Vihreä siirtymä kulkee globaaleilta asiakkailta tamperelaisen Kojan tuotantoon: ”Haluamme olla toimialojemme teknologia- ja ympäristöjohtaja”
Tamperelaisella Kojalla on Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Suomessa asiakkaina isoja pörssiyhtiöitä, joita se auttaa vähentämään päästöjä. ”Vihreä siirtymä kumpuaa asiakkaiden strategioista meidän projekteihimme”, sanoo Koja Oy:n Teollisuusratkaisujen liiketoimintajohtaja Pasi Lähteinen. Koja onkin tehnyt mittavia investointeja teknologiaan ja sen kehittämiseen.
Pienestä tamperelaisesta metalliverstaasta globaaliksi toimijaksi kasvaneessa Koja Groupissa vihreä siirtymä ja vastuullisuus läpäisevät perheyrityksen koko strategian. Viime vuosien panostus sitä tukevaan teknologiaan ja kehitystyöhön on kantanut hedelmää. Yhtiöllä on Yhdysvalloista, Suomesta ja Euroopasta asiakkaina isoja pörssiyhtiöitä, joita se auttaa vähentämään päästöjään.
”Haluamme olla toimialojemme teknologia- ja ympäristöjohtaja. Suunnannäyttäjä, johon asiakkaat pystyvät luottamaan, kun tarvitsevat ilmankäsittelyratkaisuja laivaan, teollisuuteen tai kiinteistöihin”, sanoo Koja Oy:n Teollisuusratkaisujen liiketoimintajohtaja Pasi Lähteinen. Hän on myös Koja USA Inc:in toimitusjohtaja.
- Koja Groupiin kuuluvat emoyhtiö Koja-Yhtiöt Oy:n lisäksi Koja Oy ja Chiller Oy sekä näiden tytäryhtiöt ja toiminnot Suomessa, Ruotsissa ja USA:ssa.
- Vuonna 1935 perustettu perheyhtiö. Päätoimipaikka Tampere, tuotantoa myös Jalasjärvellä ja Tuusulassa.
- Toimialat: laivojen ilmastointijärjestelmät, prosessipuhaltimet ja ilmaratkaisut teollisuuden vaativiin ratkaisuihin sekä kiinteistöjen ilmankäsittely- ja talotekniikkaratkaisut.
- Kansainvälisiä asiakkaita Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa. Kotimaassa kiinteistö- ja rakennusalan asiakkaita.
- Liikevaihto noin 120 miljoonaa euroa (2022)
- Henkilöstöä lähes 500
Näyttävää jälkeä on tullut.
Marraskuussa Turun telakalta valmistuneen maailman suurimman risteilijän, Icon of the Seasin, ilmanvaihtokoneet ovat Kojan käsialaa. Indonesiassa yrityksellä on näppinsä pelissä maan valtavissa investointihankkeissa, jotka liittyvät hiilestä irtaantuvaan teollisuuteen. Kojalla on myös vahva jalansija lämmön- ja sähköntuotantolaitoksissa Euroopassa. Se on mukana merkittävässä osassa lämmön- ja sähköntuotantolaitosten hankkeista, joissa uusiin ja vanhoihin laitoksiin haetaan energiatehokkuusratkaisuja.
”Vihreä siirtymä kumpuaa asiakkaiden strategioista meidän projekteihimme”, Lähteinen toteaa.
Kansainvälisillä markkinoilla toimivien laiva- ja teollisuustoimialojen lisäksi Koja Group tuottaa ilmankäsittelyratkaisuja kiinteistöihin pääosin kotimaisille markkinoille.
Vihreitä tulokulmia yhteistyössä asiakkaiden kanssa
Koja on panostanut asiakkaiden kanssa tehtävään kehitystyöhön. Yrityksen teollisuusliiketoiminnassa asiakkaat käyttävät Kojan tuotteita energiantuotannossa tai esimerkiksi rakennusten ja kulkuneuvojen lasinvalmistuksen eri prosesseissa.
”Pyrimme kehittämään asiakkaan kanssa heidän prosesseihinsa energiatehokkaimmat ratkaisut ja vihreimmät tulokulmat. Lisäksi uudet teknologiamme tukevat vahvasti turvallisuustavoitteita”, Lähteinen kertoo.
Kun esimerkiksi Kojan teollisuuslaitteet valmistetaan teräksen sijaan komposiittirakenteista, se nostaa henkilöturvallisuuden, käytettävyyden ja äänentason uudelle tasolle.
Lisäksi säästyy energiaa, kun uusissa komposiittirakenteisessa lasinkarkaisuprosesseissa isot teollisuuspuhaltimet ja isot moottorit pystyään ajamaan alas vaiheissa, joita niitä ei tarvita ja vastaavasti nostamaan ne nopeasti ylös. Aiemmin teräsrakenteita käyttäessä laitteet oli pidettävä käynnissä koko ajan.
Lähteisellä on tuore esimerkki kerrottavanaan Amerikasta. Kojan asiakasyritys oli pystynyt säästämään energiaa lasinkarkaisuprosessissa Kojan uudella teknologialla lähes 20 prosenttia. ”He totesivat, etteivät löydä vastaavaa mistään. Yleensä energiaa pystytään nipistämään puoli prosenttia tai prosentti. Se, että päästään tällaisiin energian säästöihin koko tehdastasolla, on ennennäkemätöntä.”
Jätteenkierrätystä ja biolämpölaitoksia
Koja on myös vahvasti mukana jätteenkierrätys- ja biolämpölaitoksissa Euroopassa, jossa on iso tavoite päästä eroon venäläisestä kaasusta ja globaalisti hiilen polttamisesta. Varsinkin jätteenpolttolaitosten määrä Euroopan alueella on lisääntynyt ja lisääntyy. Kuluttajilta tulevaa jätettä pystytään hyötykäyttämään niissä uudestaan ja tekemään jätteestä esimerkiksi lämpöenergiaa.
”Tuotteillamme on myös merkittävä osuus jätteiden kuivatusprosesseissa sekä savupiipuista tulevien rikki- ja hiilidioksidipäästöjen alentamisessa”, Lähteinen kertoo.
Koja on lisäksi mukana hankkeissa, joissa raaka-aineista tehdään mahdollisimman vähäpäästöistä ja optimaalista jo prosessiin mennessään.
Maailman suurimmat risteilijävarustamot asiakkaina
Kojan asiakaskunnassa komeilevat maailman suurimmat risteilijävarustamot Carnival Corporation & PLC ja Royal Caribbean Group, joiden hallussa on 80 prosenttia maailman risteilijäkapasiteetista.
”Jättiristeilijöiden ilmastointijärjestelmän energiankulutus on merkittävä. Meidän uusilla teknologiaratkaisuillamme, fiksummalla ohjaamisella ja automatiikalla jätit pystyvät tekemään suuria energiasäästöjä”, toteaa Koja Marinen liiketoimintajohtaja Teemu Tanninen.
Vuoden 2023 alusta voimaan tulleet energiatehokkuusvaatimukset koskevat myös olemassa olevia laivoja – eivät vain uusia, kuten aikaisemmin.
2024 maaliskuuhun mennessä varustamot joutuvat raportoimaan laivakohtaiset polttoainekulutukset ja seilatut merimailit viranomaisille. Näiden perusteella laivoille lasketaan hiili-intensiteetti-indikaattori.
”Jos tulos on liian huono, laivayhtiön pitää keksiä keinoja pienentää polttoainekulutusta tai lyhentää vastaavasti risteilymatkaa, jota ei kukaan halua”, Tanninen sanoo.
Pitää siis löytää keino polttoaineen kulutuksen pienentämiseksi. Risteilylaivassa ilmastoinnin osuus koko polttoaineen kulutuksesta on 10–15 prosenttia, riippuen järjestelmästä ja laivan risteilyprofiilista.
”Luotamme, että pystymme uusilla teknologioillamme parantamaan ilmastoinnin energiatehokkuutta jopa 25 prosenttia”, Tanninen kertoo.
Jatkossa myös uusien laivojen ilmastointijärjestelmä pyritään mitoittamaan tilastollisesti järkevämmäksi eli kattamaan kaikki olosuhteet 99-prosenttisesti, jolloin järjestelmästä tulee energiatehokkaampi. Tänä päivänä ne on mitoitettu olosuhteisiin, joita on kerran tai kaksi vuodessa.
Uusi 10 miljoonan investointiohjelma
Mittavat investoinnit teknologiaan ja sen kehittämiseen jatkuvat Kojassa. Koja investoi muutama vuosi sitten 30 miljoonaa euroa Tampereen tehtaaseen sekä tuotekehitys- ja testauskeskus R&D Centeriin. Jalasjärvelle on juuri valmistunut 10 miljoonan euron tehdasinvestointi.
”Meillä on tehty kymmenien miljoonien edestä investointiohjelmia, jotka ovat tukeneet teknologista johtajuuttamme. Nyt pöydällä on jälleen 10 miljoonan ohjelma, joka toteutetaan kolmen vuoden aikana”, Pasi Lähteinen kertoo.
Tampereella sijaitsevassa Kojan huipputuotekehitys- ja testauskeskuksessa pystytään mittaamaan niin ilmastointilaitteiden talviajan lämmitysominaisuuksia kuin testaamaan laitteita Karibian olosuhteissa.
”Tutkimus- ja kehittämistyö on merkittävä osa toimintaamme. Sen osuus liikevaihdosta on merkittävä ja kasvaa tulevaisuudessa”, Teemu Tanninen sanoo.
Uusi teknologiakeskus on jo suunnittelupöydällä. Se nousee Tampereelle ja keskittyy teollisuustuotteisin liittyviin kehitys- ja testausmahdollisuuksiin.
Tavoitteena on, että tulevaisuudessa se ja koko Tampereen kiinteistökokonaisuus katetaan maalämmöllä.
”Näin olisimme omavaraisia lämmön suhteen. Lisäksi pyrimme tuottamaan merkittävän osan sähköstä aurinkopaneeleilla.
Nämä asiat ovat uusissa hankkeissa keskiössä. Nykytilannettakin korjataan. Tutkimme, mihin ja miten energiaa kulutettaisiin mahdollisimman vähän. Lisäksi kiinnitämme yleensäkin huomiota kierrätykseen ja materiaalihukkaan”, Lähteinen lupaa.
Tällä hetkellä Tampereen tuotantolaitoksissa käytetään uusiutuvaa sähköä. Yöaikaan energiankulutusta pienennetään esimerkiksi laskemalla paineilmaa ja optimoimalla ilmanvaihtoa. Jalasjärvelle vuodenvaihteessa valmistuneessa uudessa tuotantoyksikössä on aurinkopaneelit katolla ja energia-asiat huippuunsa viilattu.
Vastuullisuutta koko arvoketjussa
Vastuullisuusajattelu elää myös Kojan omassa hankinta- ja logistiikkaketjussa.
”Huomioimme toimittajiemme vastuullisuuden ja pyrimme kiinnittämään huomiota kuljetuksesta aiheutuvaan hiilijalanjälkeen. Teemme vähentämistavoitteita laskemalla hiilijalanjäljen omille tuotteillemme”, kehitysjohtaja Johanna Kärki kertoo.
”Suuri osa teollisuuden ja laivojen ratkaisuista menee vientiin, mutta samanlaisia hyviä ratkaisuja tehdään myös tänne Suomeen”, toteaa Koja Groupin kehitysjohtaja Johanna Kärki. ”Vaatimuksia lisätään koko ajan sekä meille että meiltä. Siten vastuullisuus ketjuuntuu”, hän toteaa.
Isoilla yrityksillä vastuullisuus on jo ytimessä. Kärki näkee tärkeäksi toimia myös pienempien alihankkijoiden kanssa.
”Heidän kanssaan pystyään toimimaan ketterästi ja kehittämään yhteistyötä.”
Jos pienemmillä yrityksillä ei ole lähtötietoa tai vastuullisuuskulttuuria, Koja pyrkii kehittämään vastuullisuutta yhdessä heidän kanssaan: työturvallisuudessa, raaka-aineiden käytössä ja logistiikassa.
Laivojen liiketoiminnan puolella on tarkoitus kehittää laskuria risteilijä- tai matkustajalaivoille elinkaaren aikaisen energiakulutuksen arviointia varten.
”Vähemmän energiaa kuluttavan järjestelmän alkuinvestointi on yleensä kalliimpi, mutta laskurin avulla pystymme käymään asiakkaiden kanssa läpi, mitä ilmastointijärjestelmä maksaisi koko elinkaaren osalta. Tätä kautta saisimme varustamot siirtymään energiatehokkaampaan ja sitä kautta vihreämpään teknologiaan”, Teemu Tanninen toteaa.
Miljoona euroa työturvallisuuteen ja ergonomiaan
Vastuullisuus läpäisee myös kojalaisten perustyön ja omien prosessien kehittämisen.
Tampereella on meneillään miljoonan euron investointiohjelma työturvallisuuden ja ergonomian kehittämiseen.
”Sitä kehitetään jatkuvasti. Tärinätyö poistetaan, parannetaan työasentoja ja vähennetään korkealle kiipeilyä työn suorittamisen aikana”, Lähteinen antaa esimerkkejä.
Kehitysjohtaja Johanna Kärki iloitsee työtapaturmien vähyydestä. Tampereen yksikössä ei ole yli vuoteen tapahtunut yhtään poissaoloa aiheuttanutta tapaturmaa. Työntekijät perehdytetään hyvin töihinsä ja he ovat mukana kehittämässä oman työnsä turvallisuutta, valmistusmenetelmiä ja teknologioita.
”Vastuullisuus alkaa siitä, mihin laki loppu. Nämä kaikki ovat yrityksen omia valintoja ja tahtotiloja. Jos tekisimme vain sen, mikä on pakko, emme olisi siellä, missä olemme nyt – emme tuotepuolella, emmekä muuallakaan”, Kärki toteaa.
Teksti: Marjo Vuorinen
Kuvat: Matias Ahonen
Kestävän kasvun onnistumiseen liittyvät toiveet hallitukselle
”Rahoitusohjelmista ei saa tinkiä tai leikata, vaan niitä tulee lisätä huomattavasti. Tarvitaan tuotekehitysohjelmia Business Finlandin tai jonkin muun tahon kautta.
Suomessa on hyviä uuteen teknologiaan liittyviä hankkeita, jotka pystyttäisiin tällaisen rahoituksen avulla tuottamaan nopeammin markkinoille. Se tehostaisi vientiin tähtäävää teknologiakehitystä.
Korona-aikainen järjestelmä oli tehokas, nopea ja joustava. Olimme mukana ohjelmissa, joissa saimme kehitettyä ripeästi teknologioita, jotka ovat edelleenkin vientituotteitamme.
Yhdysvalloissa on useissa osavaltioissa toimivia järjestelmiä, joissa on ripeitä energiansäästöön ja vihreään siirtymään liittyviä yritysten tukiohjelmia valmiine laskureineen. Kun yritys tekee päätöksen investoinnista energiatehokkuuteen, se saa 20–30 prosenttia investoinnin arvosta hankkeeseen, jonka ansiosta se saadaan nopeasti käyntiin.
Olemme olleet mukana kehittämässä teknologiaa asiakkaillemme viime vuoden aikana useissa osavaltioissa. Hankkeet ovat todella suoraviivaisia ja nopeuttavat investoinnin päätöksentekoa.
Jos on hyvä bisnesidea ja hyvä teknologia sekä osoittaa markkinaa sille, tällainen suora tuki kehitystoimintaan olisi toimiva Suomessakin.
Myös koulutusmahdollisuudet alalle pitää olla kunnossa. Tarvitaan muunto- ja aikuiskoulutuksia – tarpeen mukaan ja työn yhteydessä. Digitalisaatio ja ohjausautomaatiotekniikka tulee vahvasti perinteiseen teollisuuteen.”
Kojan liiketoimintajohtaja Pasi Lähteinen ja Koja Marinen liiketoimintajohtaja Teemu Tanninen