Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Teknoblogi Teknologiateollisuus on aloittanut hiilikädenjäljen laskemisen – Laskentatapa syytä vakiinnuttaa 

Teknologiateollisuus on aloittanut hiilikädenjäljen laskemisen – Laskentatapa syytä vakiinnuttaa 

Ympäristöministeriö järjesti hiljattain tapahtuman, jossa Suomen ympäristökeskus (SYKE) esitteli selvitystä Suomen viennin hiilikädenjäljestä. Hiilikädenjäljen määrittely viennin edistämisen työkaluna on tärkeä askel, kun suomalaisten yritysten tuotteiden ja ratkaisujen positiivisten ilmastovaikutusten mittaamista muualla maailmassa pyritään helpottamaan. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen painotti tilaisuudessa yhteistyön merkitystä elinkeinoelämän kanssa, sillä juuri yritysten innovatiiviset teknologiat mahdollistavat päästövähennyksiä globaalisti. 

Teknologiateollisuus ry:n yli 1 800 yritysjäsentä ovat pyrkineet osaltansa vaikuttamaan siihen, että päästövähennystahti on pysynyt linjassa ilmastolain vuoden 2030 päästövähennystavoitteen kanssa. Kesäkuussa 2024 julkaistun vähähiilisyystiekarttatyön mukaan teknologiateollisuuden suorat päästöt ovat vähentyneet neljässä vuodessa 7 prosenttia ja käytetyn ostoenergian päästöt ovat puolestaan vähentyneet merkittävät 45 prosenttia. Vedyn käyttö terästeollisuudessa voisi yksinään mahdollistaa yli 10 prosentin päästövähennyspotentiaalin Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä vuoteen 2050 mennessä. 

Toimialan suorat päästöt ovat vähentyneet neljässä vuodessa 7 prosenttia ja käytetyn ostoenergian päästöt merkittävät 45 prosenttia.

Vähähiilisyystiekartassa merkittävänä piirteenä tunnistettiin teollisuuden alan yritysten kyky kehittää vähähiilisiä tuotteita ja palveluja, jotka voivat auttaa asiakkaita vähentämään omia päästöjään myös globaalisti. Selvityksessä merkittävin kädenjälkipotentiaali löytyy raaka-aineista sekä energiariippuvaisesta tarjoamasta, joka on tehtyjen laskentojen perusteella 75 miljoonaa hiilidioksiditonnia.  

Hiilikädenjäljellä tarkoitetaan tuotteen tai palvelun ilmastohyötyä eli sen päästövähennyspotentiaalia käyttäjälle. Hiilikädenjälki mittaa tuotteen, palvelun tai toiminnan positiivista ilmastovaikutusta ja sen avulla voidaan verrata tietyn tuotteen tai palvelun päästöjä vähemmän kestävään vaihtoehtoon. Hiilikädenjälki kannustaa kehittämään ja käyttämään kestävämpiä ratkaisuja ja voi näin ollen toimia merkittävänä työkaluna viestittäessä positiivisista ilmastohyödyistä. 

SYKE:n selvitys viennin hiilikädenjäljestä ei voisi tulla parempaan aikaan. Me olemme Teknologiateollisuudessa aloittaneet vähähiilitiekarttatyön tulosten pohjalta työn yritysten tuotekohtaisen hiilikädenjäljen laskennalle. Myös yrityksissä on noussut kasvava tarve kädenjäljen laskennalle, jotta sen avulla voidaan kuvata oman liiketoiminnan myönteisiä ilmastovaikutuksia. Työn tarkoituksena on selkeyttää ja vakiinnuttaa laskentatapaa hiilikädenjäljelle, joka perustuu olemassa oleviin kirjallisuuskatsauksiin.  

Myös yrityksissä on noussut kasvava tarve kädenjäljen laskennalle, jotta sen avulla voidaan kuvata oman liiketoiminnan myönteisiä ilmastovaikutuksia.

On tärkeää, että hiilikädenjäljen määrittelyssä tehdään tiivistä yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin sekä eri sidosryhmien välillä. Työhön osallistuu 3–5 Teknologiateollisuuden jäsenyritystä eri kohdista arvoketjua, esimerkiksi metallin jalostuksen, elektroniikka- ja sähköteollisuuden sekä suunnittelun ja konsultoinnin alalta. Tavoitteena on löytää paras mahdollinen tapa arvioida hiilikädenjälkeä ja sen vaikutuksia. 

Työstä tehdään samanaikaisesti Teknologiateollisuudessa diplomityö, jonka valmistelee Aada Tiainen. Myös TT-säätiö on nähnyt tärkeäksi tukea hiilikädenjälkityötämme ja sen potentiaalia ilmastonmuutoksen torjumisessa ja kestävän kehityksen edistämisessä.  

Yksi suurimmista haasteista hiilikädenjäljen laskennassa on yhtenäisen laskentatavan puuttuminen. Tällä hetkellä ei ole selkeää yhteistä tapaa, jolla hiilikädenjälkeä voitaisiin laskea samalla tavalla kuin hiilijalanjälkeä. Tässä vaiheessa, kun aloitamme laskennan vakiinnuttamisen Suomen viennin ja yritysten tuotekohtaisen hiilikädenjäljen osalta, on erityisen tärkeää, että valittu menettelytapa palvelee sekä yritysten että Suomen tarpeita.  

Teknologiateollisuudessa pidämme tärkeänä, että jatkossa ympäristöministeriön johdolla valmistelemassa ilmastovuosikertomuksessa näkyvät myös hiilikädenjäljen yritys- ja tuotekohtaiset laskennat. Tähän työhön annamme mielellämme osaamisemme mukaan. 

Teknologiateollisuuden käynnissä olevan työn tavoitteena on vakiinnuttaa ja standardoida hiilikädenjälki vapaaehtoisuuteen perustuvaksi yhteismitalliseksi menetelmäksi. Tämä edistäisi suomalaisten yritysten mahdollisuuksia edistää vientiä ja vähentää päästöjä muualla maailmassa. Samalla se vahvistaisi Suomen roolia ilmastojohtajana.

Lisää aiheesta:

Lisätietoja: