Siirry sisältöön
Etusivu Tavoitteemme Innovaatiot Innovaatiokumppanuudet

Julkisen sektorin ja yritysten yhteistyön on perustuttava tarpeeseen

Suomen kaltaisessa maassa on tärkeää, että julkinen ja yksityinen sektori toimivat yhteistyössä innovaatioiden kehityksessä. Yhteistyön on oltava tarvelähtöistä ja yritysvetoista.

Päivitetty 27.08.2024 klo 11:22

Business Finlandin veturiyritysohjelman ja PPP-kumppanuuksien (julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö) kaltainen toiminta kannustaa yrityksiä yhteistyöhön keskenään sekä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. PPP-toiminnan on oltava tarvelähtöistä ja yritysvetoista, ja veturina on oltava uudistumisen tarve.

PPP-yhteistyö edellyttää eri osapuolten näkemysten ja tavoitteiden ymmärtämistä ja yhteensovittamista. Tämä vaatii pitkäjänteistä ja koordinoitua politiikkaa, jossa koulutus- ja tiedemaailman sekä elinkeinopolitiikan toimijat tekevät työtä samojen tavoitteiden puolesta ja instrumentit tukevat tavoitetta.

Yhteistyön tehostamiseksi on tärkeää muodostaa yhteisesti sovitut sopimusmallit, mm. työsuhteista (päätoimi-sivutoimi), valtiontukisääntöjen tulkinnoista, IPR-ehdoista, tekijänoikeuksista sekä oikeuksien hinnoittelusta.

Yhteisten sopimusehtojen tavoitteena on:

  • Korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyön tulee luoda kilpailukykyä Suomelle ja kannustaa TKI-investointeihin siten, että saavutamme 4 prosenttia BKT:stä vuoteen 2030 mennessä.
  • On luotava kilpailukykyä parantava yhtenevä malli yhteistoiminnalle Suomessa. Mallin tulee innostaa yrityksiä kasvattamaan TKI-toimintaansa Suomessa ja innostaa korkeakouluja yhteistyöhön yritysten kanssa.
  • IPR tulee saada yhteiskunnan käyttöön ja hyödyntämään suomalaista hyvinvointia.

Valtion monivuotisessa TKI-suunnitelmassa mainitut maailmanluokan TKI-infrastruktuurit, kuten laitteistot ja laboratoriot, houkuttavat osaajia Suomeen ja palvelevat korkeatasoista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Infrojen pitäisi olla yhteiskäyttöisiä, yhteisrahoitteisia ja yrityslähtöisesti hankittuja.

Lisätiedot: