Jos verotus muuttuu yllättäen, se vie rahaa investoinneilta – Teknologia-alan yrittäjiä huolestuttaa poukkoileva verolainsäädäntö
Yritys tai yrittäjä ei tee päätöstä investoinnista vain verotussyistä. Verotuksella ja sen ennustettavuudella on kuitenkin merkitystä investointipäätöksiä tehdessä, sanovat teknologia-alan yritykset.
Ei liene yllättävää, että sekä yritykset että puolueet näkevät verotuksen ennustettavuuden ja ennakoitavuuden hyvin tärkeäksi. Näin kävi myös Teknologiateollisuuden neljännen Talous- ja verofoorumin paneelissa joulukuussa.
Ennustettavuus on tärkeää siksi, että yritystoimintaa on vaikea kehittää, jos verolainsäädäntö muuttuu koko ajan.
Verotuksen ennakoitavuus on tärkeää esimerkiksi sukupolvenvaihdoksissa, korosti Halton Groupin hallituksen varapuheenjohtaja, Teknologiateollisuuden hallituksen jäsen Tarja Takki-Halttunen.
Jos verotus muuttuu yllättäen, se vie rahaa investoinneilta.
”Myös EU:n ja OECD:n tasolla tulisi vaikuttaa verotuksen ennakoitavuuden parantamiseksi, sillä kansainvälisen verotuksen jatkuvat muutokset ovat monimutkaistaneet sääntelyä ja ne aiheuttavat kaksinkertaista verotusta”, sanoi Nokian tax director Timo Ohvo.
Selkeälinjaisen verolainsäädännön lisäksi pysyvyyttä ja toimivuutta tarvitaan verotusmenettelyyn. Yritykset maksavat veronsa mielellään – kerran. Kaksin- tai moninkertainen verotus ei ole kenenkään etu, yrittäjät muistuttavat.
Jos verokustannus laskee, investoinnin tuottovaatimustaso alenee ja investoinnit kasvavat. Yritys tai yrittäjä ei tee päätöstä investoinnista kuitenkaan vain verotussyistä. Esimerkiksi yrittäjä ei jätä investoimatta kasvattaakseen nettovarallisuutta osinkoverotuksen takia, vaikka toisin väitetään. Yrittäjä investoi yritykseen, jotta se kasvaa ja menestyy ja silloin ehkä tuottaa omistajallekin tuloa.
Käytetyn koneen ostaminen edistäisi kiertotaloutta
Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen esitteli tilaisuudessa tuoreen selvityksensä Poisto-oikeudet, investoinnit ja talous. Hän totesi, että hallituksen esittämä kone- ja laiteinvestointien määräaikainen korotettujen poistojen salliminen todennäköisesti lisäisi investointeja.
Teknologiateollisuus pitää hyvänä, että laki koneiden, kaluston ja muun irtaimen käyttöomaisuuden korotetuista poistoista tuli voimaan 2020 alusta.
Yritysten paneelikeskustelussa kannatusta sai käytettyjen koneiden ja laitteiden hankinnan sisällyttäminen lain soveltamisalaan. Tampereen Konepajat Oy:n toimitusjohtaja Juhani Lehti huomautti, että samalla kun investoidaan käytettyihin koneisiin, hankinnan yhteydessä yleensä ostetaan myös kunnostuspalvelua.
Käytetyn koneen ostajalle investointi on uusi ja yhtenevä verokohtelu olisi neutraali sekä edistäisi kiertotaloutta. Harmittavasti käytettyjen koneiden ja laitteiden hankintaa ei sisällytetty lakiin.
Verokannustin tekeillä myös koulutus- ja tutkimushankkeisiin
Selvitys tutkimus- ja kehitysinvestointien 50 prosentin ylimääräisestä verovähennyksestä yritysten ja korkeakoulujen sekä tutkimuslaitosten tutkimus- ja innovaatiohankkeiden osalta on käynnissä. Näiden osalta yritysedustajat toivoivat selkeää, auditoitavissa olevaa ja pysyvää mallia. Näiden elementtien puuttuminen vesitti aiemmin hetken voimassa olleen tk-verovähennyksen vaikuttavuuden.
Mäkelä Alu Oy on tehnyt paljon yliopisto- ja tutkimuslaitosyhteistyötä. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Petri Mäkelä kysyi, voisiko keskiasteen oppilaitosten kanssa tehtävän tk-yhteistyön ottaa mukaan lain soveltamisalaan.
Yliopistot sijaitsevat satojen kilometrien päässä Mäkelä Alusta, mutta alan ammatillinen oppilaitos on vieressä ja osapuolet haluaisivat lisätä yhteistyötä. Paneelin puolue-edustajat kuten keskustan Esko Kiviranta, Sdp:n Johannes Koskinen ja Vasemmistoliiton Jussi Saramo totesivat, että toisen asteen oppilaitosten osalta kysymys on tutkimisen arvoinen.
Työvoiman saatavuuden haasteet muodostavat monelle yritykselle kasvun esteen. Henkilöstöinvestointien tukeminen saikin yrityksiltä vankan kannatuksen.
Yrittäjäpanelistien mukaan kireä ansiotuloverotus on iso ongelma, koska sillä vaikutetaan työn kannattavuuteen ja ulkomaisten asiantuntijoiden houkuttelemiseen Suomeen. Koulutusinvestointeihin toivotaan toimivia kannusteita, esimerkiksi koulutusinvestointien tuplapoistoja.
Seuraava Talous- ja verofoorumi järjestetään keväällä 2020. Joulukuisen tilaisuuden voit katsoa kokonaisuudessaan tästä linkistä.
Teksti: Maria Volanen