Tuottavuus paranee vain, jos työpaikalla voidaan hyvin
Työn tuottavuus on matemaattisesti helposti laskettavissa, mutta käytännössä taustalla on monimutkainen yhtälö: Mikä tekee työstä tuottavaa? Mikä saa ihmisen tekemään työtään nopeammin ja huolellisemmin? Tai mikä saa hänet kehittämään omaa osaamistaan ja työn prosesseja?
Sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Työterveyslaitoksen vastikään julkaisema Työelämän tilannekuvia -raportti nostaa tuottavuuden esiin laajana kokonaisuutena, jossa yksilön osaaminen ja hyvinvointi ovat avaintekijöitä.
Tuottavuuden pohja luodaan hyvinvoinnin päälle, ja hyvinvointi taas rakentuu oikeanlaisista työtehtävistä, sopivasta määrästä vastuuta ja hyvistä työskentelyn edellytyksistä. Mikään näistä asioista ei ole vakio, vaan suunnittelun on lähdettävä työn, työyhteisön ja yksilön tarpeista.
- Oikea henkilö oikeaan tehtävään. Työnantajan on määriteltävä se, mitä työskentely meillä on ja millaisia ominaisuuksia siinä edellytetään. Yksilön tulee olla sopiva kyseiseen työhön. Tämän huomioiminen on mahdotonta, ellei asia ole selvä niin rekrytoijalle, esihenkilölle kuin yrityksen johdolle. Sama asia voi olla yhdelle kuormittavaa ja toiselle innostavaa. Yksi kaipaa työhönsä ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttä, toinen taas vaihtuvia haasteita ja vapautta.
- Huomio työyhteisön toimivuuteen. Hyvä työyhteisö tukee yksilön jaksamista ja kannustaa kehittymään sekä kehittämään. Toimiva työyhteisö sisältää hyviä sosiaalisia suhteita, kannustamista ja toisten huomioimista. Kun työpaikka on henkisesti ja fyysisesti turvallinen ja yhteistyö eri toimijoiden välillä toimii, uskalletaan asioista keskustella avoimesti ja myös ongelmia pystytään ratkaisemaan yhdessä.
- Luottamusta rakentavaa johtamista. Avoimuus vaatii syntyäkseen luottamusta, joka lähtee hyvästä yhteistoiminnasta ja muutosten johtamisesta. Luottamusta rakennetaan aina valta-asemasta käsin, ja työnantajan on oltava aloitteellinen ja osoitettava oman toimintansa kautta olevansa luottamuksen arvoinen. Yhteistoiminnan onnistumisen edellytys on myös osaaminen ja lain sekä työehtojen tuntemus. Kun työpaikalla on luottamusta, osaamista ja avoimuutta, on mahdollista löytää luovia ratkaisuja myös työehtojen ja sitä kautta tuottavuuden kehittämiseen.
Teknologiateollisuus haluaa kehittää aktiivisesti hyvinvointia, tuottavuutta ja turvallisuutta työpaikoilla. Etsimme niitä prosessin vaiheita, joissa voimme olla toimialamme yritysten tukena. Voimme olla kehittämässä yhteistoimintaosaamista, tarjota näkökulmia hyvään henkilöstöpolitiikkaan ja rakentaa yrityksille toimintaa tukevaa toimintaympäristöä
”Yhteistoiminnan kehittämisen tueksi Teknologiateollisuus on julkaissut eri toimialoille suunnatut oppaat.”
Yhteistoiminnan kehittämisen tueksi Teknologiateollisuus on julkaissut eri toimialoille suunnatut Yhteistoimintaa ja yhteistyötä -oppaat. Nämä oppaat tarjoavat perustiedot yhteistoimintalain ja työehtosopimuksen määräyksistä sekä työsuojelunyhteistoiminnasta yrityksissä. Oppaat löytyvät jäsensivustoltamme.
Oppaiden lisäksi teemme jatkuvasti yhteistyötä palkansaajajärjestöjen kanssa ja tarjoamme erilaisia koulutuksia yhteistoiminnan kehittämiseen. Syksyn aikana järjestämme useita paikallisen sopimisen koulutuksia yhdessä Teollisuusliiton kanssa. Nämä koulutukset on suunnattu Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenille, jotka noudattavat työntekijöiden työehtosopimusta. Koulutus on tarkoitettu sekä työnantajan että henkilöstön edustajille.
Teknologiateollisuus aloittaa 7. lokakuuta tulevaisuusvuoropuhelun yhdessä Teollisuusliiton, Ammattiliitto PRO:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n kanssa. Prosessin tavoitteena on yhdessä etsiä konkreettisia ratkaisuja työn kuormituksen ja hyvinvoinnin haasteisiin. Vuoropuhelussa etsitään toimenpiteitä, joiden avulla pystymme yhdessä yritysten ja näiden henkilöstön kanssa rakentamaan kestävää työelämää toimialallemme.
Lisää aiheesta:
Edit: Kirjoitukseen on lisätty 2.9.2024 tieto Teollisuusliiton osallistumisesta tulevaisuusvuoropuheluun.