Canatu kasvaa hiilinanoputkilla ja rakentaa Suomeen uudenlaista osaamisverkostoa

Suomalainen syväteknologiayritys Canatu kehittää hiilinanoputkiin perustuvia ratkaisuja kriittisille teknologia-aloille. Yhtiö vetää Business Finlandin rahoittamaa Carbon Age -veturiohjelmaa, jonka tavoitteena on synnyttää Suomeen täysin uudenlainen ekosysteemi. ”Me olemme mahdollistamassa sitä, että Eurooppa pysyy mukana puolijohdealan kehityksessä”, Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkonen sanoo.
Canatun ratkaisut liittyvät suoraan kriittisten teknologioiden kehitykseen ja hallintaan geopoliittisesti herkässä maailmantilanteessa.
”Me teemme kaikista kehittyneimpiä hiilinanoputkia. Ne menevät sinne, missä tapahtuvat suurimmat teknologiset murrokset: kehittyneimpien sirujen valmistukseen, tekoälyyn, itseohjautuviin autoihin, puolustusteollisuuteen ja lääketieteelliseen diagnostiikkaan”, Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkonen luettelee.
- Perustettu vuonna 2004 Aalto-yliopiston (ent. Teknillinen korkeakoulu) nanomateriaalitutkimuksesta syntyneenä spin off-yrityksenä
- Listautui Nasdaq First North -kasvumarkkinalle syyskuussa 2023 yhdistymällä Lifeline SPAC I:n kanssa
- Pääkonttori sijaitsee Vantaalla
- Toimii myös Yhdysvalloissa, Japanissa ja Taiwanissa
- Työllistää noin 140 henkeä 35 eri kansallisuudesta
- Noin 20 prosentilla henkilöstöstä on tohtorin tutkinto tai he suorittavat sitä parhaillaan
- Päätuotteita ovat hiilinanoputkimembraanit, joita käytetään puolijohdeteollisuuden EUV-prosesseissa edistyneimpien sirujen tuotannossa
- Valmistaa lisäksi 3D-kosketusantureita autoteollisuudelle sekä kehittää kuljettajaa avustavissa ADAS-järjestelmissä käytettäviä kalvolämmittimiä
- Liikevaihto vuonna 2024 oli 22,0 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvanut vuosina 2020–2024 keskimäärin yli 95 prosenttia vuodessa
Canatun tuotteita voi käyttää esimerkiksi hollantilaisen ASML:n EUV-litografialaitteissa, joilla valmistetaan jopa kahden nanometrin siruja tekoälyn ja pilvipalveluiden tarpeisiin. Tämä tekee Canatusta kriittisen toimijan teknologisessa kokonaisuudessa, jota Yhdysvallat pyrkii hallitsemaan muun muassa rajoittamalla kehittyneimmän siruteknologian vientiä Kiinaan.

”Olemme aivan tämän kansainvälisen teknologiapoliittisen taistelun ytimessä. Meidän tuotteitamme ei saa viedä Kiinaan, koska ne liittyvät kaikkein edistyneimpien tekoälysirujen valmistukseen”, Kokkonen sanoo.
Eurooppa on jäänyt puolijohdeteollisuudessa jälkeen Yhdysvalloista ja Aasiasta. Alan suurimmat valmistajat – kuten TSMC, Intel ja Samsung – sijaitsevat muualla. ASML on yksi harvoista eurooppalaisista huippuyrityksistä.
”Me olemme mahdollistamassa sitä, että Eurooppa pysyy mukana kehityksessä. Tällä hetkellä olemme yksi harvoista pohjoismaisista yrityksistä, jotka ovat tässä pelissä mukana”, Kokkonen sanoo.
Myös Sitran, Teknologiateollisuuden ja VTT:n tuore julkaisu patistaa vahvistamaan innovaatiotoimintaa koko Euroopassa ja nostaa esiin Suomen vahvuuksia kriittisissä teknologioissa.
Carbon Age rakentaa uudenlaista osaamisverkostoa Suomeen
Viisivuotinen Carbon Age -veturihanke on Canatun vastaus siihen, miten suomalaista syväteknologista osaamista voidaan kasvattaa. Canatu sai tänä keväänä Business Finlandilta 10 miljoonan euron rahoituksen ohjelmaansa, ja Carbon Age -kumppaneille on varattu 20 miljoonaa euroa yhteiskehityshankkeisiin.

Teknologiajohtaja Ilkka Varjos kertoo, että Canatu avaa kehittämänsä hiilinanoputkiteknologian ekosysteemikumppaneiden käyttöön, jotta muut yritykset voivat kehittää sen pohjalta omia tuotteitaan.
”Samalla rakennamme suunnittelu- ja valmistussääntöjä, joiden avulla teknologiaa voidaan käyttää tehokkaasti uusilla aloilla. Maailma toimii pitkälti standardien varassa. Kun rakennetaan talo, tarvitaan esimerkiksi kakkosnelosia ja standardiruuvit. Sama pätee puolijohdeteollisuuteen: kun valmistus on vakioitu, innovointi helpottuu. Jos meillä on nämä palikat Suomessa, niitä voi hallita ja kaupallistaa”, Varjos kertoo.
Carbon Age -ekosysteemiin on tavoitteena houkutella noin 40 toimijaa mukaan lukien loppukäyttäjiä, tutkimuslaitoksia ja teollisuusyrityksiä. Keskeisessä asemassa ovat VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisomistama Micronova-pilottilaitos ja tuleva kvanttinova, jossa hiilinanoputkia jalostetaan puolijohdekomponenteiksi.
Carbon Age -ohjelman kaltaiset hankkeet yhdistävät strategisen tutkimuksen, yritysvetoisen kehityksen ja laaja-alaisen yhteistyön. Ne mahdollistavat riskien jakamisen, nopeuttavat kaupallistamista ja voivat synnyttää kansainvälisesti kilpailukykyisiä osaamiskeskittymiä.
Canatun teknologiajohtaja Ilkka Varjos
”Puolijohdeteollisuus on haasteiden edessä. Piin ominaisuudet eivät enää riitä, ja esimerkiksi Mooren lain mukainen piirteiden puolittuminen ei ole enää mahdollista. Hiilinanoputket voivat olla keskeinen yleisteknologia, joka mahdollistaa pitkään alaa ohjanneiden tiekarttojen jatkumisen ja täysin uusien syntymisen. Uskon, että hiilinanoputket ovat supermateriaali ja olemme vasta raapaisseet pintaa, Varjos sanoo.
Canatun prosessi tuottaa hiilinanoputkia ilman harvinaisia maametalleja
Hiilinanoputket ovat kevyitä, kestäviä ja erittäin hyvin sähköä johtavia rakenteita. Canatu on kehittänyt oman menetelmänsä niiden valmistukseen.
”Raaka-aineenamme ovat hiilikaasut, joita on runsaasti saatavilla kaikkialla. Valmistusmenetelmämme ei perustu kilpailijoistamme poiketen harvinaisiin maametalleihin, kuten indiumiin tai kultaan. Lisäksi prosessimme on ympäristöystävällisempi kuin perinteiset valmistusmenetelmät”, toimitusjohtaja Juha Kokkonen kertoo.

Harvinaisten maametallien käyttöön liittyy sekä ympäristöongelmia että geopoliittisia riskejä, sillä niiden tuotanto on keskittynyt muutamiin maihin, erityisesti Kiinaan.
Kovaa kasvua, kansainvälisyyttä ja tohtoriosaamista
Canatu on kasvanut nopeasti. Vuonna 2020 sen liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa, viime vuonna jo 22 miljoonaa euroa.
”Business Finland on ollut meille tärkeä ja pitkäaikainen tukija. Julkisen rahan avulla saamme mukaan myös yksityistä pääomaa moninkertaisesti. Tämä on ollut ratkaisevaa Canatun kehitykselle. Puolijohdeteollisuudessa tuotekehitysprojektit ovat todella pitkäjänteisiä, seitsemänkin vuotta. Tarvitaan siis muutakin kuin markkinaehtoista rahoitusta”, Kokkonen kiittelee.
Tällä hetkellä Canatu työllistää noin 140 henkeä, joista yli puolet työskentelee tutkimus- ja tuotekehityksessä.
”Noin viidennes henkilöstöstämme on väitelleitä tohtoreita tai tohtorikoulutettavia. Tämä kertoo, miten syvälle meidän täytyy teknologian ymmärryksessä mennä”, Kokkonen sanoo.

Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkonen.
Canatu on myös kansainvälinen – yrityksessä on edustettuna 35 kansallisuutta. Kokkosen mukaan rekrytointi on onnistunut kohtuullisen hyvin, mutta erityisesti perheellisten asiantuntijoiden houkuttelu Suomeen on välillä vaikeaa.
”Meille on tullut väkeä muun muassa Cambridgesta ja Yhdysvalloista. Meillä on hyvä maine, ja huippuosaajat vetävät puoleensa toisia huippuosaajia. ”
Carbon Age -ohjelman kaltaiset hankkeet yhdistävät strategisen tutkimuksen, yritysvetoisen kehityksen ja laaja-alaisen yhteistyön. Ne mahdollistavat riskien jakamisen, nopeuttavat kaupallistamista ja voivat synnyttää kansainvälisesti kilpailukykyisiä osaamiskeskittymiä.
Canatun Juha Kokkosen 3 toivetta päättäjille
- Pitää ymmärtää, miten tärkeä ja strateginen ala puolijohdeteollisuus on Euroopalle. Se liittyy suoraan kilpailukykyyn. Meidän täytyy varmistaa, että eurooppalaiset yritykset voivat menestyä, kasvaa ja pysyä mukana kilpailussa. Myös valmistusta pitäisi palauttaa Eurooppaan.
- Suomen tulisi olla houkutteleva maa huippuosaajille. Tarvitaan houkutteleva verotus, kansainväliset koulut, päiväkodit ja mahdollisimman vähän byrokratiaa. Tärkeintä on, että osaajat kokevat Suomen hyväksi paikaksi työskennellä ja elää.
- Meidän täytyy turvata rahoitus myös isojen investointien vaiheessa. Suomalaisilla yrityksillä on osaamista ja innovaatioita, mutta ne joutuvat kilpailemaan miljardiluokan kansainvälisiä yrityksiä vastaan. Rahoitusmahdollisuuksien täytyy olla kunnossa myös täällä. Vain siten syntyy kotimaisia menestystarinoita.
Teksti: Mikko Viljanen
Kuvat: Liisa Takala