”Vain ajattelun monimuotoisuudella pystymme luomaan uutta” – Sitowise on aloittanut henkilöstön monimuotoisuustyön
Sitowisen toimitusjohtaja Heikki Haasmaa haluaa, että yrityksessä on töissä eri persoonia, eri tavalla ajattelevia ja eri taustoista tulevia ihmisiä – ja myös rohkeutta sanoa asiat avoimesti. ”Uskon ajattelun monimuotoisuuteen.” Päättäjiltä hän toivoo yritysten tukemista siten, että Suomi voi olla digivihreyden edelläkävijä.
Rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowise aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Se on haastanut muun muassa vuokranantajia hankkimaan kiinteistöihinsä uusiutuvaa energiaa sisältävät sähkösopimukset.
”Meidän kaltaisellamme toimialalla oma hiilijalanjälki on pieni. Se tulee kiinteistöistä, laitteista ja ihmisten siirtymisestä paikasta toiseen”, sanoo toukokuussa aloittanut toimitusjohtaja Heikki Haasmaa.
Suunnitelmissa on käydä työntekijöiden liikkuminen, hankinnat ja sähkösopimukset läpi vuoteen 2024 mennessä. Hiilineutraaliuteen päästäkseen yrityksen täytyy myös kompensoida, mutta Haasmaan mukaan mahdollisimman vähän.
Sitowise tarjoaa työntekijöille työsuhdepolkupyöriä ja työsuhdematkalippuja. Myös uusia käytäntöjä opetellaan: taannoin yrityksen juhlissa tarjottiin pelkkää kasvisruokaa, vaikka se aiheutti kalabaliikkiakin.
Henkilöstön monimuotoisuustyö on aloitettu
Henkilöstön monimuotoisuustyö on sekin aloitettu. Sitowisen työntekijöillä on yli sata tutkintonimikettä. On sosiologeja, hard core -insinöörejä ja softakehittäjiä. Haasmaasta on tärkeää pohtia, miten kaikki saavat äänensä kuuluville.
”Uskon ajattelun monimuotoisuuteen. Meillä pitää olla eri persoonia, eri tavalla ajattelevia ja eri taustoista tulevia ihmisiä – ja myös rohkeutta sanoa asiat avoimesti. Silloin pystymme luomaan jotain uutta ja palvelemaan hyvin erilaisia asiakkaita”, hän sanoo.
Yksi yrityksen arvoista on ihmisten oikeudenmukainen kohtelu. Kaikilla pitää olla samat mahdollisuudet onnistua tehtävässään.
”Haluamme myös varmistaa, että ihmiset ovat erittäin hyvässä työkunnossa.”
Yrityksellä on muun muassa kattavat palvelut mielenhyvinvoinnin tukemiseen. Esihenkilöiden koulutukseenkin on satsattu ja siinä on onnistuttu. Tuoreessa henkilöstötutkimuksessa yli 90 prosenttia työntekijöistä oli sitä mieltä, että esihenkilöt ovat erinomaisia.
Päättäjien huolehdittava Suomen edelläkävijyydestä
Haasmaa uskoo, että Suomi pystyy olemaan edelläkävijä ja näyttämään, mikä kaikki on digivihreydessä mahdollista.
”Suomessa ja Pohjoismaissa yhteiskunnat ovat erittäin toimivia ja luottamukseen perustuvia yhteiskuntia, joissa on laajasti teknologiaosaamista ja ymmärrystä ilmastonmuutokseen liittyvistä isoista kysymyksistä sekä digitaalisuudesta. Esimerkin voimalla pystymme laajenemaan maailmallekin.”
Hän toivoo, että lainsäädäntö ohjaisi tekemään oikeita valintoja ilmastonmuutoksen, ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden osalta.
”Olisi tärkeää, että rahavirrat tukevat pitkän aikavälin fiksuja suuntia ja peliliikkeitä.”
Esimerkiksi kaupungistumisen myötä toimiminen tulevaisuudessa on kompleksisempaa.
Seuraava iso asia on luonnon monimuotoisuus
Haasmaasta olisi tärkeää kehittää aivan uudenlaisia teknologisia ratkaisumalleja eikä jatkaa vain siitä, mihin on tultu tämän päivän ratkaisuilla.
Hänen mukaansa alalla ei ole vielä tunnistettu myöskään kovin hyvin kiertotaloutta.
”Se on valtavan iso asia. Tulevaisuudessa pitää purkaa ja rakentaa. Miten se tehdään oikeasti kestävästi.”
Lisäksi kaikkialla pöhistään nyt hiilineutraalisuustavoitteista. Seuraava iso asia on luonnon monimuotoisuuden tavoitteet. Ne tulevat vaikuttamaan ympäristöön.
”Nyt on vanhakantaisesti ajateltu, että rakennettu ympäristö ja luonto ovat toisilleen vastakkaisia asioita – että ne vievät toisiltaan jotain. Tulevaisuudessa pitää osata ajatella, että niiden pitää toimia yhteen.”
Teksti: Marjo Vuorinen
Kuvat: Liisa Takala