Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Blogi: Suunnittelu- ja konsultointialalla ei ole varaa luopua DEI-työstä 

Blogi: Suunnittelu- ja konsultointialalla ei ole varaa luopua DEI-työstä 

Viime aikoina DEI eli monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja inkluusioteemat ovat puhututtaneet julkisessa keskustelussa. Varsinkin yritysten rooli näiden teemojen edistämisessä on noussut keskusteluihin globaalin poliittisen ilmapiirin muutosten myötä. Yhdysvalloissa moni yritys onkin ilmoittanut luopuvansa erillisestä DEI-työstä tai -hankkeistaan.  

Miksi sitten suunnittelu- ja konsultointialan toimialajärjestö SKOLissa olemme yhdessä jäsenyritystemme kanssa päättäneet toimia toisin ja panostaa DEI-työhön? Yksinkertaisesti siksi, ettei meillä ole varaa olla kehittämättä työelämää, johtamista, työhyvinvointia tai yritysten tuottamia palveluita ilman DEI -näkökulmien huomiointia. Varsinkaan kun on tutkittuun tietoon sekä asettamiimme strategisiin tavoitteisiin katsominen. 

DEI-työ on SKOLille strategisesti merkittävä hanke. Keskeiseksi strategisiksi tavoitteekseen SKOL on määritellyt työelämän kehittämisen, alan veto- ja pitovoiman vahvistamisen sekä alan kilpailukyvyn kasvattamisen panostamalla vastuullisiin ja kestävää kehitystä edistäviin ratkaisuihin. Näistä hyvin konkreettisista asioista DEI-työssä onkin myös perimillään kysymys, se ei ole päälle liimattava kirjainyhdistelmä, vaan todellinen työkalu asettamiemme tavoitteiden saavuttamiseksi. DEI-näkökulmat eivät ole mitään uutta yritystoiminnassa, mutta niitä tulisi hyödyntää entistä strategisemmin, ja tähän haluamme SKOLin DEI-työllä vaikuttaa. 

DEI-työn strateginen merkitys SKOLille 

Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion edistäminen ja ylläpitäminen lisäävät alan veto- ja pitovoimaa. Monipuoliset osaajat puolestaan kasvattavat innovatiivisten ja laajempia joukkoja palvelevien ratkaisuiden syntymistä. 

Osaajapulan edessä meidän tulee pystyä houkuttelemaan osaajia monenlaisista osaajataustoista sekä pystyä pitämään nykyiset osaajat yrityksissämme. Meidän pitää siis pystyä panostamaan siihen, että mahdollisimman moni löytäisi paikkansa alalta ja haluaisi myös pysyä täällä. 

Innovaatioiden ja liiketoiminnan kehittämisen kannalta on tärkeää, että osaamme myös hyödyntää moninaista osaamista ja kehittää alan kulttuuria ajattelun monimuotoisuutta vaalivaksi. Erilaiset näkökulmat ja taustat voivat mahdollistaa uusien ratkaisujen löytämisen, mikä auttaa organisaatiota pysymään relevanttina ja sopeutumaan muuttuviin tarpeisiin ja markkinoihin tehokkaammin.   

Monimuotoisuudesta on myös ehdotonta etua kansainvälisille markkinoille pyrkiville yrityksille. DEI-näkökulmien huomiointi auttaa ymmärtämään toimintaympäristöä paremmin ja sopeuttamaan liiketoimintaa vastaamaan paremmin erilaisiin tarpeisiin. 

Tutkimustulokset tukevat DEI-työn merkitystä tavoitteiden saavuttamiseksi 

Tutkimukset, kuten yhdysvaltalaisen suunnittelu- ja konsultointialan sisarjärjestön ”The Impact of DEI&B Programs on Engineering Firms: A Case Study”, osoittavat, että yritykset, jotka panostavat DEI-työhön, menestyvät paremmin.   

→ DEI:hin panostaneet yritykset ovat havainneet parannuksia työntekijöiden sitoutumisessa, innovaatioiden määrässä ja asiakastyytyväisyydessä.  

→ DEI-työ auttaa yrityksiä houkuttelemaan ja pitämään monimuotoista osaajaverkostoa, mikä on kriittistä kilpailukyvyn ja kestävän kasvun kannalta.  

→ DEI-työ parantaa työntekijöiden hyvinvointia, johtamisen laatua, kilpailukykyä ja liiketoimintapalveluiden kehittämistä.  

DEI-työ lisää sitoutumista ja vetovoimaa 

Monimuotoisilla ja inklusiivisilla yrityksillä onkin 22 % matalampi vaihtuvuus verrattuna niihin, jotka eivät panosta DEI:hin. 
Deloitten selvitys osoittaa, että työntekijöiden motivaatio ja sitoutuminen kasvaa merkittävästi monimuotoisissa organisaatioissa. 
BCG:n Time to Run, Finland! -tutkimuksen mukaan 90 % työntekijöistä on valmiita jäämään yritykseen, jonka kulttuuri on inklusiivinen. 
TietoEVRY:n kokeilu osoitti, että inklusiivisempi työpaikkailmoitusten kieli houkutteli 32 % enemmän naishakijoita. 

DEI parantaa yritysten taloudellista suorituskykyä 

Sukupuolen monimuotoisuudessa ylimpään neljännekseen kuuluvat yritykset menestyvät 27 % todennäköisemmin taloudellisesti verrattuna alimpaan neljännekseen. 
McKinsey & Companyn tutkimus osoittaa myös, että johtoryhmien monimuotoisuus nostaa yrityksen todennäköisyyttä ylittää toimialansa keskimääräinen kannattavuus 36 %. 
Harvard Business Review’n tutkimuksen mukaan monimuotoiset organisaatiot avaavat 70 % todennäköisemmin uusia markkinoita ja raportoivat 45 % todennäköisemmin markkinaosuuden kasvua. 
Cloverpopin selvityksen mukaan monimuotoiset tiimit ovat 60 % tuottavampia kuin homogeeniset tiimit. 

DEI edistää innovaatiota ja markkinaymmärrystä  

Monimuotoisuus ja osallisuus parantavat yritysten kykyä palvella monimuotoista asiakaskuntaa ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja. 
Monimuotoisuus mahdollistaa laajemman asiakasymmärryksen ja auttaa yrityksiä kehittämään markkinoille paremmin sopivia tuotteita ja palveluita. 

Yritykset, jotka panostavat DEI-työhön, pystyvät paremmin vastaamaan monimuotoisen asiakaskunnan tarpeisiin. Tämä johtaa korkeampaan asiakastyytyväisyyteen ja asiakasuskollisuuteen 

SKOLin sitoutuminen DEI-työhön 

SKOL on sitoutunut edistämään DEI-työtä ja tavoitteita datavetoisesti ja strategisesti yhdessä jäsentensä kanssa. SKOLin DEI-strategia asetettuna vuosille 2025–2030 määrittää selkeät tavoitteet, seurantamittarit ja konkreettiset tavat, joilla SKOL voi parhaiten tukea alan DEI-työn edistämistä. Strategian tavoitteena on luoda kestävämpää ja monimuotoisempaa toimialaa, joka tarjoaa Suomen parhaan työntekijäkokemuksen jokaiselle taustasta riippumatta.  

Kuva: Liisa Takala

Lisätietoja