaa jostakin. Yksi onnistunut kokemus voi sytyttää kipinän, joka kulkee mukana pitkään ja rohkaisee tarttumaan seuraavaan mahdollisuuteen. 

Kesätyö ei ole mikä tahansa työ, vaan se voi olla ensimmäinen askel kohti omannäköistä tulevaisuutta. 

Työelämätaitoja yhdeksäsluokkalaisille 

Halusimme tarjota yhdessä jäsenyritystemme kanssa nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään teknologia-alalla. Järjestämme toista vuotta peräkkäin MyTech AI-lähettiläs -ohjelman, jossa 80 ysiluokkalaista pääsee kahdeksi viikoksi tutustumaan tekoälyn maailmaan. Mukana ohjelmassa ovat Microsoft, Nokia, CSC ja WithSecure. 
 
Nämä yritykset tarjoavat nuorille mahdollisuuksia tutustua teknologia-alaan, vahvistavat omaa vetovoimaansa nuorten keskuudessa ja osallistuvat uuden, osaavan sukupolven kasvattamiseen. Espoon, Kirkkonummen ja Helsingin kaupungit ovat mukana ohjelmassa, jossa nuoret toimivat tekoälyopastajina kaupungin eri toimipisteissä kahden päivän ajan. 


Miksi nuorten palkkaaminen kesätöihin kannattaa? 

Lisätietoja

Pk-yrityksissä ympäri Suomen on yhä enemmän työntekijöitä, jotka eivät puhu suomea ainakaan äidinkielen tasoisesti. Kansainvälistyminen ja monimuotoistuminen ovat yrityksille tutkitustikin hyväksi, mutta monimuotoistuvan työpaikan kulttuurin rakentaminen vaatii johdolta suunnitelmallisia toimia. Sujuva kommunikointi työpaikalla ei ainoastaan edistä tehokkuutta, vaan myös lisää työntekijöiden hyvinvointia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.  

Vuoden 2024 lopussa TeknoBaro-kyselyymme vastanneista yrityksistä jo kahdessa kolmesta oli töissä kansainvälisiä osaajia ja kolmessa neljästä käytettiin työkielenä suomen tai ruotsin lisäksi englantia.  Yrityksiltä kysyttiin, minkälaista tukea ne kaipaisivat kansainvälisten osaajien rekrytoimisessa, ja selvästi yleisimmin tukea toivottiin joko kv-osaajien kielitaidon kehittämiseen tai nykyorganisaation kielitaidon (esim. englannin osaaminen) tukeen. 
 
Seuraavassa muutamia ajatuksia monikielisen työyhteisön kehittämisestä TeknoBaro-kyselyn vastauksiin ja jäsenyritysten kanssa käytyihin keskusteluihin perustuen:  

Ei ole olemassa yhtä ihmelääkettä, yritysten tarpeetkin ovat erilaisia 

Yritysten tilanteet ovat niin erilaisia, että yhden, kaikille sopivan ratkaisun kehittäminen lienee mahdotonta eikä ehkä tarkoituksenmukaistakaan. Yhdessä yrityksessä pohditaan, voisiko kokoonpanolinjastolle palkata ensimmäisen ei-suomenkielisen, kun toisen yrityksen johtoryhmän keskustelukieli vaihdetaan englanniksi ensimmäistä kertaa ja kolmas kaipaisi apua saadakseen Suomeen ryhmän ammattitaitoisia hitsaajia Intiasta. Siksi yhden ihmelääkkeen sijaan tarvitaan ratkaisuvalikko, jonka keinot ovat ketterästi saatavilla ja riittävän monipuoliset.  

Suomi, englanti vai jokin muu kieli?  

Ei ole automaattisesti aina paras ratkaisu vaihtaa kertaheitolla yrityksen työkieltä englanniksi. Pahimmillaan hätäisesti toteutettu muutos vo johtaa kriisiin ja hätään, jos nykyisillä työntekijöillä ei ole aikaa valmistautua riittävästi. Usein alkuun pääsee sillä, että varmistaa keskeisten työturvallisuuteen ja perehdytykseen liittyvien dokumenttien saatavuuden englanniksi. Tiimin esihenkilö- tai työnjohtajatason valmistelu muutokseen on aivan olennaista – Suomessakaan ei kannata olettaa kaikkien osaavan englantia. On tärkeää antaa muutokselle tilaa ja riittävästi aikaa.

Jäsenyrityksissämme on ollut tilanteita, joissa esimerkiksi ukrainalaisia on palkattu useita, eikä kaikkien heidän kanssaan ole ollut alussa yhteistä kieltä lainkaan. Yksi tai kaksi työntekijää porukasta on osannut englantia, ja he ovat toimineet  tulkkina muille.  

Kannattaa myös muistaa, että monet Suomessa asuvat kv-osaajat haluaisivat oppia suomen kieltä. Tätä kannattaa myös kuunnella herkällä korvalla. Eräässä jäsenyrityksessämme pidetään esimerkiksi kahvitauot suomeksi, vaikka työkielenä muuten on englanti ja eri kansalaisuuksia edustettuna lukuisia.  

On Suomen pitkäaikaisen edun mukaista, että mahdollisimman moni kansainvälisistä osaajista myös jäisi Suomeen. Siksi myös kotimaisen kielen oppiminen olisi tärkeää. Työyhteisöt ja yritykset voivat tukea tässä työntekijöitään epäformaalien tilanteiden lisäksi tarjoamalla kielikoulutusta. Esimerkiksi TE-palveluiden osin rahoittamaa Työpaikkasuomi ja -ruotsi -koulutusta voi räätälöidä yrityksen omiin tarpeisiin. 

Johtaminen, johtaminen, johtaminen – muutoksestahan on kyse 

Niin kuin mikä tahansa muutos yrityksissä, myös monimuotoistuminen tai useamman kielen käyttämiseen siirtyminen vaatii määrätietoista ja aktiivista johtamista. Tarjoa henkilöstölle aikaa sanoittaa huoliaan ääneen. Yleensä on kyse todella arkisista asioista: Miltä tuntuu, jos taukohuoneessa tuoksuu jatkossa erilaiselta? Onko pakko puhua englantia, vaikka ei osaisikaan kunnolla? Ovatko jotkut puheenaiheet tabuja toisissa kulttuureissa? Miten tiimimme dynamiikka muuttuu, jos vaihdamme kielen englanniksi? Ja niin edelleen.  

Jos nykyiset työntekijät tai työnjohtajat kokevat tarvitsevansa tukea englannin kielen käytössä (usein suomalaisten kohdalla on kyse enemmän rohkeudesta käyttää kieltä kuin varsinaisesta osaamisesta), järjestä sitä. Yhä vieläkin Suomessa on liikaa tilanteita, joissa ensimmäinen tai ensimmäiset kv-osaajat jäävät työarjessa yksittäisten suomalaisten työntekijöiden tai tiiminvetäjien ”vastuulle”. Sitouta koko tiimi tai työyhteisö muutokseen.  

Lähde liikkeelle juurista, älä latvasta 

Olen usein kuullut sanottavan, että organisaation ylin johto kyllä julistaa monimuotoisuuden tärkeyttä ja haluaa rekrytoida myös kansainvälisiä osaajia, mutta kitkaa syntyy alemmilla tasoilla organisaatiossa. Näinhän sen ei pitäisi mennä. Olisiko mahdollista synnyttää vaikkapa työnjohtajatasossa motivaatiota uudistaa omaa toimintaansa ja kasvattaa omaa osaamisrepertuaariaan englanniksi toimimiseen? Kasvavasta vastuusta voi tietysti myös palkita.  

Suoranaiseen rasismiin tulee tietysti puuttua määrätietoisesti ja jyrkästi. Usein voi olla kyse siitä, että meitä jännittävät ja huolestuttavat uudenlaiset tilanteet. Työyhteisön muuttuminen ja työkielen vaihtuminen ovat isoja muutoksia. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin ihmisyydestä ja toisten hyväksymisestä, joten muutokseen kannattaisi suhtautua uteliaisuudella. Ensimmäinen toisenlaisesta kulttuurista tuleva työkaveri saattaa vahingossa opettaa meille paljon myös itsestämme.  

Juurista liikkeelle lähtemisen jälkeen on kuitenkin tärkeää ajatella myös sitä latvaa. Miten varmistatte yrityksessänne, että myös maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä on yhtäläiset mahdollisuudet edetä urallaan? Monimuotoiset tiimit ovat tutkitusti parempia yrityksen tulokselle, ja tämä koskee myös tiiminvetäjien ja johdon monimuotoisuutta. Suomessa oltaisiin varmasti paljon nykyistä parempia rekrytoimaan monimuotoisemmin, jos rekrytoivat esihenkilöt olisivat monimuotoisempi joukko.  

Haluan lopettaa positiiviseen nuottiin. Kyllä te (yritykset, johtajat, yrittäjät ja työhteisöt) tähän pystytte. Olette pystyneet paljon vaativimpiinkin muutoksiin ja strategioihin. Ota motivaatioksi monimuotoistumisen tuoma uusi kasvu ja muista, että tätäkään elefanttia ei tarvitse syödä kerralla.

Lisätietoja

Organisaation edustajat voivat tarkistaa kyberturvallisuuslaista ja Kyberalan NIS2-soveltamisoppaasta, kuuluuko heidän organisaationsa NIS2-toimijoihin. NIS2-sääntelyn soveltamisalaan kuuluvien toimijoiden on ilmoittauduttava oman toimialansa valvovan viranomaisen ylläpitämään toimijaluetteloon.

Suomessa on arviolta noin 5 000 soveltamisalaan kuuluvaa yritystä. Jos ilmoitusta ei tehdä, vaikka se olisi tarpeen, viranomaisen on määrättävä yritykselle hallinnollinen seuraamusmaksu.

Lisätietoja

Vapaaehtoinen sopimusmenettely on jatkossakin valtion ja toimialojen valinta EU:n sitovien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi Suomessa, kertoo TEM huhtikuisessa tiedotteessaan.

Uusi energiatehokkuussopimuskausi 2026–2035

Nykyinen sopimuskausi päättyy 2025 lopussa. Käynnissä olevalla sopimuskaudella on 138 Teknologiateollisuuden jäsenyritystä mukana.

Nykyisessä sopimuksessa mukana olevien yritysten tulee sitoutua uudestaan uuteen sopimuskauteen.

Uusi sopimuskausi käynnistyy ensi vuoden alusta (2026-2035), ja uusi sopimus tulee pitkälti nykyisen kaltainen. 

Uusi energiatehokkuusdirektiivi (EED) tuo pieniä muutoksia sopimukseen esim. energiahallintajärjestelmän ja pakolliset katselmukset. Sopimus tarjoaa myös vaihtoehtoiset tavat näiden velvoitteiden täyttämiseen.

Tulevaan energiatehokkuussopimukseen liittyvän yrityksen tulee asettaa lähtökohtaisesti vähintään 10 prosentin ohjeellisen energiansäästötavoitteen kaudelle 2026–2035 ja välitavoitteen 6 prosenttia vuodelle 2030.


Mitä hyötyjä sopimuksesta on yritykselle?

Miten toimin, kun Teknologiateollisuuden jäsenyrityksenä haluan liittyä mukaan uuteen sopimukseen?

Lisätietoja

Yritysten ja yrittäjien verotus:

Veropaketilla vahvistetaan Suomen kilpailukykyä yritystoiminnan sijaintipaikkana, kannustetaan investointeihin ja kasvuun. Yhteisöverokannan kahden prosenttiyksikön lasku herättänee kiinnostusta kansainvälisestikin ja voi houkutella tänne lisää yritystoimintaa. Tappioiden vähennysoikeuden jatkaminen 25 vuoteen helpottaa esimerkiksi startupien, voimakkaasti investoivien ja syklisillä toimialoilla toimivien yritysten toimintaa.

Ansiotuloverotus ja alv:

Ansiotuloverotuksen alentamisella parannetaan työnteon kannustimia ja tehdään Suomesta houkuttelevampi paikka työskennellä. Ostovoimaa parantaa myös arvonlisäverotuksen pieni alennus.

Perintö- ja lahjaverotus:

Perintöveroa ei korvattu luovutusvoittoverotuksella, mutta pienempiä parannuksia tehdään.

Parannuksia yritysjärjestelytilanteisiin ja pääomamarkkinoiden toimivuuteen:

Pk-yritysten kestäviin investointeihin kaivataan vielä tukea:

Veronalennukset rahoitetaan veronkorotuksin ja tehostuksin:

Hallitus toisti tavoitteensa pitää huolta julkisen talouden kestävyydestä ja tasapainottamisesta. Siten puoliväliriihessä linjattiin myös veronkorotuksista. Tässä ei käydä läpi puoliväliriihessä linjattuja leikkauksia, joita niitäkin on tulossa paljon.

Lisäkorotuksia sähköverosta

Vaikka puoliväliriihipaketissa ei ollut tästä kirjausta, datakeskusten ja kaivosten sähköveron kiristämisen valmistelu jatkuu. Nämä on ehdotettu siirrettäväksi ylempään sähköveroluokkaan, jolloin sähkövero 44-kertaistuisi. Valtiovarainministeriö pyysi asiasta huhtikuun puolivälissä lausuntoja, ja saikin niitä yli 100. Eduskunnalle hallituksen esitys annetaan saamiemme tietojen mukaan vasta syyskuussa. Voimaan korotus tulisi vuoden 2026 alusta.

Puoliväliriihipaketissa on kuitenkin linjaus toivomastamme datatalouden tiekartan laatimisesta.

Perustetaan työ toimialan kanssa datatalouden tiekartan laatimiseksi. Keskustellaan investointien näkymistä, energian riittävyydestä sekä sähköjärjestelmän kestävyydestä. Hallituksen tavoitteena on vauhdittaa korkean lisäarvon datatalouden investointeja ja tekoälyn kehittymistä. Hallituksen päämääränä on turvata kaikille investoinneille kilpailukykyinen ja ennustettava toimintaympäristö samalla, kun kuluttajalle turvataan edullinen ja riittävä energia. 

Kaivosten osalta veronkorotuksia on tiedossa ylenpalttisesti: kaivosmineraaliveroa päätettiin korottaa 50 miljoonalla eurolla, vaikka edellisetkään kaksi korotusta eivät ole tulleet voimaan. Kiinteistöveron korotukset ja sähköveron korotukset tulevat tähän päälle, ehkä myös jäteveron laajennus. Toivomme, ettei yhteen toimialaan kohdistettaisi näin kohtuuttoman montaa veronkiristystä. Kaivokset ovat olennaisessa roolissa sähköistymisessä, kestävässä siirtymässä sekä Suomen resilienssin ja turvallisuuden rakentamisessa. 

Lopuksi:  

Suuressa kuvassa tarkastellen hallituksen antama veropaketti on positiivinen, kasvua ja kilpailukykyä tukeva kokonaisuus. Suurten kansainvälistäkin huomiota herättävien uudistusten, kuten yhteisöveron alentaminen lisäksi, on myönteistä, että verotusta on pyritty tarkastelemaan mahdollisimman laajasti ja tehty päätöksiä myös pienemmistä, mutta vaikuttavista verolakimuutoksista.

Lisätietoja

Lue lisää Teknologiateollisuuden tiedotteesta: Hallitus teki merkittävän kasvulähdön – Rapistuva osaamispääoma yhä iso kasvun uhka

Yhdysvallat otti 12.3.2025 käyttöön 25 % lisätullit teräs- ja alumiinituotteille sekä näiden eräille jatkojalosteille.

Tulleja sovelletaan kaikkiin kauppakumppaneihin, myös EU:hun. Tullit kohdistuvat siten myös suomalaisyrityksiin. Yhdysvaltojen lisätullit koskevat EU:n vientiä noin 28 miljardin dollarin arvosta.

EU on asettamassa vastatoimena tullinkorotuksia Yhdysvalloista peräisin oleville tuotteille. Komission 12.3. ehdottama vastatoimipaketti sisältää lisätulleja Yhdysvalloista tuotaville tuotteille yhteensä 26 miljardin euron arvosta. Vastatoimien odotetaan tulevan voimaan huhtikuun aikana.

Tietopyyntö koskien mahdollisia muita Yhdysvaltain-kauppaan liittyviä intressejä

On mahdollista, että Yhdysvallat asettaa lähiaikoina edellä mainittujen tullinkorotusten lisäksi myös uusia tulleja muille tuoteryhmille. EU:n ensisijainen tavoite on poistaa tällaiset tullit neuvotteluteitse. EU valmistautuu kuitenkin vastatoimien käyttöönottoon tarvittaessa.

Ulkoministeriö toivoo yrityksiltä ja sidosryhmiltä tietoa Yhdysvaltain-kaupan osalta erityisen tärkeistä tuotteista seuraavasti:

Vastauksiin tulisi sisällyttää perustelut tuotteen merkityksestä yrityksellenne ja siitä, mikäli lisätullit aiheuttaisivat yrityksellenne kohtuuttomia taloudellisia tai toiminnallisia seurauksia. Tällaiset seuraukset tulisi eritellä mahdollisimman kattavasti ja yksityiskohtaisesti.

Vastaukset tulee lähettää ulkoministeriön kauppapolitiikan yksikköön Ilkka Saariselle, puh. 050 338 4283, ilkka.saarinen(a)gov.fi tai Kristiina Kauppiselle, puh. 050 575 4013, kristiina.kauppinen(a)gov.fi viimeistään torstaina 3.4.2025

Jos olette jo lähettänyt vastaavia tietoja jo vuonna 2025, näitä tietoja ei tarvitse lähettää uudelleen.

Lisätietoja

Teknologiateollisuuden yritykset voivat luonnon monimuotoisuutta vahvistamalla paitsi täyttää sääntelyn vaatimukset, myös rakentaa uutta liiketoimintaa, kehittää innovatiivisia ratkaisuja ja erottua markkinoilla kilpailijoistaan.

Mutta miten luonnon monimuotoisuuden edistäminen voi olla yrityksille taloudellisesti kannattavaa? 

1. Uusi liiketoiminta ja kilpailuedun kasvattaminen 

Yritykset voivat luonnon monimuotoisuutta tukemalla luoda uusia tuotteita, palveluita ja liiketoimintamalleja. Esimerkiksi kiertotalousratkaisut, luontopohjaiset teknologiat ja resurssitehokkaat tuotantoprosessit tarjoavat mahdollisuuksia sekä uusille markkinoille pääsyyn että asiakassuhteiden vahvistamiseen. 

2. Rahoitus ja markkinoiden paineet 

Investoijat, rahoittajat ja asiakkaat kiinnittävät yhä enemmän huomiota yritysten vastuullisuustoimiin. Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen voi vaikuttaa positiivisesti rahoituksen saatavuuteen ja ehtoihin. EU:n kestävän rahoituksen kriteerit sekä yritysvastuudirektiivit edellyttävät yrityksiltä luonnon monimuotoisuuden vaikutusten arviointia ja hallintaa – ja ne yritykset, jotka toimivat proaktiivisesti, voivat saada kilpailuetua rahoitusmarkkinoilla. 

3. Riskienhallinta ja toimitusketjujen vakaus 

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen tuo merkittäviä liiketoimintariskejä. Raaka-aineiden saatavuus, sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen ja luonnon resurssien hupeneminen vaikuttavat suoraan myös teknologiateollisuuden yrityksiin. 

4. Maine ja houkuttelevuus työmarkkinoilla 

Yritykset, jotka panostavat luonnon monimuotoisuuteen, voivat vahvistaa mainettaan ja houkutella parhaat osaajat. Yhä useampi työntekijä, erityisesti nuorempi sukupolvi, haluaa työskennellä yrityksessä, joka kantaa vastuunsa ympäristöstä ja yhteiskunnasta. 

”Luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa on liiketoiminnan tulevaisuus.” 

Yritysten ei kannata nähdä luonnon monimuotoisuutta vain ympäristövastuullisuuden näkökulmasta, vaan myös merkittävänä liiketoimintamahdollisuutena. Kiertotalousratkaisut, luontopohjaiset teknologiat ja biodiversiteetin huomioivat liiketoimintamallit voivat avata uusia markkinoita, parantaa kannattavuutta ja luoda kestävää kasvua. 

Yritykset, jotka tarttuvat luonnon monimuotoisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin ennakoivasti, ovat huomisen voittajia – sekä liiketoiminnassa että ympäristövastuullisuudessa. Alkuun pääsee esimerkiksi tutustumalla tuottamaamme Luonnon monimuotoisuuden käsikirjaan yrityksille.

Lisätietoja

Yrityksille oli lähetetty raskaita selvityspyyntöjä. Vielä selvityksenkin jälkeen verotuspäätöksellä oli linjattu, ettei kuvattu T&K-toiminta ole T&K-toimintaa, vaan yrityksen normaalia liiketoimintaa. Lue ongelmista tarkemmin täältä

Kuinka paljon T&K-verokannustinta käytettiin? 

Verohallinnon yhteisöverotusta koskevat tilastot julkaistiin helmikuun 2025 alussa. Hyvityksen sai loppujen lopuksi hyödynnettyä 80 prosenttia sitä hakeneista yrityksistä. Tämä on kohtuullinen ensimmäinen vuosi.  

Verokannustimelle on varattu budjetissa 80 miljoonaa euroa. Myönnettyjen tukien määrällä budjettivaikutus jää alle 30 miljoonaan euroon. Toivottavasti T&K-investointien määrä piristyy ja kannustin saadaan tehokkaammaksi.

Mikä muuttuu – mitä pyysimme ja mitä on tekeillä? 

Teknologiateollisuuden esitys: sellaisen toiminnan, jonka Business Finland ja ELY-keskukset ovat aiempina vuosina tulkinneet tukeen oikeuttavaksi T&K-toiminnaksi, tulisi olla myös T&K-verokannustimen tulkinnassa T&K-toimintaa. Viranomaisilla ei voi olla toisistaan eriäviä määritelmiä. Verohallinnon tulisi käydä jo annetut kielteiset veropäätökset uudelleen läpi ja pyytää tarvittaessa tulkinta-apua.

Tekeillä

Verohallinnon tulisi resurssiensa puitteissa antaa yrityksille laajempaa neuvontaa. Verotuspäätösten keskittäminen ja koulutus on yhä tarpeen.  

Veroilmoituksen liitelomakkeella 67Y vaadittava ”vapaamuotoinen selvitys” tulee määritellä tarkemmin. Esimerkiksi selvityspyynnöillä toistuvasti pyydetyt kysymykset voisi lisätä tähän. Myös esimerkkimalli riittävästä selvityksestä olisi toivottava. Jos yritykset osaavat heti toimittaa verotukseen tarvittavat tiedot, säästetään kaikkien aikaa ja vaivaa.  

Verohallinnon syventävään ohjeeseen tulisi lisätä muutama lisäesimerkki, etenkin koskien ohjelmistoinvestointeja, joiden määrittelemisessä näyttää usein olleen haasteita. Lisätään suora linkki ohjelmistoinvestointien T&K-määritelmää koskeviin Frascati-oppaan esimerkkilistoihin. 

Verohallinnon tulisi käyttää harkintavaltaa ja jättää veronkorotus määräämättä ensimmäisten kahden vuoden aikana (verovuosien 2023–2024 osalta).  

Tarvitaan hallitusohjelman kirjaus T&K-vähennyksen kehittämisestä: analyysi siitä, miten kannustin on toiminut ja parannusehdotukset.  

Lisätietoja