Julkisen sektorin kilpailutusvaatimukset sorsivat nuoria ja kansainvälisiä osaajia – Goforen tämänvuotinen tavoite on monimuotoisuuden lisääminen
Eettistä digitalisaatiota edistävässä ohjelmistoyritys Goforessa vahvistetaan sosiaalista vastuuta ja moniarvoisuutta. Hiilineutraalisuustavoitteisiin päästään osallistumalla soiden ennallistamiseen, mutta monimuotoisuuden lisäämistä vaikeuttavat julkisen sektorin kilpailutusvaatimukset.
Tämän vuoden vastuullisuustavoite on Goforessa selvä. Tampereelta lähtöisin olevaan, kansainväliseen ohjelmistoyritykseen halutaan eri taustaisia, eri-ikäisiä ja eri sukupuolta olevia työntekijöitä. Suurin osa Goforen työntekijöistä on korkeakoulutettuja, ja haaste on sama kuin muilla teknologiayrityksillä: naisia haluttaisiin lisää, mutta pitkän kokemuksen omaavia ja teknisiä naispuolisia asiantuntijoita on vaikea saada.
Goforessa englannin kielitaitovaatimus rajaa osan hakijoista pois. Lisäksi julkisen sektorin asiakkaat edellyttävät suomen kielen taitoa.
”Julkinen sektori voisi vaikuttaa tosi paljon siihen, että saisimme ulkomaalaisia huippuosaajia. Palkkaisimme tosi mielellämme eri kansallisuuksia, mutta haaste on, että suomenkielisen sektorin asiakkaamme edellyttävät suomen kielen taitoa”, toteaa Goforen kestävän kehityksen johtaja Kristiina Härkönen.
Kilpailutuskriteeristö teilaa nuoret osaajat
Suurin osa Goforen työntekijöistä on 30–40-vuotiaita. Härkönen harmittelee, että yritys pystyy ottamaan rajoitetusti vastavalmistuneita ja nuoria.
”Ottaisimme heitä mielellämme enemmän, mutta heitä on toisinaan vaikea saada projekteihin mukaan, koska julkisen sektorin kilpailutuksissa edellytetään usein pitkää asiantuntijuutta.”
”Kovan luokan osaajat voivat olla myös nuoria, itseoppineita lahjakkuuksia. Sellaisia on nähty meillä tosi monta.”
Se on Härkösen mielestä harmillista siksikin, että nuorten työllistymisen kannalta olisi tärkeää saada se ensimmäinen työpaikka.
”Sitä paitsi kovan luokan osaajat voivat olla myös nuoria, itseoppineita lahjakkuuksia. Sellaisia on nähty meillä tosi monta. Ongelma on, että heidän osaamistaan ei välttämättä pystytä myymään asiakkaille, kun kilpailutuskriteeristö on rakennettu siten, että pitäisi olla pitkä kokemus.”
Kompensointia soiden entistämisellä
Ympäristövastuuta kantava Gofore saavutti viime vuonna hiilineutraalisuustavoitteensa. Päästöt henkilöä kohden ovat vähentyneet vuodesta 2019 merkittävästi, mikä selittyy pitkälti koronan tuomalla työntekemisen tapojen muutoksella.
Suurimpiin päästölähteisiin kuuluva matkustaminen on vähentynyt merkittävästi ja toimistojen energiankäyttö pienentynyt. Aiemmin toimitiloja laajennettiin, mutta enää tarvetta ei ole ollut. Tiloja saatetaan jopa vähentää henkilöstömäärän kasvaessa.
”En usko, että kovin nopeaa paluuta työpaikolle tapahtuu. Ihmiset ovat niin tottuneet paikkariippumattomaan työhön”, Härkönen sanoo.
Goforessa yritetään löytää keinoja saada päästöjä alas entisestään. Se ei ole enää yhtä helppoa kuin aikaisemmin.
”Olemme tehneet jo kaikki helposti tehtävät muutokset. Käytämme hiilineutraalia sähköä. Päästöjä on ihan mahdotonta saada täysin nollattua. Siksi meidän on pakko kompensoida.”
Vuonna 2020 Gofore kompensoi ylijäämäosuudesta puolet. Nyt ja tulevaisuudessa se kompensoi kaikki.
Vuoden 2020 kompensaatio tapahtui Hiilipörssin kautta maksamalla soiden ennallistamisesta.
”Kun ojitettu suo palautetaan alkuperäiseen tilaansa, se ei enää päästä metaania ilmakehään. Tällöin voidaan laskea, että se sitoo sen verran päästöjä kuin mitä Gofore on tuottanut”, Härkönen selittää.
Hän pitää Hiilipörssiä hyvänä, koska sillä on muitakin positiivisia vaikutuksia kuin pelkästään ilmastovaikutukset.
”Se on biodiversiteetin ja vesistöjen suojelun kannalta tosi arvokasta työtä.”
Teksti: Marjo Vuorinen
Kuvat: Liisa Takala