Wärtsilän Smart Tecnology Hub on ekotehokkuuden edelläkävijä
Wärtsilän Smart Technology Hubissa ympäristöystävällistä tekniikkaa kehitetään ympäristöystävällisissä rakennuksissa. Granlundin suunnittelijat auttavat Wärtsilää saavuttamaan hankkeen kunnianhimoiset ekotehokkuus-tavoitteet.
Wärtsilä rakennuttaa Vaasan Vaskiluotoon uuden Smart Technology Hub -tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen. Ainutlaatuinen keskus mahdollistaa älykkäiden meri-, öljy- ja kaasuteollisuuden ratkaisujen sekä uusien energiajärjestelmien ketterän ja tehokkaan testauksen ja tuotekehityksen.
Smart Technology Hubin kokonaisinvestointi, 230 miljoonaa euroa, koostuu toimisto- ja tehdasrakennuksista, logistiikasta sekä infrasta. Wärtsilä investoi pelkästään keskuksen moderniin testaus- ja tuotantoteknologiaan 83 miljoonaa euroa.
Kun keskus valmistuu, sinne siirtyvät kaikki Wärtsilän Vaasan keskustassa olevat toiminnot ja työntekijät sekä logistiikka ja huollon verstastoiminnot Vaasan Runsorista.
Wärtsilä Finland Oy:n kiinteistöjohtaja Tommy Grannas kertoo, että Smart Technology Hubissa käytettävät ratkaisut viestivät yrityksen ympäristöarvoista.
”Se tulee toimimaan myös asiakkaillemme esimerkkinä siitä, miten kiinteistö voidaan rakentaa ja saada toimimaan äärimmäisen ekotehokkaasti.”
BREEAM-luokituksen kautta tulee paljon erilaisia vaatimuksia, jotka ohjaavat osaltaan suunnittelua
Kokonaisvaltaista kestävyyttä
Smart Tecnology Hubille haetaan BREEAM-sertifikaattia ja sen ’erittäin hyvä’ -luokitusta. BREEAM on kansainvälinen luokitusjärjestelmä, joka ohjaa rakennuksen suunnittelua, rakentamista ja käyttöä. Siinä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti muun muassa rakennuksen energian ja vedenkulutusta, materiaaleja, maankäyttöä ja liikenneratkaisuja.
”Jo Smart Technology Hubin sijainti on erinomainen. Vaskiluodossa on tarvittava infra, sinne tulevat esimerkiksi sähkölinjat länsirannikon tuulivoimaloista ja lisäksi se on kaukolämpöverkon piirissä. Lähiliikenne toimii ja viereisestä satamasta on yhteydet kaikkialle maailmaan”, Grannas mainitsee.
Smart Technology Hubin katolle tulee puhdasta ja uusiutuvaa sähköä tuottavia aurinkopaneeleja. Lisäksi Hubissa testattavien laivamoottoreiden tuottama energia otetaan tarkoin talteen ja hyödynnetään kiinteistössä.
Granlund monessa mukana
Granlund on toiminut Smart Tecnology Hubissa hankesuunnittelijana. Sen vastuulla on myös talotekniikan suunnittelu sekä BREEAM-luokituksen laatiminen.
”BREEAM-luokituksen kautta tulee paljon erilaisia vaatimuksia, jotka ohjaavat osaltaan suunnittelua”, Granlund Pohjanmaa Oy:n toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi kertoo.
Hän kuvailee, että sekä toimisto- että tehdastiloissa tullaan käyttämään paljon älykkäitä järjestelmiä ja automaatiota.
Tutkimus- ja tuotantotiloissa tulee olemaan erittäin korkeat puhtausvaatimukset.
”Näihin päästään osittain myös talotekniikan avulla, eli ilmaa suodattamalla ja oikein mitoitetuilla painesuhteilla ja ilmamäärillä.”
Granlund toimii myös hankkeen. Big Room -koordinaattorina.
”Suunnittelua tehdään tietomallintaen, 3D-mallien avulla. Kaikkien osapuolten, esimerkiksi arkkitehdin, rakennesuunnittelijan, prosessisuunnittelijan ja talotekniikan suunnittelijan suunnitelmat sovitetaan tarkasti yhteen”, Pajuniemi kuvailee.
”Kaikkien osapuolten, esimerkiksi arkkitehdin, rakennesuunnittelijan, prosessisuunnittelijan ja talotekniikan suunnittelijan suunnitelmat sovitetaan tarkasti yhteen.
Mutkatonta yhteistyötä
Wärtsilällä ja Granlundilla on takanaan jo satoja yhteisiä projekteja.
”Pitkästä yhteisestä historiastamme on paljon apua. Asioita ei tarvitse selittää alusta lähtien tai edetä yrityksen ja erehdyksen kautta. Granlundilla tiedetään jo, mitä haluamme. Se tekee toiminnasta nopeaa ja tehokasta”, Grannas sanoo.
Smart Technology Hubin rakennustyöt ovat käynnissä, samaan aikaan suunnitelmia vielä hiotaan ja hienosäädetään.
Wärtsilän uusi tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskus valmistuu vuonna 2021.