Kolmen kuukauden lainsäädäntö astuu voimaan – Mitä työnantajan on hyvä tietää?
Kesäkuun 11. päivänä voimaan tuleva ns. kolmen kuukauden lakipaketti tuo muutoksia erityisesti työperusteisiin oleskelulupiin sekä työnantajien vastuisiin kansainvälisten osaajien työllistämisessä.

Suomen kasvu ja kilpailukyky nojaavat yhä enenevässä määrin osaavaan työvoimaan, jota ei löydy pelkästään kotimarkkinoilta. Kansainväliset asiantuntijat ovat keskeisessä roolissa yritysten menestyksessä ja innovaatiokyvyn vahvistamisessa. Lainsäädäntömuutokset eivät muuta tätä tarvetta – mutta on tärkeää, että työnantajat tuntevat uuden tilanteen ja siihen liittyvät velvoitteet.
Mitä muuttuu kansainvälisten työntekijöiden asemassa?
- Keskeisin muutos on se, että kun työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa oleva henkilö jää työttömäksi, hänellä on tilanteesta riippuen (esimerkiksi työluvan laatu, Suomessa olon kesto) joko kolme tai kuusi kuukautta aikaa löytää uusi työ.
- Jos uutta työtä ei onnistu löytämään määräajassa, Maahanmuuttovirasto voi käynnistää prosessin oleskeluluvan peruuttamiseksi.
- Tämä asettaa paineita työnhaun nopeudelle ja jatkuvuudelle – työnantajilla voi olla tärkeä rooli työntekijän ohjaamisessa, tukemisessa tai verkostojen hyödyntämisessä mahdollisen uuden työpaikan löytymiseksi.
Uusi ilmoitusvelvollisuus työnantajille
- Työnantajille merkittävin muutos liittyy uuteen ilmoitusvelvollisuuteen, joka astuu voimaan työsuhteen päättyessä ennenaikaisesti esimerkiksi irtisanomistilanteessa. Jatkossa työnantajan on tehtävä ilmoitus Maahanmuuttovirastolle, jos kolmannen maan kansalaisen, eli EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työntekijän, työsuhde päättyy ennen kuin oleskelulupaan merkitty ajankohta umpeutuu.
- Ilmoitus on tehtävä 14 vuorokauden kuluessa työsuhteen päättymisestä Enter Finland -palvelussa (sama palvelu, jossa työnantaja ilmoittaa myös kv-osaajan rekrytoinnista). Laiminlyönnistä voi seurata sanktio, kuten sakkorangaistus. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos määräaikainen työsuhde päättyy samaan aikaan kuin työnteon perusteella myönnetty oleskelulupa.
Tukea ja tietoa työnantajille saatavilla
- Työnantajille on onneksi tarjolla tukea ja neuvontaa tilanteissa, joissa uudet säädökset herättävät kysymyksiä.
- Work in Finlandin maksuton työnantajaneuvonta tarjoaa ajankohtaista ja asiantuntevaa opastusta kansainvälisten osaajien rekrytointiin liittyvissä asioissa.
- Myös Maahanmuuttoviraston neuvontapalvelu palvelee matalalla kynnyksellä työnantajia, jotka pohtivat ilmoitusvelvollisuuteen tai oleskelulupiin liittyviä kysymyksiä.
Lisätietoja


Uudet teknologiat ja osaaminen