Innovatiiviset julkiset hankinnat - enemmän vähemmällä
Joustavammilla menettelyillä ja fiksulla ostamisella parannetaan julkisten hankintojen laatua ja säästetään rahaa. Samalla nostetaan Suomi innovatiivisten julkisten palvelujen maailman kärkeen.
Innovatiiviset julkiset hankinnat - enemmän vähemmällä
Julkisia hankintoja tehdään Suomessa noin 35 miljardilla eurolla vuodessa. Ostamalla fiksummin saamme rahalle enemmän vastinetta ja säästämme julkisissa menoissa tekemättä leikkauksia. Hankintalainsäädäntö voi lisätä kilpailua ja siten tuottaa säästöjä julkiseen talouteen parantuneena laatuna ja edullisempina hintoina.
Julkisen sektorin hankintojaon ohjattava tehokkaasti innovatiivisiin ja arvoa tuottaviin hankintoihin. Valtion tulee kehittää omien organisaatioidensa hankintaosaamista ja laatia kunnille ohjeet innovatiivisista hankinnoista, tarjota koulutusta ja luoda vakuutus hankintojen riskien varalle. Hankintakriteereiksi laatu, toimivuus ja käytettävyys, elinkaaritaloudellisuus, vähähiilisyys. Jotta innovatiivisia julkisia hankintoja uskalletaan tehdä, tarvitaan mekanismeja jakamaan tunnistettuja riskejä. Innovatiiviset julkiset hankinnat sopivat hienosti TK-toiminnan yhteyteen, kunhan edellä mainitut riskit otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon.
Innovaatiokumppanuudella halutaan lisätä julkisten hankintojen innovatiivisuutta ja madaltaa kynnystä t&k-hankinnoille. Julkiselle sektorille innovaatiohankinta voi antaa uudenlaisia mahdollisuuksia kulkea julkisten palveluiden kehityksen kärjessä ja tehdä enemmän entistä pienemmillä resursseilla. Suomeen tulee julkisia hankintoja ja kokeilukulttuuria hyödyntäen luoda edelläkävijämarkkinoita uusien kasvualojen ja teknologiakehityksen edistämiseksi. Innovatiivisiin hankintoihin tulee kytkeä tutkimusrahoitus, joka jakaa riskiä uusissa hankkeissa. Hankintakriteereissä on painotettava laatua, innovatiivisuutta, elinkaaritaloudellisuutta ja vähähiilisten tuotteiden ja ratkaisujen käyttöä.