Siemenrahoitus Teknologiateollisuuden jäsenyritysten tekoälyhankkeisiin
Teknologiateollisuus ry päätti marraskuussa 2023 myöntää yhteensä 2,8 miljoonaa euroa siemenrahoitusavustusta Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritysten ja näiden ryhmittymien tekoälyyn liittyville kehittämis- ja käyttöönottohankkeille.
Yhden yrityksen saama rahoitus on enintään 15 prosenttia yritykselle hankkeesta koituneista hyväksyttävistä kustannuksista, kuitenkin korkeintaan 50 000 euroa per hanke.
Siemenrahoituksen tarkoituksena on kiihdyttää tekoälyratkaisujen kehitystä ja käyttöönottoa teknologiateollisuuden toimialojen yrityksissä, kannustaa yrityksiä tekoälyinvestointeihin ja näin vahvistaa Suomen talouden pitkän aikavälin kestävän kasvun edellytyksiä.
Teknologiateollisuus ry myöntää siemenrahoitusavustusta kolmen vuoden ajan aloituksesta (29.2.2024) tai niin kauan kuin tähän varatut varat riittävät.
Rahoituspäätökset tekee Teknologiateollisuuden asiantuntijaraadin esityksestä Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja, ja ne annetaan tiedoksi Teknologiateollisuuden hallitukselle.
Huom! Luethan rahoituksen ehdot ja hakuohjeet alta ennen hakemista.
- Hakulomake
- Maksatuspyyntö
- Tiedustelut: AI@teknologiateollisuus.fi
Siemenrahoituksen ehdot ja hakeminen
Katso alta kysymykset ja vastaukset siemenrahoituksen ehtoihin ja hakemiseen. Tiedot löytyvät kootusti myös sivun alareunassa olevasta ladattavasta tiedostosta.
- Siemenrahoitusta voi hakea Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritys, joka on käynnistämässä tekoälyyn liittyvän kehittämis- tai käyttöönottohankkeen joko yksin tai osana yrityksistä tai muista organisaatioista, esimerkiksi korkeakouluista, muodostuvaa ryhmittymää.
- Kehittämis- tai käyttöönottohanke tarkoittaa sitä, että yritys kehittää tai ottaa käyttöön tekoälyjärjestelmän osaksi prosessejaan, tuotteitaan tai palveluitaan.
- Siemenrahoitus kattaa enintään 15 prosenttia yrityksen hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista ja on korkeintaan 50 000 euroa. Rahoitus on vastikkeeton avustus.
- Jäsenyritys voi saada siemenrahoituksen vain yhden kerran. Konsernissa siemenrahoitus voidaan myöntää vain yhdelle jäsenyritykselle tai näiden ryhmälle.
- Myönteinen rahoituspäätös on voimassa kolme vuotta sen tultua hakijayrityksen tietoon. Hanke on saatettava päätökseen tässä ajassa. Yritys voi poikkeustapauksessa hakea lisäaikaa.
- Yrityksen on oltava Teknologiateollisuus ry:n jäsen myös maksatushetkellä.
- Rahoitusta ei myönnetä:
- Pelkkään esiselvitykseen tai -kartoitukseen.
- Yleisesti tarjolla olevien tekoälytyökalujen (esim. ChatGPT, Microsoft Copilot, Google Gemini) käyttöönotolle ilman, että työkaluja on merkittävästi muokattu ja jatkokehitetty yrityksen tarpeisiin.
- Jo käynnissä olevalle hankkeelle.
- Yritykselle, joka myy, kehittää tai käyttöönottaa tekoälyjärjestelmän osaksi toisen yrityksen prosesseja, tuotteita tai palveluita.
- Epäeettisiksi tulkittaville tai EU:n tekoälyasetuksen kiellettyjen käyttötapausten kategoriaan kuuluville hankkeille
- Yritykselle, joka on vain Teknologiateollisuus ry:n toimialayhdistyksen jäsen.
Rahoitusta haetaan täyttämällä tämä verkkolomake ja liittämällä mukaan tarvittavat liitetiedostot.
- Yrityksen hakeman siemenrahoituksen määrä, joka voi olla enintään 15 prosenttia yritykselle hankkeesta koituvista hyväksyttävistä kustannuksista, kuitenkin korkeintaan 50 000 euroa
- Hyväksyttävät kustannukset on määritelty seuraavassa kysymyksessä
- Yrityksen tai ryhmittymän kehittämis- tai käyttöönottohankkeen suunnitelma, joka sisältää vähintään:
- kuvauksen hankkeen tavoitteista, tulosmittareista ja aikataulusta
- kuvauksen kyseessä olevasta tekoälyjärjestelmästä
- kuvauksen hankkeen myönteisistä vaikutuksista suomalaiseen teknologiateollisuuteen ja yhteiskuntaan
- kuvauksen hankkeessa tehtävästä mahdollisesta tutkimus-, kehittämis- ja muusta yhteistyöstä
- yrityksen yhteyshenkilöt.
- Hankkeen talousarvio sisältäen kuvauksen hyväksyttävistä kustannuksista
- Hyväksyttäviä kustannuksia ovat kehittämis- ja käyttöönottohankkeen menot, jotka ovat
- aiheutuneet hankkeesta sen kestoaikana (suoriteperuste)
- maksettuja ja rahoituksen saajan kirjanpidossa
- nettomääräisiä ja arvonlisäverottomia.
- Kustannusten pitää perustua niitä vastaavien menojen maksutapahtumakirjauksiin. Tämä ei koske hankkeelle laskennallisesti kohdistettavia menoja.
- Rahoittaja voi hyväksyä yleiskustannuksiksi hankkeen kustannusarvion mukaisen prosenttiosuuden hankkeen palkka- ja henkilösivukustannusten summasta. Yleiskustannusluonteisia menoja ei hyväksytä muissa kustannuslajeissa, kuten
- johdon ja hallinnon palkat
- hallinnolliset kustannukset kuten talouspalvelut ja yleinen lainopillinen neuvonta
- tietotekniikka-, puhelin-, toimisto- ja toimitilakustannukset ja niihin liittyvät poistot
- teollisoikeuksien vuosimaksut.
- Hankesuunnitelman ja laskutuksen mukaisina voidaan hyväksyä ulkopuolisista lähteistä markkinaehdoin ostetun tai lisenssillä hankitun sopimukseen perustuvan tutkimuksen, tietämyksen ja patenttien kustannukset sekä konsultoinnin ja vastaavien palveluiden kustannukset, kun niitä on käytetty yksinomaan hanketta varten.
- Rahoittaja voi hyväksyä hankkeen suorana kustannuksena hankkeeseen ostettavan laitteen tai ohjelmiston hankintamenon, kun se on pääosin hankkeen käytössä ja laitteen tai ohjelmiston hankintameno voidaan kirjanpitolain mukaan kirjata käyttöönottotilikauden kuluksi. Jos laitetta tai ohjelmistoa käytetään hankkeen lisäksi muussa toiminnassa, hankintameno voidaan hyväksyä siltä osin kuin sitä käytetään hankkeessa.
- Jos laitteen tai ohjelmiston hankintameno aktivoidaan ja kirjataan vaikutusaikanaan suunnitelman mukaan poistoina kuluksi, hyväksytään hankkeen kestoajalta kertyvät poistot. Pääasiassa hankkeen käytössä olevien laitteiden tai ohjelmistojen poisto- tai vuokrauskustannukset voidaan hyväksyä niiltä osin kuin laitteita tai ohjelmistoja käytetään hankkeessa. SaaS/pilvipalveluhankinnat tilitetään laitevuokrana.
- Ulkopuolelta ostettavat aineet ja tarvikkeet voidaan hyväksyä laskutuksen mukaisina.
- Hankkeelle raportoitavien matkakustannusten tulee olla hankesuunnitelman mukaisia.
- Hankkeen potentiaali kehittää tai käyttöönottaa menestyksekkäästi tekoälyjärjestelmä ja siihen liittyviä kyvykkyyksiä ja osaamista osaksi yrityksen prosesseja, tuotteita tai palveluita
- Hankkeen potentiaali vaikuttaa myönteisesti yrityksen liiketoimintaan ja kilpailukykyyn
- Hanketulosten hyödynnettävyys suomalaisessa teknologiateollisuudessa ja yhteiskunnassa
- Yrityksen tai ryhmittymän hankkeeseen panostamat taloudelliset ja muut resurssit
- Hankkeeseen saatu ulkopuolinen rahoitus
- Hankkeessa tehtävä tutkimus-, kehittämis- tai muu yhteistyö
Kyllä, hakemuksia Teknologiateollisuus ry:ssä käsittelevät henkilöt ovat sitoutuneet pitämään hakemuksen käsittämät tiedot salaisina.
- Rahoitus maksetaan yhdessä erässä yritykselle hyväksytyn maksatuspyynnön jälkeen.
- Yritys tekee maksatuspyynnön Teknologiateollisuus ry:lle tällä verkkolomakkeella, kun hanke on tullut päätökseen.
- Maksatuspyynnön yhteydessä on jätettävä hankkeen loppu- ja talousraportti.
- Raportin on sisällettävä tiivistelmä, joka on julkaistavissa avoimeen käyttöön.
- Koko raportti julkaistaan vain siinä tilanteessa, että yritys antaa tähän luvan.
- Mikäli hankeen toteutus poikkeaa merkittävällä tavalla hankesuunnitelmasta, voidaan rahoitus jättää täysin tai osin maksamatta.
- Yrityksen on oltava Teknologiateollisuus ry:n jäsen myös maksatushetkellä.
- Mikäli hanke ei toteudu tai muuttuu merkittävällä tavalla, on yrityksen tehtävä tästä viipymättä ilmoitus.
- Jos hanke muuttuu merkittävällä tavalla, on yrityksen toimitettava ilmoituksen yhteydessä päivitetty hankesuunnitelma.
Rahoituspäätöksen saaneet yritykset ja hankekuvaukset
Hankkeessa luodaan digitaalinen ”Yrityksen muisti”, jonka avulla tekoälypohjaisia menetelmiä saadaan yrityksen käyttöön tehokkaasti ja tietoturvallisesti. Hankkeessa tutkitaan erilaisia menetelmiä, joilla ”Yrityksen muisti” muodostuu yrityksen tietopääoman suhteen mahdollisimman kattavaksi. Tekoälykehityshankkeen keskeisenä toimenpiteenä pilotoidaan erilaisia työkaluja osana kokonaisuutta, mistä yrityksen asiantuntija hyötyvät päivittäisessä työssään.
Ajatec on käynnistämässä AI-hanketta, jossa hyödynnetään yrityksen 30 vuoden kokemusta 3D CAD -tiedostojen geometriatiedosta sekä AI-teknologiaa, löytämään yhteisiä piirteitä parhaiten 3D-tulostusteknologialla valmistettavien osien välillä.
Tavoite on työkalu, jota käyttämällä yritykset voivat aikaisessa vaiheessa arvioida uuden komponentin soveltuvuutta ainetta lisäävään valmistukseen, eli osan kilpailukykyiseen valmistamiseen 3D-tulostamalla.
3D-tulostus on valmistusmenetelmä, jonka kilpailuhyödyt ovat pienten ja keskisuurten sarjojen teollisessa valmistamisessa. Menetelmä mahdollistaa yksilöidyn sarjavalmistuksen, muotoilua mikä ei ole valmistettavissa muilla teollisilla valistusmenetelmillä sekä muovi- ja metalliosien valmistamisen ilman muotti-investointeja.
Hankkeessa kehitetään asiakastuotteeksi soveltuva versio AtoZ Oy:n sisäiseen käyttöön toteuttamasta AtoZ GPT:stä. Sisäisessä käytössä AtoZ hyödyntää tekoälyä yrityksen ohjeistusten ja manuaalien käsittelyssä. Järjestelmä osoittautui menestykseksi ja herätti suurta kiinnostusta myös asiakkaiden keskuudessa. Asiakkaat ovat ilmaisseet tarpeen tietoturvalliselle ratkaisulle, joka toimii vaihtoehtona suurten kaupallisten kielimallien käytölle.
Valmis järjestelmä tehostaa tiedonhallintaa ja vähentää manuaalista työtä. Suljettu järjestelmä varmistaa datan luottamuksellisuuden ja täyttää sekä GDPR- että suuryritysten tietoturvavaatimukset. Järjestelmän kehitystyö vahvistaa suomalaista tekoälyosaamista ja valmiina tarjoaa PK-yrityksille kustannustehokkaita ratkaisuja ja kilpailuetua.
Hankkeen tavoitteena on kehittää generatiivinen tekoälysovellus, joka toimii tehokkaana työkaluna henkilöstöhallinnon ja IT-alan ammattilaisten arkipäivän haasteiden ratkaisemisessa. Sovellus vastaa henkilöstöhallinnon yleisimpiin kysymyksiin perustuen yrityksen dokumentaatioon, kuten työehtosopimuksiin ja työlainsäädäntöön. Tämä mahdollistaa henkilöstöhallinnon ammattilaisten ja esihenkilöiden keskittymisen strategisempiin tehtäviin, mikä puolestaan parantaa työn tuottavuutta ja laatua. Selvitetään mahdollisuutta luoda chatbotiin ominaisuus, joka auttaa myyntihenkilöstöä etsimään sopivimmat kandidaatit asiakasprojekteihin, mikä säästäisi aikaa ja tehostaisi rekrytointiprosesseja. Lisäksi tarvitaan avustavaa työkalua prosessiautomaatioteknologioiden konvertoinnissa. Tavoitteena on myös, että chatbot auttaa generoimaan uusia tarjouksia aiemman tarjousdatan ja syötettyjen vaatimusten perusteella.
Chatbotin lisäominaisuudet, kuten monikielisyys, multitasking ja puheominaisuudet, parantavat chatbotin käytettävyyttä ja monipuolistavat sen sovellusmahdollisuuksia. Esimerkiksi puheesta tekstiksi -ominaisuus helpottaa eri kielitaustaisten työntekijöiden vuorovaikutusta tekoälyn kanssa, tehostaen kommunikaatiota ja vähentäen väärinkäsityksiä.
Tekoälysovellus on suunniteltu integroitumaan saumattomasti yrityksen käyttöympäristöön, kuten Microsoft Teamsiin, mikä tekee siitä käyttäjäystävällisen ja helposti saavutettavan ilman tarvetta erillisille kirjautumisille. Sovellusta pilotoidaan aluksi yrityksen HR-tiimin ja esihenkilöiden keskuudessa, ja tavoitteena on laajentaa sen käyttöä koko organisaatioon. Chatbotin avulla henkilöstö voi saada nopeasti vastaukset haasteisiinsa, mikä lisää työtyytyväisyyttä ja sitoutumista.
Projekti korostaa tietoturvan ja eettisten standardien noudattamista, kuten GDPR ja AI Act, varmistamalla että kehitetty tekoälyratkaisu on turvallinen ja luotettava käyttää. Tämän innovatiivisen hankkeen avulla yritys pyrkii saavuttamaan merkittäviä parannuksia työskentelyolosuhteissa ja työn tehokkuudessa, tarjoten samalla arvokasta tukea työntekijöidensä päivittäisiin toimiin.
Tämä projekti on oppimisalusta työntekijöille, jotka ovat tietyllä ajan hetkellä ilman asiakasprojekteja. Se kokoaa eri taustoista tulevia henkilöitä oppimaan tekoälystä, jakamaan tietoa ja parantamaan taitojaan tulevia projekteja varten.
Lisäksi perustamme oppimispiirin, joka tukee organisaation laajempaa ymmärrystä ja osaamista generatiivisen tekoälyn alalla. Keskitymme HR-tiimin ja esihenkilöstön tukemiseen, tarjoten heille koulutusta ja käytännön tietoa tekoälysovelluksen hyödyntämiseen, mahdollisuutena laajentaa oppimismahdollisuuksia koko yritykseen. Tämä hanke ei ainoastaan paranna työn tehokkuutta, vaan myös varmistaa, että henkilöstöhallinnon prosessit ovat ajantasaisia ja tietoturvallisia, tuoden teknologiateollisuuden eturintamaan innovatiivisen työkalun käyttöön.
Custobar Oy on suomalainen asiakasdata- ja markkinointiautomaatio-ohjelmisto. Se on tarkoitettu kuluttajapalveluita tarjoaville yrityksille. Custobar Oy on tässä kategoriassa markkinajohtaja suomessa. Lisäksi yrityksen liikevaihdosta yli 1/3 tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suurimpina vientimaina ovat Saksa, Belgia, Ruotsi ja Viro. Asiakkaita on yhteensä noin 15 eri maassa.
Hankkeen tavoitteena on kehittää Custobariin tekoälymoottori, joka hyödyntää asiakas- ja transaktiodataa ja tunnistaa datasta asiakkaaseen liittyviä käyttäytymismalleja. Tavoitteena on parantaa Custobarin kilpailukykyä. Konkreettisena tavoitteena projektille on luoda 10 uutta tekoälypohjaista profiilimuuttujaa, joiden avulla Custobarin markkinointiautomaatiot ja segmentointi tapahtuu entistä tarkemmin.
Hankkeessa on tarkoitus kehittää tekoälyavusteinen kontaktointimalli huoltoliiketoiminnan hallinnoinnin sujuvoittamiseksi. Tekoäly on mukana kontaktoinnin alkuvaiheessa, ja kun prosessi on edennyt ensimmäisen kontaktointivaiheen jälkeen toiseen vaiheeseen, tulee ihminen mukaan palveluun sopimaan prosessin myöhemmistä vaiheista. Sovelluksella vapautetaan työaikaa rutiininomaisista valmisteluvaiheista sekä asiakkaalta että huoltoliiketoimintaa järjestävältä yritykseltä.
Tämän päivän työelämä vaatii nopeutta, selkeyttä ja edelläkävijyyttä – varsinkin osaamisen kehittämisessä. Siksi olemme luoneet ensimmäisenä Pohjoismaissa verkko-oppimisen tueksi tekoälypohjaisen oppimisassistentin – EVAn – joka auttaa tehostamaan oppimista organisaatiossa.
Esihenkilö: EVA auttaa opintojen suunnittelussa. Tekoälyn avulla jokainen tiimin jäsen löytää sopivia koulutussuosituksia ja pääsee etenemään kohti tavoitteitaan.
Oppija: EVAlta vinkkejä työhön, vastauksia ongelmiin sekä koulutussuosituksia
Organisaatio: Henkilöstön oppimisen tehostaminen 24/7 tavoitettavissa olevalla oppimisassistentilla.
Hankkeessa on tarkoitus selvittää tekoälyn mahdollisuuksia suunnittelun rutiinitoimenpiteiden automatisoimiseksi ja tämän tiedon jalkauttamiseksi organisaatioon. Lisäksi hankkeessa tutkitaan tekoälyn tuomia helpotuksia ja apua suunnittelun automatisointityökalujen ohjelmoinnissa ja makrojen koodaamisessa.
AssisDent AI -hanke rakentuu 28-vuotiaan Entteri Oy:n pitkäjänteiselle työlle suomalaisen suunterveydenhuollon ohjelmistojen kehityksessä. AssisDent on Entterin kehittämä kokonaisvaltainen suunterveydenhuollon potilastietojärjestelmä ja klinikoiden hallintaohjelma, joka on käytössä valtaosalla yksityisistä suomalaisen terveydenhuollon tarjoajista (päälle 90 prosentin kattavuus, mukana kaikki isot ketjut). AssisDent-ohjelmisto pyrkii parhaillaan laajentumaan myös julkisen terveydenhuollon sekä ulkomaiden suuntiin.
AssisDent AI -hankkeen ydinajatuksena on edellä kuvatun kokemuksen ja aseman pohjalta sekä näitä yhä vahvistaen suuntautua AssisDent-ohjelmiston kehityksessä tulevaisuudessa entistä älykkäämpään ja käyttäjäystävällisempään suuntaan ammentaen keskeisesti tekoälystä ja tähän läheisesti liittyvästä koneoppimisesta. Hanke nivoutuu samalla AssisDentiin kytkeytyvään suunterveydenhuollon kliinisten kuvien pilvipalveluun Image Cloudiin.
Käytännössä AssisDent AI -hankkeessa kehitetään AssisDent-ohjelmistoa sekä tähän liittyvää suunterveydenhuollon kuvien Image Cloud -pilvipalvelua kolmella eri saralla: klinikan hallintatoimintojen ja asiakaspalvelupuolen parantaminen, Image Cloud -palvelun kliinisten kuvien tekoälyanalyysin kehittäminen sekä kokonaisvaltaisesti tekoälyn integroiminen kliiniseen puoleen ammattilaisten työn tueksi.
Kahden vuoden projektin tavoitteena on toteuttaa uusien tekoäly- ja koneoppimisharppausten syvällinen ja laaja-alainen integrointi AssisDent- ja Image Cloud -ohjelmistoissa ja tätä kautta laajemmin ottaen kirittää suomalaista terveysteknologiasektoria. Samalla tuetaan suomalaista osaamista ja kansainvälistä kilpailukykyä tällä saralla, mikä voi ennen pitkää myös pohjustaa tietä muille tämän sektorin kotimaisille toimijoille ulkomailla. Hanke tukee näin suoraan ja välillisesti suomalaista globaalia kilpailukykyä ja tätä kautta suomalaista teknologiavientiä.
Hankkeen laajempana tavoitteena on lisäksi uusien tekoäly- ja koneoppimisratkaisujen kehittämisen ja käyttöönoton myötä suunterveydenhuollon – ja välillisesti koko terveydenhuollon – potilastietojärjestelmien ja viime kädessä arjen toiminnan tehokkuuden ja laadun paraneminen. Terveydenhuoltojärjestelmän kohdatessa kärjistyviä resurssipaineita on tärkeää, että digitaaliset keinot voivat auttaa niin pitkälle kuin mahdollista tehokkaan ja laadukkaan hoidon takaamisessa.
Entteri toteuttaa hankkeen kattavassa yhteistyössä eri sidosryhmien ja erityisesti tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden kanssa Suomessa, pyrkien hyödyttämään koko suomalaista alan ekosysteemiä. Hankkeen tavoitteena on, että kehitettävät uudet asiat tuodaan nopealla tahdilla osaksi alan eri oppilaitosten koulutusta, sekä lisäksi, että näistä uusista askelista kirjoitetaan julkisesti kokemuksia jakaen ja samalla muilta oppien.
Tämän hankkeen myötä on tarkoitus parantaa Frendsin integraatioalustan kilpailukykyä sekä asiakaskokemusta generatiivisen tekoälyn avulla. Asiakkaat voivat hyödyntää tekoälyä konkreettisissa käyttötapauksissa, raportoinnissa sekä analytiikassa sekä alustan yleisen käytön tehostamisessa.
GenAI Iniative -hanke parantaa Frendsin tuottamaa lisäarvoa entisestään nopeuttaen uusien automaatioiden ja ratkaisuiden kehittämistä. Lisäksi hanke tuo turvallisen ja helpon keinon kaikille asiakasorganisaatioille ottaa tekoälyä osaksi heidän digitaalisia ratkaisuitaan sekä prosessejaan. Frendsin visioon kuuluu osana tavoite olla yksi maailman johtavista integraatio- ja automaatioalustoista globaalissa mittakaavassa.
Hankkeen tavoitteena on kehittää kaksi tekoälypohjaista energianhallintasovellusta rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Hankkeen tuloksilla pyritään merkittäviin energiansäästöihin ja päästövähennyksiin. Koska rakennukset käyttävät 40 % kaikesta energiasta, ovat ne avainasemassa energiansäästöjen ja päästöjen vähentämisen kannalta.
Hanke keskittyy kehittämään edistynyttä multimodaalista tekoälyjärjestelmää (teksti, kuvat, videot, puhe), joka hyödyntää GPT 4o-mallia ja on integroitu Azure-pilvipalveluihin. Järjestelmä tukee suomen kieltä ennennäkemättömällä tavalla ja on suunniteltu vastuullisen tekoälyn periaatteiden mukaisesti. Hankkeessa tehdään tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä, joka yhdistää akateemisen maailman, teknologiayritykset ja tutkimuslaitokset. Sen tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja vahvistaa Suomen asemaa tekoälyn soveltamisen edelläkävijänä. Hankkeen odotetaan tuovan merkittäviä hyötyjä niin teknologiateollisuuteen kuin yhteiskuntaan laajemminkin, luoden uusia mahdollisuuksia taloudelliseen kasvuun ja työllisyyteen.
Hankkeessa kehitetään sovellus avoimen lähdekoodin työkaluilla tarjoustoiminnan tueksi hyödyntäen nykyaikaisia avoimia tekoälymalleja.
Projektilla rakennamme liiketoiminta-alueillamme ainutlaatuista digitalisaation ja tekoälyn tutkimukseen pohjautuvaa kilpailukykyä, jolla vastaamme digitaalisen ja vihreän kaksoissiirtymän tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Kehitettävä ratkaisukokonaisuus tekee tuotteistamme vastuullisempia ja nostaa asiakkaidemme prosessien tuottavuutta.
Hankkeemme liittyy AI Champion Co-Innovation hankkeeseen, joka luo Euroopan johtavan showcasen tekoälyagenttien hyödyntämiselle talotekniikan rakentamisen toimitusketjussa, mahdollistaa seuraavan sukupolven prosessiautomaation ja tehostaa tiedonkulkua koko toimitusketjussa osoittaen samalla kehittyneiden tekoäly- ja moniagenttijärjestelmien arvon ja kyvykkyydet rakennusteollisuudelle.
KONEen ”Technician AI Assistant” -hankkeessa otetaan keskusteleva suuri kielimalli hissi- ja liukuporraskunnossapitoasentajan käyttöön. Hankkeessa pilotoitava mobiilisovellus tarjoaa reaaliaikaisia ohjeita ja tietoja, jotka auttavat asentajia tunnistamaan ja korjaamaan vikoja tehokkaammin. Hanke hyödyntää AWS:n pilvipalveluita, mikä mahdollistaa tekoälyavustajan kehittämisen ja käyttöönoton. Tämä projekti edustaa KONEen sitoutumista innovaatioihin ja teknologian hyödyntämiseen, parantaen huoltotyön sujuvuutta ja tuoden uudenlaisia työkaluja alalle.
Kehitetään MerusPowerin sähkövarasto liiketoiminnan osana kaupankäyntijärjestelmä, jolla yrityksen sähkövarastoasiakkaille tarjotaan pääsy Fingridin reservimarkkinoille ja Nordpoolin sähkömarkkinoille. Järjestelmä kehitetään siten että se käyttää tekoälyyn perustuvaa markkinaennustetta, jonka ostamme tekoälykumppaniltamme Automous Oyltä.
Netum on IT-palvelukumppani, joka rakentaa toimivaa ja turvallista digitaalista yhteiskuntaa. Ohjelmistotuotannon vaatimustenhallintaan keskittyvä tekoälytyökalu tarjoaa merkittäviä kilpailuetuja kansainvälisillä markkinoilla. Tällainen työkalu automatisoi ja tehostaa vaatimusten keräämistä, analysointia ja hallintaa. Näemme myös, että vastuullisuuden huomiointi tekoälypalveluita mietittäessä nivoo hankkeen tiiviisti osaksi Netumin strategiaa ja antaa meille kilpailullista etua. Tämän työkalun kehittäminen on ensimmäinen lähtölaukaus Netumin kansainvälistymisessä tekoälymarkkinassa.
A project is defined to build the future of video communication systems. It is aiming to delve into development of novel generative AI and semantical communication algorithms for the purpose of video communication.
Kehittämällämme alustalla on mahdollisuus mullistaa kirja-alan totutut toimintatavat.
Alusta hyödyntää tekoälyä avainsanojen ja Thema-koodien automaattiseen generointiin. Järjestelmä lukee kirjoista luodut PDF-tiedostot ja poimii niistä toistuvia avainsanoja, joiden avulla se luo tarkat Thema-luokitukset. Tämä prosessi tuottaa erittäin rikasta metadataa ja on paljon tarkempi sekä nopeampi kuin vanhanaikaiset manuaaliset ratkaisut. Alusta myös automatisoi digitaalisten tuotteidenviemisen tunnettuun EPUB-formaattiin. Lisäksi järjestelmä suojaa tekijänoikeuksia muuttamalla tekstit token-muotoon, mikä tekee alkuperäisen tekstin tunnistamattomaksi. Avainsanojen tai Thema-koodien laatiminen toteutetaan manuaalisesti, mikä kestää kustantamosta riippuen 0-6 tuntia per tuote. Näiden rikastaminen vaikuttaa myyntiin positiivisesti, Storytelin mukaan myynnin nousu saattaa olla jopa 40 %.
Alusta tarjoaa myös automatisoidut lukuohjeet ääninäyttelijöille. Tämä ominaisuus tunnistaa vaikeasti lausuttavat sanat ja tuottaa niille ääntämisohjeet, mikä nopeuttaa äänikirjojen tuottamista ja parantaa merkittävästi äänikirjatuotannon tehokkuutta ja laatua, sillä se vähentää manuaalisen työn tarvetta ja auttaa ääninäyttelijöitä suoriutumaan tehtävästään nopeammin ja tarkemmin. Lukuohjeiden hinta ostopalveluna vaihtelee tällä hetkellä 150 – 400 € välillä riippuen merkkimäärästä. Suurin osa ohjeista tuotetaan manuaalisesti. Suomessa arvioidaan olevan noin 5000 kpl/vuosi potentiaalia, ja tavoitteet markkinaosuuksiksi ovat seuraavat: 10 % ensimmäisenä vuonna, 25 % toisena ja 35-40 % kolmantena vuonna. Ensimmäisellä vuodella tarkoitetaan vuotta 2025. Vuoden 2024 osalta tavoitteena on saavuttaa kassavirtaa, mutta osa vuodesta kuluu pilotointiin ja asiakkaiden hankkimiseen.
Alusta auttaa kirja-alan toimijoita täyttämään EU:n esteettömyysdirektiivin vaatimukset. EU:n direktiivin ja uuden lainsäädännön myötä kaikkien e-kirjojen on oltava saavutettavassa muodossa viimeistään 28.6.2025. Tämä tarkoittaa, että näkövammaisten ja muiden erityisryhmien on voitava lukea e-kirjoja esimerkiksi ruudunlukuohjelmien avulla. Laki koskee kaikkia saatavilla olevia e-kirjoja, mukaan lukien ennen kesäkuuta 2025 julkaistut ns. backlist-kirjat. Vaatimukset kattavat myös ääntä ja tekstiä sisältävät e-kirjat sekä ammatilliset digikirjastot, mutta eivät pelkkiä äänikirjoja. Esteettömyysvaatimukset koskevat myös jakelijoita, eli lukuaikapalveluiden ja e-kirjoja myyvien verkkokauppojen on on tuettava saavutettavuutta.
Lainsäädännön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja tehdä kirjat saavutettaviksi myös apuvälineitä tarvitseville lukijoille. Lainsäädäntö on yleisluontoista eikä tarjoa yksityiskohtaisia ohjeita.
Hankkeessa kehitämme AI-teknologia-avusteisen ESG-raportointijärjestelmän, joka varmistaa laadukkaan, resurssitehokkaan ja vaatimuksiltaan myös tulevaisuudessa kasvavan konsernitason ESG-raportoinnin.
ESG-raportoinnin automatisoinnin ja tehostamisen tarve on selvä, sillä se ei ainoastaan vähentäisi kustannuksia, vaan olisi käännettävissä potentiaaliseksi kilpailueduksi. Integroimme vastuullisuuden syvemmin yrityksen strategiaan ja liiketoimintamalliin, vähentäen erillisen vastuullisuussuunnittelun tarvetta ja optimoiden prosessit niin, että kokonaisvaltainen näkemys tulee esille kaikissa liiketoiminnan osa-alueissa. Tämä edellyttää kattavaa, ajantasaista dataa, joka tukee päätöksentekoa ja liiketoiminnan kehittämistä – haluamme muuttaa fokuksen lukujen pyörittämisestä asioiden johtamiseen.
Hankkeen lyhyen tähtäimen tavoitteena on tehostaa Valloxin asiakaspalvelun ja teknisen tuen työskentelyä hyödyntämällä tekoälyä tuotedatan analysointiin. Hankkeen seuraava osio on viedä testattu ja hyväksi toimiva AI Agentti vientimaissa toimivien Valloxin vientikumppanien käyttöön Valloxin Extranet- palvelun kautta. Kolmannessa vaiheessa on tarkoitus viedä jo erittäin perusteellisesti testattu AI agentti julkiseen käyttöön asiakkaille Valloxin julkisen internet-sivuston kautta ja samalla korvata nykyinen chatbot-palvelu.
Hankkeen nimi: Prosessiteollisuuden investointihankkeiden datanhallintaketju ja Copilot johtamisjärjestelmissä
Wideflow Oy:n kehityshankkeessa tavoitteena on parantaa prosessiteollisuuden investointihankkeiden projektinhallinnan kyvykkyyttä ja tiedonhallintaa vakioimalla tietovirtoja ja hyödyntämällä tekoälyratkaisuja.
Projektin ensisijaisena tavoitteena on kohdeyritysten projektinhallinnan kyvykkyyden parantaminen. Tämän saavuttamiseksi Wideflow Oy kehittää palvelua, jossa tarjotaan vakioituja menetelmiä tiedonhallinnan parantamiseksi. Näiden avulla asiakkaat voivat hyödyntää projekteissaan syntyvää dataa tehokkaammin ja parantaa projektinhallintaprosessejaan.
Hankkeen alkuvaiheessa suoritetaan tutkimus sidosryhmien nykyisistä toimintatavoista, kommunikointikanavista ja tiedonhallintaprosesseista. Tutkimustulosten pohjalta määritellään säännöt ja mallit tiedonhallinnalle.
Projektin aikana Wideflow Oy tekee yhteistyötä sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa. Yritys tarjoaa kohderyhmälle soveltuvia konsultointipalveluja ja koulutuksia, jotka auttavat asiakkaita omaksumaan uudet toimintamallit ja hyödyntämään kehitettyjä ratkaisuja.
Hankkeen tuloksena odotetaan syntyvän sovellettava tiedonhallintaratkaisu, jota voidaan monistaa ja hyödyntää laajasti prosessiteollisuuden investointihankkeissa. Ratkaisut parantavat projektinhallintaa, dokumentaation saatavuutta ja tiedonhallinnan tehokkuutta, mikä tuottaa arvoa kohdeyrityksille ja parantaa heidän projektitoimintaansa.