Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Teknoblogi Datayhteistyö toimitusketjussa on merkittävä menestystekijä maailmanmarkkinoilla

Datayhteistyö toimitusketjussa on merkittävä menestystekijä maailmanmarkkinoilla

Teollisuusyritysten kilpailukyky nojaa yhä vahvemmin koko toimitusketjun tehokkuuteen. Globaaleilla markkinoilla eivät enää kilpaile yksittäiset yritykset, vaan kokonaiset toimitusketjut, ja menestyneimmissä toimitusketjuissa yritykset panostavat digitalisaatioon ja reaaliaikaiseen tiedon jakamiseen. 

Kansainvälisesti kiinnostava esimerkki on Alankomaiden Smart Connected Supply Network (SCSN). Se on valmistavan teollisuuden data-avaruus, eli yhteinen datainfra, jossa standardimuotoinen tieto esimerkiksi tilauksista, tarjouksista, laskuista, kuiteista, hinnoista, toimitusajoista ja tuoteluetteloista liikkuu suoraan satojen hollantilaisten valmistavan teollisuuden yritysten välillä. Tehokas toimitusketjuyhteistyön organisointi on johtanut jopa 20 prosentin tuottavuuden kasvuun SCSN-verkostoon kuuluvissa yrityksissä. Suurimmat taloudelliset vaikutukset tulevat lyhyemmästä ajasta, joka kuluu tilauksesta toimitukseen sekä toimitusvarmuuden parantumisesta. 

Menestyneimmissä toimitusketjuissa yritykset panostavat digitalisaatioon ja reaaliaikaiseen tiedon jakamiseen. 

Teknologiateollisuus on yhdessä Aalto-yliopiston kanssa selvittämässä edellytyksiä perustaa vastaavanlainen valmistavan teollisuuden data-avaruus Suomeen.

Yritykset voivat edetä toimitusketjun digitalisoimisessa asteittain. Taloushallinnon digitalisointi on hyvä pohja uusiin lainsäädännön velvoitteisiin vastaamiseen, mikä puolestaan on hyvä pohja sille, että toimitusketjun yritykset voivat tehdä syvempää datayhteistyötä ja kehittää kokonaan uusia datapohjaisia palveluja ja tuotteita. 

Kaaviokuva datan hyödyntämisestä toimitusketjuissa

Suomella on vahva asema reaaliaikatalouden kehittämisessä. Meillä on jo pitkään rakennettu standardoituja tapoja yritysten väliseen tiedonvaihtoon, esimerkiksi myynti- ja ostotapahtumien hallintaan. Reaaliaikatalouden ratkaisut tarjoavat vankan perustan laajemmalle datayhteistyölle. 

Paine digitaalisille ratkaisuille toimitusketjuissa kasvaa myös uuden ympäristö- ja vastuullisuussääntelyn mukanaan tuomien vaatimusten takia. Tuotteiden valmistajilta edellytetään jatkossa entistä tarkempaa raportointia koko toimitusketjusta ja käytetyistä materiaaleista. 

Nykyisin suurilla ostajayrityksillä on omat toimittajaportaalinsa, joiden kautta ne keräävät tietoa toimittajilta ja hallinnoivat hankintaprosesseja. Toimittajat mukautuvat eri asiakkaiden toimintatapoihin ja joutuvat syöttämään samat tiedot eri portaaleihin. Mikäli uuden sääntelyn, kuten digitaalisen tuotepassin, vaatimukset toteutetaan nykyisiä toimittajaportaaleja päivittämällä, käy hallinnollinen taakka toimittajille entistä raskaammaksi. Toimitusketjun yhteinen ja skaalautuva datainfrastruktuuri helpottaisi näihin vaatimuksiin vastaamista ja tarjoaisi yrityksille tehokkaamman tavan hallita tiedonvaihtoa.

Datayhteistyö toimitusketjussa voi avata mahdollisuuksia myös täysin uudenlaisille tuotteille ja palveluille.

Reaaliaikatalouden ratkaisujen käyttöönotto tai sääntelyn velvoitteiden täyttäminen ei itsessään ole liiketoimintaa kenellekään. Kuitenkin näiden välitavoitteiden toteuttaminen fiksusti toimitusketjuja digitalisoimalla avaa mahdollisuuksia myös täysin uudenlaisille ratkaisuille, joissa data ja valmistavan teollisuuden osaaminen yhdistyvät ja tuovat markkinoille uusia tuotteita ja palveluja.  

Kiinnostuitko valmistavan teollisuuden data-avaruuden mahdollisuuksista? Ota yhteyttä ja jatketaan keskustelua. Kevään kuluessa Teknologiateollisuus kokoaa myös yhdessä Data Spaces Alliance Finland -verkoston toimijoiden kanssa yritysesimerkkejä, vinkkejä ja työkaluja datatalouden liiketoimintahyödyistä. 

Lisätietoja