Siirry sisältöön
Etusivu Puolijohteet

Suomalaisen puolijohdeteollisuuden kasvupotentiaalia on tuettava

Suomalaisen puolijohdeteollisuuden kasvupotentiaali on merkittävä. Jotta se toteutuisi, on pidettävä huoli osaajien saatavuudesta ja kotiutettava kansainvälisiä investointeja.

Päivitetty 26.08.2024 klo 14:20

Digitaalinen yhteiskunta nojaa puolijohdeteknologioihin. Mikrosiruja eli puolijohderatkaisuja on kulutuselektroniikassa, liikennevälineissä, tietoverkoissa, teollisuuden koneissa ja laitteissa, tuulivoimaloissa ja lukemattomissa muissa digitaalisia ominaisuuksia käsittävissä tuotteissa. Kaikkialla missä on sähköä ja dataa, on puolijohteita.  

Puolijohdeteknologiat edistävät myös ilmastonmuutoksen torjuntaa ja puhdasta siirtymää, koska niille perustuvat ratkaisut ovat välttämättömiä energia- ja resurssitehokkuuden parantamisessa.  

Puolijohdekomponenttien toimitus- ja saatavuushäiriöt vaikuttavat merkittävin tavoin eri teollisuudenaloihin ja laajempaan talouteen. Pandemia ja maailmanpolitiikan jännitteiden lisääntyminen ovat tuoneet esiin puolijohteiden globaalien arvoverkkojen haavoittuvaisuuden ja pullonkaulat. 

Valtiot maailmanlaajuisesti näkevät puolijohdeteknologiat yhä merkityksellisempinä kansalliselle menestykselle ja turvallisuudelle ja ovat siksi valmiita tukemaan omaa puolijohdeteollisuuttaan. Euroopassa tästä esimerkkinä on EU:n sirusäädös ja sen liikkeelle laskema julkinen ja yksityinen rahoitus. 

Kasvumahdollisuus Suomelle 

Maailmanlaajuinen puolijohdetoimiala kasvaa voimakkaasti – alan odotetaan lähes kaksinkertaistuvan noin biljoonaan euroon vuoteen 2030 mennessä. Tämä luo Suomelle mahdollisuuden merkittävään talouskasvuun. Suomalaisilla puolijohdealan yrityksillä on kykyä vastata markkinan kehitykseen sekä tahtoa olla mukana vahvistamassa Euroopan strategista kilpailukykyä ja teknologista omavaraisuutta. 

Suomalaisella puolijohdealalla toimi vuonna 2022 noin 90 yritystä, jotka työllistivät noin 7 000 ihmistä ja joiden liikevaihto oli noin 1,6 miljardia euroa.   

Keväällä 2024 julkaistu toimialan strategia tunnistaa Suomelle kuusi kasvumahdollisuutta, joihin keskittymällä Suomen sirusektorin arvioidaan kolminkertaistavan liikevaihdon 5–6 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä ja kasvattavan työllisten määrään 20 000 henkilöön. 

Suomen vahvuuksin perustuvat kuusi kasvumahdollisuutta ovat: 

  1. Sirusuunnittelu 
  2. Mikroelektromekaaniset järjestelmät (MEMS) ja anturi-innovaatiot 
  3. Fotoniikka 
  4. Kvanttiteknologiat 
  5. Kehittyneet puolijohdemateriaalit 
  6. Kestävät prosessiteknologiat 

Kasvupotentiaalia tukevat Suomen ainutlaatuiset vahvuudet alalla, satojen miljoonien tehdyt investoinnit sekä julkisen ja yksityisen sektorin panostukset koulutukseen, tutkimukseen ja kehitystoimintaan. 

Suomen puolijohdealaan kannattaa panostaa hyötyäkseen globaalista kysynnän kasvusta ja vahvistaakseen kilpailukykyä kriittisissä tulevaisuuden teknologioissa. 

Puolijohdealan kasvun tukemiseksi Suomen on panostettava:

Lisätiedot: