Espoon LuxTurrim5G-testialueen digikaksonen on kompleksisen ympäristön tulkki
LuxTurrim5G-hankkeen tutkimus- ja kehitysvaiheessa kehitettiin älypylväitä ja niihin liittyvää infrastruktuuria, data-alustaa sekä älykaupungin palveluita. Sitowisen luoma digitaalinen kaksonen Espoossa sijaitsevasta testialueesta auttaa suunnittelijoita mallintamaan rakentamisen eri vaihtoehtoja.
Espoossa Nokian Kampuksella sijaitsevalla testialueella on 19 älypylvästä, kaksi älykästä bussipysäkkiä sekä yli 250 toisiinsa liitettyä IoT-laitetta (Internet of Things), jotka muodostavat älykaupungin pilottiympäristön. Se mahdollistaa uusien älyratkaisujen pilotoinnin ja testaamisen käytännössä – ja alueesta tehdyn digitaalisen kaksosen avulla myös virtuaalisesti.
Älypylväät on varustettu nopeita, luotettavia ja turvallisia tietoliikenneyhteyksiä tarjoavilla 5G-tukiasemilla, joiden lisäksi pylväisiin voidaan integroida sään, lämpötilan, ilman laadun ja hiilidioksidin mittaukseen sekä navigointiin käytettäviä sensoreita, videokameroita, tutkia, lidareita ja muita laitteita.
Kokonaisratkaisuun kuuluu myös älypylväistä ja muista lähteistä saatavia datamassoja luotettavasti ja tehokkaasti käsittelevä data-alusta sekä datapohjaisia palveluita mahdollistava datan markkinapaikka. Alustan avulla kaupungit ja yritykset voivat hyödyntää dataa omiin tarpeisiinsa ja luoda kokonaisvaltaista tilannekuvaa. Teknologian ja älyratkaisujen avulla tuetaan kestävää kaupunkikehitystä.
”Meille avautui mahdollisuus tutkia älykkäiden kaupunkiteknologioiden tulevaisuutta ja huippuluokan digitalisaatiota”
Uudet älyratkaisut muuttavat hiljalleen myös kaupunkisuunnittelua. Kun kaupunkitilaan alkaa tulla älypylväiden kaltaisia monimutkaisia elementtejä, vaaditaan suunnittelulta kokonaisvaltaista otetta ja kykyä ottaa ympäristön kompleksisuus huomioon.
Suunnittelijoiden työn apuna ovatkin virtuaaliset työkalut ja menetelmät. Espoon LuxTurrim5G-testialueesta luotiin hankkeessa digitaalinen kaksonen, joka auttaa mallintamaan ja analysoimaan erilaisia kehitysskenaarioita ja havainnollistamaan ympäristön monimutkaisuutta. Se on käytännön työkalu älykaupunkien suunnittelijoille muutosten vaikutusten ymmärtämiseen.
– Reaaliaikaisen digitaalisen kaksosen luominen tässä hankkeessa on ollut esimerkillinen ja upea yhteisponnistus. Meille avautui mahdollisuus tutkia älykkäiden kaupunkiteknologioiden tulevaisuutta ja huippuluokan digitalisaatiota yhteistyössä alan huippujen kanssa. Digitaaliset kaksoset ovat tärkeä älykaupungin mahdollistaja, ja pandemia on vain nopeuttanut teknologian käyttöä ja digitalisaatiota. Sitowise on sitoutunut olemaan edelläkävijä kestävien teknologioiden ja puhtaiden, turvallisten ja energiatehokkaiden kaupunkiympäristöjen kehittäjänä, sanoo digitaalisten kaksosten asiantuntija Niko Moreira Sitowiseltä.
LuxTurrim5G-hankkeen Neutral Host -pilotissa oli mukana muun muassa Nokia, Vaisala, Sensible4, Espoon kaupunki, VTT, Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto. Lue lisää hankkeesta täällä.