Siirry sisältöön

Alan kehittäminen

Päivitetty 07.10.2024 klo 16:24

Tälle sivulle on koottu suunnittelu- ja konsultointialan kehittämiseen ja tutkimukseen liittyvää aineistoa ja ohjeistusta.

Suunnittelu- ja konsultointipalveluilla on keskeinen rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Alan merkitys käy ilmi SKOLin tuottamasta raportista, jossa tarkasteltiin suunnitteluyritysten tarjoamia palveluita YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden eri osa-alueille. Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n teettämän selvityksen mukaan myös kunnianhimoiset kestävyystavoitteet lisäävät asiantuntijapalveluiden kysyntää ja synnyttävät suomalaisille suunnittelu- ja konsultointiyrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös kansainvälisesti. Lue selvitys tästä.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli syventyä ja tutkia yhteistyökäytäntöjä infrarakennuttamisessa eri toimijoiden kesken. Rakennuttajakonsulttien lisääntynyt käyttö on koettu yhdeksi ongelmakohdaksi, jota tuli selvittää tässä työssä. Yhteistyön merkitys on kasvanut vuosien saatossa ja sen parantamiseksi toivottiin työkaluja tämän opinnäytetyön tuloksena. Lue opinnäytetyö tästä.

Aalto-yliopiston energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Kristofer Mäkinen tutki kandidaatintyössään suunnitteluyritysten työn merkitystä kestävän kehityksen tavoitteille sekä sitä, minkälaista arvoa tavoitteet huomioiva suunnittelu luo asiakkaalle. Lue kandityö tästä

Tampereen Yliopiston tuotantotalouden tutkinto-ohjelmassa vuosina 2020-2021 tehdyn Eero Ladaun diplomityö paneutui tutkimusaiheessaan asiakasarvoon suunnittelualalla. Työn tarkoituksena on asiakasarvon parantaminen suunnittelu- ja konsultointialalla. Tavoitteena on selkeyttää asiakasarvon käsitettä ja luonnetta sekä saada aikaan keskustelua aiheesta alan toimijoiden ja sidosryhmien välillä. Tutkimus parantaa tietämystä ja sillä tuetaan alan yrityksiä asiakasarvon kehittämiseen ja parantamiseen. Tutkimuksessa rajauduttiin tarkastelemaan asiakasarvoa, arvon luomista ja muodostumista, toimittajan itselleen saamaa arvoa ja arvopohjaisen hinnoittelun nykytilaa erityisesti tieto- ja osaamisintensiivisiä palveluita tarjoavien yritysten näkökulmasta. Lue diplomityö tästä.

Suunnittelu- ja konsultointialan vaikuttavuutta teollisessa toiminnassa tutkittiin SKOLin teettämässä diplomityössä.  Tuomas Vaulasen diplomityössä Teollisuuden suunnittelupalveluiden vaikuttavuudesta korostuu osapuolten välisen kumppanuuden, luottamuksen ja hyvän vuorovaikutuksen merkitys hyvän lopputuloksen saavuttamisessa ja parhaan lisäarvon tuottamisessa asiakkaalle. Tässä työssä samoin kuin viime vuonna Santeri Naumasen tekemässä vastaavassa talonrakennussektorin diplomityössä korostuu myös hyvien hankintamenettelyjen ja pelisääntöjen ratkaiseva merkitys onnistumiselle.

Myös digiosaamista on edistetty vuoden aikana. SKOL on ollut aktiivisesti käynnistämässä kiinteistö- ja rakennusalan yhteistä digitalisaatiohanketta, KIRA-digiä.  Hanke on ollut osa Sipilän hallituksen kärkihankeohjelmaa, ja sen puitteissa on rahoitettu yritysten ja tutkimuslaitosten digitalisaatiohankkeita yhteensä yli neljällä miljoonalla eurolla.  Kokeiluhankkeiden lisäksi KIRA-digin tavoitteena on parantaa kiinteistö- ja rakentamisalan tiedon yhteentoimivuutta ja saatavuutta, sekä poistaa digitalisaation hallinnollisia esteitä.

Talonrakennussektorin uusia tehtäväluetteloita ja hanketietokorttia on kehitetty järjestöjen yhteishankkeessa RAKLIn johdolla ja päivitetyt RT-kortit julkaistiin vuoden 2017 alkupuolella.. SKOL on ollut aktiivisesti mukana infra-alan osaamisen kehittämiseen tähtäävässä LIKE-hankkeessa, Rakennustiedon InfraBIM-hankkeessa sekä BuildingSmart-hankkeessa, johon on osallistuttu mm. laatimalla ja julkaisemalla talotekniikan tietomallinnuksen prosessiohjeet. Tuotevaatimuspohjaisen rakennesuunnittelun kehityshanke on käynnistetty yhdessä Rakennusteollisuus ry:n ja Rakennustietosäätiön kanssa, hankkeen rahoitukseen osallistuu myös Rakennustuotteiden laatu RTL ry. Eurokoodien laskentapohjien ylläpitoa ja kehittämistä on jatkettu yhdessä jäsenyritysten ja oppilaitosten kanssa ja lisenssin hankintamahdollisuus on avattu myös hankkeen ulkopuolisille jäsenyrityksille.

Paremman laadun puolesta -hanke esittelee rakentamisen laadun ja tuottavuuden kannalta hyviä toimintamalleja pilottihankkeissa. 

Teollisuuden suunnittelupalveluiden vaikuttavuus, liite 1 (diplomityö) ja liite 2 (tiivistelmäesitys).

KIRA-digi, http://www.kiradigi.fi/

Tehtäväluettelot, http://www.rakli.fi/etusivu/tapahtumakalenteri/tapahtuma-aineistot/uudet-tehtavaluettelot-ja-kse13-12.2.2014.html

InfraBIM ja BuildingSmart, http://buildingsmart.fi/infrabim/

Tuotevaatimuspohjainen suunnittelu, liite

Paremman laadun puolesta -hankkeen loppuraportti

Asiantuntijapalveluiden hankintaohjeet löydät täältä.

Hyvän suunnittelun vaikuttavuus –diplomityö

Työ päätavoite on identifioida ja kuvata hyvät toimintamallit suunnittelijan valitsemiseen
ja suunnittelun resursointiin. Asioita tullaan tutkimaan hankkeen toteutuksen onnistumisen kautta.
Tutkimuksen tuloksena on tarkoitus esittää sellaisia toimintamalleja suunnittelun hankintaan ja
kilpailutukseen, jotka on todettu hyviksi ja kokonaisedullisiksi referenssikohteiden aineistoja tutkimalla.

Tutkimuksen tuloksena kuvataan suositeltavia toimintamalleja suunnittelijoiden valintaan
ja suunnittelun resursointiin. Toimintamallit perustellaan kerätyn lähdeaineiston pohjalta
taloudellisesti sekä muilla mittareilla.

Oppaan tarkoituksena on auttaa suunnittelu- ja konsulttiyrityksiä riskienhallinnassa, tarjota perustietoa riskienhallinnan organisoinnista ja toteuttamisesta sekä antaa tarvittavat perustyökalut yritysten liike-, projekti- ja vahinkoriskien hallintaan.
– Riskienhallintaopas (908 kb)
– Kalvosarja (640 kb)

Opas suunnittelu- ja konsultointiyritysten liiketoimintaosaamisen kehittämiseen.
– Asiantuntijapalveluiden johtamisen haasteet, LTY 2005 (1,5 Mb)