Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Teknoblogi EU:n historiallinen tekoälyasetus nytkähti eteenpäin – tutustu Teknologiateollisuuden koontiin

EU:n historiallinen tekoälyasetus nytkähti eteenpäin – tutustu Teknologiateollisuuden koontiin

Tekoäly oli yksi vuoden 2023 polttavimmista puheenaiheista, kiitos tekstiä ja kuvaa generoivien sovellusten kuten ChatGPT:n ja Midjourneyn läpimurron. Osin tämän takia myös Euroopan unionin tekoälyasetuksen neuvottelut keräsivät syyskaudella huomiota, jollaista vain harva teknologiaa tai digitaalista taloutta koskeva Bryssel-säädös on saanut osakseen.  

Euroopan parlamentti ja neuvosto saavuttivat säädöksen päälinjoista alustavan sovun joulukuun alussa. Yksityiskohtia hiottiin vielä tammikuu, ja helmikuussa jäsenmaiden pysyvät edustajat ja parlamentin vastuuvaliokunnat näyttivät lopputulokselle vihreää valoa. Lopulliset äänestykset ovat huhtikuussa. Asetus astuu näillä näkymin voimaan ensi kesänä, ja sen vaatimuksia ryhdytään soveltamaan asteittain seuraavan kolmen vuoden aikana. 

EU:sta tulee näin ensimmäinen merkittävä markkina, joka asettaa tekoälyn kehittäjille ja käyttäjille kokonaisvaltaisen ja sitovan säännöstön. Se, kopioivatko muut maat eurooppalaisia normeja, jää nähtäväksi. Tekoäly on nopeasti kehittyvä ja taloudelle ja turvallisuudelle kriittisen tärkeä teknologia-alue. Luultavasti sääntelijät muualla arvioivat tarkkaan EU-säännösten innovaatio- ja muita vaikutuksia ennen kuin tarttuvat suitsiin.  

Vaikka lopullista säädöstekstiä ei vielä ole, pystymme neuvottelutuloksen pohjalta tunnistamaan asetuksen keskeiset sisällöt. Poliittisen kädenväännön myötä syntynyt kompromissi on kiharainen kokonaisuus ja soveltamisalaltaan laajempi kuin Euroopan komission alkuperäinen ehdotus keväältä 2021. Sulateltavaa siis riittää.  

Olemme Teknologiateollisuudessa koonneet neuvottelutulosta koskevat havaintomme infopaketiksi. Tulkintamme ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia lopullisen asetuksen tultua julki.

Vaikka et ehtisi tutustumaan koontiimme, on tekoälysäädöksestä hyvä tietää ainakin seuraavat asiat:

Soveltamisala

Turvallisuussäädös

Tekoälyjärjestelmien riskiluokittelu

Yleiskäyttöisten tekoälymallien riskiluokittelu

Asteittainen sovelmisaikataulu

Tekoälyasetuksen riskiluokittelu