Siirry sisältöön

Yh­teis­toi­min­ta

Yhteistoiminta yrityksessä on kokonaisuus, joka sisältää yhteistoimintalain mukaisen vuoropuhelun lisäksi kaiken paikallisen sopimisenyhteistyön ja yhteisen kehittämisen jota yrityksessä tehdään yhdessä henkilöstön kanssa. 

Päivitetty 04.04.2025 klo 14:35

Hyvä yhteistoiminta rakentuu paikalliselle luottamukselle. Luottamus vaatii avoimuutta ja yhteistyötä sekä henkilöstön mukaan ottamista yrityksen päätöksentekoon ja työn kehittämiseen. Tämä tukee myös hyvän työantajamielikuvan rakentamista, lisää yrityksen houkuttelevuutta ja parantaa nykyisen henkilöstön pitovoimaa.

Yhteistoiminnan ja paikallisen sopimisen avulla yrityksessä voidaan rakentaa koko työyhteisön tarpeet huomioiva työehtojen kokonaisuus.

Lue lisää paikallisesta sopimisesta.

Työ­ka­lu­ja yh­teis­toi­min­nan ke­hit­tä­mi­seen

Yh­teis­toi­min­nan pe­rus­tei­ta Yh­teis­toi­min­nan ke­hit­tä­mi­sen opas

Yhteistoiminnan kehittämisen oppaiden tavoitteena on avata lainsäädännön ja työehtosopimusten reunaehtoja yhteistoiminnalle sekä hyviä käytäntöjä paikallisen luottamuksen rakentamiseksi. Julkaisusarja koostuu kolmesta erillisestä oppaasta, jotka on kohdennettu eri työehtosopimuksia
noudattaville toimialoille:

  • Teknologiateollisuuden työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt
  • Suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt
  • Tietotekniikan palveluala

Työ­ka­lu hen­ki­lös­töl­le ja työ­nan­ta­jal­le Yh­teis­toi­min­nan ta­so­mit­ta­ri

Yhteistoiminnan tasomittari on Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n ja Teollisuusliitto ry:n yhdessä suunnittelema työkalu henkilöstön ja työnantajan välisen yhteistoiminnan tason mittaamiseen.

Mittaus tehdään työnantajan toimesta, yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Vastaajaryhminä toimivat työntekijät, työntekijöiden luottamushenkilöt, sekä työnantajan edustajat.

Li­sä­tie­to­ja