Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Uutiset Komission Clean Industrial Deal -ohjelma korostaa Suomen kädenjälkiteknologioiden merkitystä 

Komission Clean Industrial Deal -ohjelma korostaa Suomen kädenjälkiteknologioiden merkitystä 

Euroopan komission tuore Clean Industrial Deal -ohjelma on suunnitelma EU:n teollisuuden kilpailukyvyn vauhdittamiseksi. Ohjelmaa toteuttamalla EU asemoituu aiempaa paremmin globaaliksi johtajaksi puhtaassa siirtymässä. Tämä on hyvä uutinen Suomen teknologiateollisuudelle.

Euroopan komissio esitteli Clean Industrial Dealin – Puhtaan teollisen kehityksen -ohjelmansa keskiviikkona 26. helmikuuta. Kyseessä on komission kunnianhimoinen suunnitelma, jolla pyritään vauhdittamaan EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja kohtuuhintaisen energian saantia. Samalla varmistetaan Euroopan häiriönsietokykyä.  

Tulevaisuuden kilpailukyvyn ja kasvun ytimessä puhdas teknologia  

Ohjelmassa keskitytään energiaintensiivisiin teollisuudenaloihin ja puhtaaseen teknologiaan. Tiedonannon mukaan puhtaan teollisen kehityksen ohjelmalla vähähiilistämisestä tulee Euroopan teollisuudelle vahva kasvutekijä. Ohjelman avulla pyritään parantamaan Euroopan kilpailukykyä, kun yritykset ja sijoittajat saavat varmuutta ja ennustettavuutta siitä, että Eurooppa on edelleen sitoutunut siirtymään vähähiiliseen talouteen vuoteen 2050 mennessä. 

Puhtaan siirtymän rahoittaminen 

Lyhyellä aikavälillä puhtaan teollisen kehityksen ohjelman kautta on tarkoitus saada liikkeelle yli 100 miljardia euroa eurooppalaisen puhtaan valmistuksen tukemiseen. Määrään sisältyy ylimääräinen miljardin euron takaus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa.  

Komissio aikoo hyväksyä myös uuden, puhtaan teollisen kehityksen ohjelmaan liittyvän valtiontukikehyksen. Sen avulla voidaan yksinkertaistaa ja nopeuttaa uusiutuvaa energiaa koskevien valtiontukitoimenpiteiden hyväksymisprosesseja, vähähiilistää teollisuutta ja varmistaa riittävä puhtaan teknologian valmistuskapasiteetti. 

Lisäksi komissio aikoo vahvistaa innovaatiorahastoa ja ehdottaa teollisuuden vähähiilistämispankkia, jolle tavoitellaan innovaatiorahastossa käytettävissä olevien varojen, päästökauppajärjestelmän osista saatavien lisätulojen ja InvestEU-ohjelman tarkistamisen pohjalta 100 miljardin euron rahoitusta.  

Komissio tulee myös muuttamaan InvestEU-asetusta InvestEU:n riskinkantokyvyn lisäämiseksi. Näin voidaan saada liikkeelle jopa 50 miljardia euroa yksityisiä ja julkisia lisäinvestointeja. 

Suomen teknologiateollisuuden kädenjälki on aiempaakin tärkeämpi 

Luomalla johtavia markkinoita eurooppalaisille puhtaille teknologioille ja tuotteille, EU asemoituu aiempaa paremmin globaaliksi johtajaksi puhtaassa siirtymässä. Tämä lisää kilpailukykyä keskeisillä puhtailla sektoreilla, tarjoten takeet kestävälle puhtaiden tuotteiden valmistukselle ja työllisyydelle.  

Teknologiateollisuuden merkittävänä piirteenä on tunnistettu teollisuuden alan yritysten kyky kehittää vähähiilisiä tuotteita ja palveluja, jotka voivat auttaa asiakkaita vähentämään omia päästöjään myös globaalisti. 

Puhtaan tarjonnan ja kysynnän edistäminen veturiyritysmallilla 

EU esittää puhtaan teollisuuden siirtymää tukevissa toimissaan johtavien yritysten mallia puhtaille investoinneille. Teknologiateollisuus kannattaa suomalaisen veturiyritysmallin lanseeraamista eurooppalaisella tasolla. Tämä olisi vastaus nopeasti tarvittavia investointeja varten. Tämänhetkinen taloudellinen tilanne vaatii ketteriä toimia.  

Sähkön hinnan kohtuullisuus tulee varmistaa  

Komission tavoitteena on edelleen vähentää päästöjä 90 prosenttia vuoteen 2040 mennessä vuoden 1990 tasosta. Nämä puitteet voivat parantaa kilpailukykyä tarjoamalla varmuutta ja ennustettavuutta sekä yrityksille että sijoittajille. Tämä saavutetaan tukemalla kilpailukykyisiä valmistajia, jotka innovaatioiden avulla vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja luovat laadukkaita työpaikkoja. Komission mukaan energiapolitiikkaa jatketaan markkinaehtoisesti. Myös verkkoinvestointien kiihdyttämisen tarve on tunnistettu. 

Komission tavoitteena on nopeuttaa sähköistämistä ja siirtymistä puhtaisiin energiatuotantomuotoihin sekä edistää sähkömarkkinamallia. Jatkossa tulee varmistaa, että eri maiden kansalliset ratkaisut ovat yhteensopivia ja että ne parantavat markkinan toimivuutta ja lisäävät päästöttömän energian tuotantoa koko Euroopassa. Samanaikaisesti tulee varmistua, että markkinoilla säilyvät kannusteet investoida puhtaaseen, joustavaan ja älykkääseen energiajärjestelmään sekä infrastruktuuriin. Tämä auttaa pitämään huolta energiakustannusten kohtuullisuudesta ja vakaudesta niin lyhyellä kuin pidemmälläkin aikavälillä. 

Jotta voimme toimia hiilinegatiivisuuden maailmanlaajuisessa saavuttamisessa edelläkävijämaana, tulee komission ohjelmassakin mainitulle hiilidioksidin talteenotolle ja käytölle tarjota riittävät kannusteet ja pelisäännöt, jotta toimiala pääsee kehittymään Suomessa. 

Runsas uusiutuva ja päästötön sähkö tulee olemaan niin Suomelle kuin koko Euroopalle merkittävä etu puhtaan teollisuuden investointien toteuttamisessa.  

Kiertotalous ja materiaalien saatavuus 

Keskeinen osa ohjelmaa on kiertotalous, koska EU:n on maksimoitava rajalliset resurssinsa ja vähennettävä liiallista riippuvuutta unionin ulkopuolisista raaka-aineiden toimittajista. 

Kiertotaloden edistäminen on Suomen teollisuudelle tärkeää. Kiertotaloutta tulee vahvistaa poistamalla sääntelyesteitä ja luomalla kiertotaloudelle uusia markkinoita. Kiertotaloustavoitteiden onnistumisen keskiössä ovat riittävät resurssit muutoksen tukemiseen, kiertotalousekosysteemien kehittyminen, kiertotalousajattelun ja -osaamisen vahvistuminen sekä kiertotaloudelle suotuisan ja vakaan toimintaympäristön kehittyminen. 

Lisätietoja