”Kasvu ja uudistuminen on todella paljon mukavampaa kuin nahistuminen” – Granlund aikoo lähivuosina tuplata 100 miljoonan liikevaihtonsa
Granlund-konserni teki viime vuonna liikevaihtoennätyksensä. Tänä vuonna korona on hiukan kurittanut, mutta yhtiön tavoitteena on uusi ennätys: 100 miljoonaa euroa. Seuraavan viiden vuoden aikana liikevaihto on tarkoitus tuplata. ”Yrityskaupatkin voivat tulla kysymykseen”, vihjaa Pekka Metsi Uudistujat-sarjamme III osassa.
Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi avaa näkymiä. Sairaalasektorilla on vieläkin käynnissä kova investointitahti. Energiatehokkuuteen liittyvissä kiinteistöjen parannusprojekteissa on buumi päällä. Valtio on satsannut korjausrakentamiseen ja datakeskusliiketoiminnassa on kasvun mahdollisuuksia.
Talotekniikkasuunnitteluun, konsultointiin, kiinteistöohjelmistoihin ja korjausrakentamiseen keskittyvä Granlund teki viime vuonna ennätystuloksen. Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia ja oli 91,6 miljoonaa euroa. Konsernin liikevoitto kasvoi 11,6 miljoonaan euroon.
- Talotekniikkasuunnitteluun, konsultointiin, kiinteistöohjelmistoihin ja korjausrakentamiseen keskittyvä Granlund toimii 23 paikkakunnalla Suomessa. Henkilöstöä 1 100.
- Teki ennätystuloksen vuonna 2019. Liikevaihto kasvoi 13 % edellisvuodesta ollen 91,6 miljoonaa euroa. Konsernin liikevoitto oli 11,6 miljoonaa euroa, mikä oli 12 % enemmän kuin vuonna 2018.
- Muun muassa Tripla, Länsimetro 2, Helsinki-Vantaan kehitys sekä lukuisat sairaalahankkeet ovat Granlundin käsialaa.
- Panostus innovaatio- ja kehitystoimintaan oli vuonna 2019 lähes 6 prosenttia konsernin liikevaihdosta eli 5,4 miljoonaa euroa.
- Liiketoimintaa Kiinassa, Lähi-idässä, Iso-Britanniassa, Pohjoismaissa ja Baltiassa.
- Lähiajan yrityskauppoja: Loppuvuodesta 2019 kolme suunnitteluliiketoiminnan yrityskauppaa Pohjanmaalla, Hämeessä ja Etelä-Karjalassa. 2020 datakeskus-liiketoiminta laajentui Ruotsiin. Suomessa kaksi yrityskauppaa: rakennuttamisyhtiö Suomen Controlteam Oy ja sähkösuunnittelutoimiston SSEP Finland Oy.
- Kehitystoiminnassa korostuvat mm. uusien teknologioiden soveltaminen, datan virtaamisen parantaminen ja sen hyödyntäminen koneoppimisen sekä tekoälyn avulla.
- Konsultoinnissa energiajohtaminen ja -konsultointi vetivät vahvasti, myös kiinteistökauppojen Due Diligence -toiminta oli vilkasta.
- Ohjelmistoliiketoiminnassa Granlund Manager kasvatti markkinaosuuttaan ja saavutti kaikkien aikojen parhaan vuosimyyntituloksen. Suurimpia asiakkaita olivat OP-ryhmän alueosuuspankit.
- Korjausrakentamisessa Granlund tarjoaa yhden luukun periaatteella kaikki rakentamisen asiantuntijapalvelut. Vuonna 2019 Senaatti-kiinteistöt oli suurin asiakas ja projektien kirjo vaihteli vankiloista ja oopperoista ministeriöiden peruskorjauksiin.
”Nyt olemme vähän jäljessä vuoden 2020 liikevoittotavoitteesta, mutta liikevaihdossa olemme vieläkin kasvaneet aika mukavasti. Se johtuu osittain muutamasta uudesta Granlund-yhtiöstä, jotka liittyivät mukaan tälle vuodelle”, Metsi sanoo.
Tämän vuoden liikevaihtotavoite on sata miljoonaa euroa. Seuraavan viiden vuoden aikana liikevaihto on tarkoitus tuplata.
”Melkein puolet siitä pitäisi tulla ulkomailta. Olemme jo sen verran vahva tekijä kotimaan toiminnoissa. Tosin isännöintikuvio ja jatkuva palvelu muutenkin on yksi tapa laajentaa repertuaaria kotimaassa”, Metsi toteaa.
Tällä Metsi viittaa yrityksen uuteen aluevaltaukseen. Granlund on lähtenyt mukaan taloyhtiöiden isännöintibisnekseen ja pyrkii siinä lisäämään tuottavuutta, digitaalisuutta sekä tarjoamaan parempaa asiakaspalvelua ja asiantuntemusta. Yritys kasvattaa toimialaa aluksi pääkaupunkiseudulla.
Teknologia-asiantuntijuus laajenee palveluihin
Isommassa kuvassa teknologia-asiantuntijayritys aikoo nyt laajentaa vahvasti palveluasiantuntijuuteen ja kasvattaa siinä osuuttaan kotimaassa. Granlund on uudistamassa toimitiloihin ja kaupallisiin kohteisiin liittyvää teknistä johtamista – elinkaarijohtamista.
”Otamme isompaa roolia palvelujen johtamisesta ja kiinteistön energiatehokkuudesta, sisäolosuhteiden laadusta sekä tekniikan toimivuudesta.”
Tarkoitus on satsata jatkuvaan palveluun.
Myös digivihreillä ratkaisuilla on Metsin mukaan valtava potentiaali.
”Energiasäästötoimenpiteet kiinteistöissä ja rakentamisessa ovat todella kannattavia ja tehokkaita. Niitä kannattaa tehdä haastavampinakin bisnesaikoina.”
Korona on hyydyttänyt Granlundin menoa jonkin verran pääkaupunkiseudulla, mutta Kuopiossa, Tampereella, Pohjanmaalla ja Lappeenrannassa muutosta ei ole ainakaan vielä näkynyt.
Kansainvälisillä markkinoilla yrityksellä on ollut koronan vuoksi ”pieni varovaisuusvaihe päällä”, mutta työtä aiotaan jatkaa.
Viime vuosina Granlund on aktiivisesti kansainvälistynyt ohjelmistopuolella, ja päämarkkina-alueina ovat olleet Skandinavia, Baltia, Kiina ja Lähi-Itä.
”Nuo kaukomaat ovat suhteellisen haastavia paikkoja, varsinkin nyt, kun sinne ei pääse käymään.”
Tähtäimessä yritysostoja Euroopassa
Tänä vuonna Granlundin oli tarkoitus myös lähteä yritysostojen kautta Eurooppaan.
”Kesälomaan asti vedimme vähän henkeä. Nyt olemme aktivoituneet ja katsastelemme lähimarkkinoita. Katsotaan miten yrityskaupparintamalla käy.”
Haussa on yrityksiä, jotka tekevät samanlaista suunnittelubisnestä kuin Granlund. Granlund rakentaisi yrityksiin uusia lisäarvopalveluja. Paikallisiin suunnittelun toimintamalleihin on haastavampi puuttua.
”Meiltä tulisi osaamista liittyen datakeskuksiin, energia-asioihin ja softiin.”
Yritys on käynyt koronan kimppuun myös konkreettisesti. Se kehittää ”Ilmanvaihdon covid-tarkastusta” – kevyttä mallia, jolla varmistaa, että työpaikat ja julkiset tilat olisivat mahdollisimman turvallisia.
Esimerkiksi neuvotteluhuoneessa, jossa toimitusjohtaja parhaillaan istuu, ilma vaihtuu kymmenen kertaa tunnissa. Suomessa ilmanvaihdossa käytetään pääosin pelkästään raitista ilmaa.
”Verrattuna ihmisten koteihin tämä on turvallisempi paikka kuin koti. Moderneissa toimistoissa on yleisesti ottaen parempi ilmanvaihto kuin kodeissa.”
Kehitys- ja innovaatiotoimintaan vuosittain 6–8%
Granlund panostaa kehitys- ja innovaatiotoimintaan vuosittain 6–8 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta. Se on Metsin mukaan kasvun ja liiketoiminnan uudistamisen kannalta ehdottoman tärkeää.
”Uudessa organisaatiossamme haluamme saada datan virtaamaan rakennus- ja kiinteistöalalla.”
Se merkitsee uudenlaisia palvelumalleja ja johtamista. Rakennusvaiheen data pitäisi saada sujuvasti hyödynnettyä työmaalla ja vietyä se tehokkaasti käyttöön myös kiinteistön jatkoelinkaarella. Se yhdistettynä päivitettyihin liiketoimintamalleihin parantaisi toimialan tuottavuutta.
”Tästä on puhuttu toimialallamme 20 vuotta, mutta kovin suuria läpimurtoja ei ole saatu aikaan. Me ajattelimme saada. Tuottavuuden kasvattamismahdollisuutta on reilusti.”
Miksi Granlund haluaa kasvaa ja uudistua?
”Voin vakuuttaa, että kasvaminen ja uudistuminen on todella paljon mukavampaa kuin kutistuminen, nahistuminen tai raihnaistuminen”, Metsi naurahtaa.
Metsi toteaa, ettei partnerimallilla ja omalla omistuksella toimivalla yrityksellä ole ulkoista painetta kasvaa tai tehdä tiettyä tulosta.
”Tämän vuoden ensisijainen tavoite on työllistää oma porukka ja yrittää taata työpaikat, ettei ihmisille tule henkilökohtaisia ongelmia.”
Asiakas mielessä
Metsin mukaan Granlundin vuosikymmenten historiasta voi ammentaa varsinkin asiakkuusajattelussa.
”Tuntuu, ettei se ole meidän toimialallamme kaikkien toimijoiden sydäntä kovin lähellä. Kun tuotantokoneisto jyrähtää käyntiin, aina ei muisteta, kenelle sitä päiväkotia, koulua, asuntoa tai toimistotilaa rakennetaan.”
Yritys on aina satsannut pitkiin kanta-asiakkuuksiin. Pisimmät ovat 30–40 vuotta kestäneitä.
”Nyt kun on tiukemmat ajat, kanta-asiakkaat ovat todella tärkeitä ja ensisijaisia”, Metsi toteaa.
Metsin mielestä johdon tehtävä on rohkaista yritystä kasvuun. Kymmenen vuoden aikana kasvu on ollut vuosittain 10–15 prosenttia.
”Se antaa rohkeutta jatkaa valitulla tiellä. Tämä vaatii kovaa työtä, aivojumppaa ja dedikoituja ihmisiä. Ei tämä ihan helppoa ole, mutta pitää kyllä mielen virkeänä”, Metsi kommentoi.
Granlundilla vietetään tänä vuonna pyöreitä. Kruunuhakalaisesta insinööritoimistosta 1100 henkilöä työllistäväksi kasvanut firma täyttää 60 vuotta.
”Meidän piti järjestää 2 500 ihmisen bileet. Mutta päätimme, että emme ala pitää mitään näivettymisvirtuaalijuhlia, vaan pidämme sitten rajummat bileet toivottavasti ensi vuonna, kun täytämme 61 vuotta.”
Teksti: Marjo Vuorinen
Kuvat: Liisa Takala