Raportti SKOL-alan yritysten toimintaympäristöstä monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion näkökulmasta
Syksyllä 2024 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialajärjestö SKOL ry käynnisti merkittävän monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja inkluusiotyön (DEI). Osana tätä työtä SKOL on yhdessä konsulttikumppanin ja jäsenyritystensä kanssa laatinut kattavan kuvauksen alan tämänhetkisestä toimintaympäristöstä DEI-näkökulmasta. Tämä kuvaus tarkastelee yritysten toimintaympäristöä monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion näkökulmasta, ja tarjoaa katsauksen alan keskeisestä sosiaalisen vastuullisuuden lainsäädännöstä, nykytilasta sekä DEI:n arvoista ja hyödyistä. Raportti perustuu syyskuussa 2024 järjestetyn työpajan tuloksiin ja DEI-asiantuntijatoimiston analyyseihin.
Veto- ja pitovoima sekä kilpailukyvyn kasvattaminen keskeisinä ajureina DEI-työlle
Kasvava osaajapula sekä muuttuvat markkinat ovat vauhdittaneet SKOL-alan yrityksissä DEI-työtä. Toimintaympäristön kuvaus nostaa esille SKOL-alan yritysten DEI-työn neljä tunnistettua pääajuria: markkinat, osaajat, asiakkaat ja loppukäyttäjät sekä ideat. Näiden ajureiden ymmärtäminen ja hyödyntäminen on keskeistä alan kilpailukyvyn ja kestävän kasvun kannalta. Erilaiset näkökulmat ja taustat mahdollistavat uusien ratkaisujen löytämisen, auttavat organisaatiota pysymään relevanttina ja sopeutumaan muuttuviin tarpeisiin ja markkinoihin tehokkaammin. DEI auttaa yrityksiä myös kasvattamaan pito- sekä vetovoimaansa. Kasvavan osaajatarpeen edessä on tärkeää pystyä houkuttelemaan osaajia moninaisista taustoista sekä pyrkiä parhaalla mahdollisella tavalla sitouttamaan yrityksen nykyisiä työntekijöitä.
Alan vahvuudet DEI-työssä moninaisissa tehtävissä sekä mahdollisuudessa kehittää konkreettisia ratkaisuja teeman edistämiseksi laajemmin
SKOL-alan tämänhetkiset vahvuudet DEI-työssä asettuvat yritysten henkilöstön laajaan ikäjakaumaan, monipuolisiin työtehtäviin ja rooleihin, jotka mahdollistavat erilaisia urapolkuja, sekä siihen, että monet yritykset ovat jo alkaneet kehittää DEI-toimiaan. SKOL-alan organisaatioiden vahvuus ja osittainen mahdollisuuskin on yritysten kyky kehittää konkreettisia inkluusiota ja yhdenvertaisuutta edistäviä ratkaisuja. SKOL-alalla on jo useissa yrityksissä herätty sosiaalisen vastuun sekä tarkemmin DEI:n edistämiseen. Osa SKOL-jäsenyrityksistä on alan edelläkävijöitä, ja jotkut erottuvat positiivisesti jopa laajemmin Suomen markkinoilla. SKOL-alan kehityskohteiksi DEI:n näkökulmasta nousivat DEI-teemojen sekä DEI-kehitystyön vahvempi linkitys yrityksen omaan kontekstiin, kestävä resurssointi sekä strateginen ja datavetoinen lähestyminen DEI-kehitykseen. Kehittämistä vielä tarvitaan, että SKOL-alalla on yhteisesti muodostettu ymmärrys DEI-työn hyödyistä sekä arvosta suunnittelun ja konsultoinnin näkökulmasta, auttaa se myös yksittäisiä jäsenyrityksiä määrittämään tarkemmat DEI-linkit oman yrityksen liiketoimintaan, ihmisiin, strategiaan ja organisaatioon
Raportista vinkkejä DEI-työn kehittämiseen
Toimintaympäristöä kuvaavassa raportissa syvennytään myös DEI:n merkitykseen SKOL-alalle ja sen yrityksille. Raportissa kuvataan sitä, miten monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion edistäminen voi tuoda kilpailuetua ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia, alan veto- ja pitovoimaa sekä kehittää laajemmin organisaatioiden toimintaa. Lisäksi raportissa esitellään parhaita käytäntöjä ja esimerkkejä siitä, miten DEI-työtä voidaan menestyksekkäästi toteuttaa SKOL-yrityksissä ja laajemmin suunnittelu- ja konsultointialalla.
*DEI: Diversity, Equity and Inclusion
***
SKOL ry:n käynnistämä DEI-työ pyrkii vahvistamaan alan ja sen yritysten sosiaalista vastuullisuutta, alan veto- ja pitovoimaa ja kehittämään laajemmin organisaatioiden toimintaa. Osana tätä työtä SKOL tulee selvittämään toimialan DEI-kypsyyttä sekä luomaan DEI-strategian, joka tukee jäsenyrityksiä heidän DEI-työssään.