Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Yritystarinat ”Kasvu oli selvää alusta asti” – 3D-valimoyritys Hetitec kasvaa ja kansainvälistyy oman konseptinsa voimalla  

”Kasvu oli selvää alusta asti” – 3D-valimoyritys Hetitec kasvaa ja kansainvälistyy oman konseptinsa voimalla  

Tamperelainen Hetitec Oy ei aristele lupauksessaan: maailman nopein valimo. Yritys on luonut oman konseptin, jossa se yhdistää 3D-hiekkatulostuksen ja valutekniikan. Kasvua yritys on hakenut alusta saakka: "Meille oli selvää, että jos haluamme kasvaa, meidän täytyy mennä maailmalle.”

Hetitec perustaa kasvunsa oman konseptinsa jatkuvaan kehittämiseen ja tuotantoprosessien nopeuttamiseen. Yrityksen tavoitteena on toimittaa kriittisiä valukomponentteja huomattavasti kilpailijoitaan nopeammin.  

”Me emme kilpaile sarjatuotannolla, vaan sillä, että pystymme reagoimaan asiakkaiden tarpeisiin nopeasti ja joustavasti. Tämä edellyttää, että kehitämme kokonaisvaltaisesti ja jatkuvasti tuotantoamme, tunnistamme pullonkauloja ja optimoimme jokaisen työvaiheen”, toimitusjohtaja Heikki Kantola sanoo.  

“Lupauksemme ei ole pelkkää markkinointipuhetta, vaan se perustuu toimintamalliimme, jossa jokainen prosessi on optimoitu nopeuden ehdoilla laadusta tinkimättä ja johon koko henkilöstö on sitoutunut. Tärkein yksittäinen tekijä koko konseptissamme on ammattitaitoinen henkilöstö.”   

Kansainvälistyminen kasvun edellytyksenä alusta saakka  

Vuonna 2013 perustettu Hetitec aloitti tarjoamalla 3D-tulostuspalvelua ja erikoistui valimoalalle vasta myöhemmin.  

  • Hetitec Oy on Tampereella toimiva valimo, joka käyttää tuotannossaan hiekkamuottien 3D-tulostamisteknologiaa. 
  • Yritys työllisti viime vuonna 36 henkeä. 
  • Vuoden 2023 liikevaihto 6,2 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen yli 50 prosenttia. 

“Kun mietimme yhtiökumppanini Ville Moilasen kanssa strategiaamme, katsoimme vähän kieli poskella YouTubesta, että eihän tuo valuhomma nyt niin vaikeata voi olla. Toki tiesimme, että tarvitsimme osaajia, ja olemme keränneet alusta asti tiimiimme kokeneita valimoalan ammattilaisia, jotka ovat tuoneet meille tarvittavaa asiantuntemusta”, Kantola kertoo. 

Nyt Hetitec työllistää 36 henkilöä, ja sen asiakkaita ovat pääasiassa suuryritykset kuten Wärtsilä, Sulzer ja Atlas Copco. Kansainvälistyminen on ollut yrityksen strateginen valinta jo pitkään.  

”Meille oli selvää alusta asti, että jos haluamme kasvaa, meidän täytyy mennä maailmalle. Suomen markkina on liian pieni, ja vientiin panostaminen on ollut välttämätöntä”, Kantola toteaa. 

”Meillä ei riitä, että asiat tehdään niin kuin ennenkin. Jokainen työvaihe käydään läpi ja mietitään, miten asiat voidaan tehdä nopeammin ja tehokkaammin”, toimitusjohtaja Heikki Kantola sanoo .  

Hetitecin liikevaihdosta jo yli puolet tulee ulkomailta, ja suurimmat vientimarkkinat löytyvät Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.  

”Pystyisimme aika nopeasti kasvattamaan myyntiä, mutta meidän pitää varmistaa, että tehtaamme kapasiteetti ja tuotantomme pysyvät vauhdissa mukana. On tärkeää ymmärtää, mitä asiakkaat tarvitsevat ja osoittaa, että meillä on ratkaisu heidän ongelmaansa”, Kantola sanoo.  

Edessä muutto suurempiin tuotantotiloihin  

Hetitecin kasvutavoitteita tukevat pitkällä olevat muuttosuunnitelmat kolme kertaa nykyistä suurempiin tuotantotiloihin Tampereella.  

”Meillä alkavat seinät tulla vastaan, emmekä voi enää kasvattaa tuotantoa nykyisissä tiloissa. Uusi tehdas antaa meille mahdollisuuden lisätä kapasiteettia ja optimoida koko tuotantoketjua. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, olemme uusissa tiloissa vielä tämän vuoden aikana”, Kantola kertoo.  

Laajennus mahdollistaa myös uusien investointien tekemisen. Hetitec suunnittelee muun muassa uusien 3D-hiekkatulostimien hankintaa ja prosessien automatisointia.   

”Meidän pitää pystyä tekemään enemmän ilman, että se tarkoittaa vastaavaa henkilöstön lisäystä. Automaatio ja modernit tuotantomenetelmät ovat keskeinen osa kasvustrategiaamme”, Kantola sanoo.  

Uusia valimoalan osaajia yhteistyössä oppilaitosten kanssa   

Ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa myös valimoalalla. Hetitec tekee Tampereella yhteistyötä yliopiston, ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston kanssa tarjoamalla opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja osallistumalla koulutusohjelmiin, jotta alalle löytyy ammattilaisia myös tulevaisuudessa.  

Suojapukuinen mies puhdistaa 3D-tulostettuja valumuotteja valimossa.
Rodi Kilinic puhdistaa Hetitec Oy:ssä 3D-tulostettuja valumuotteja. Tamperelaisyritys on ollut mukana tutkimusprojekteissa, joissa kehitetään valimoalan prosesseja ja testataan uusien valmistusmenetelmien soveltuvuutta.  

”Valimotyö vaatii erityisosaamista, eikä uusia osaajia synny itsestään. Me haluamme olla mukana kouluttamassa ja rekrytoimassa heitä”, Kantola kertoo.  

Lisäksi Hetitec panostaa oman henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen.   

”Meille on tärkeää, että jokainen viihtyy ja kehittyy työssään. Olemme tukeneet avainhenkilöidemme kouluttautumista, jotta meillä on jatkuvasti uutta näkemystä ja kykyä kehittää toimintaamme eteenpäin.”   

Tamperelaisyritys on ollut mukana tutkimusprojekteissa, joissa kehitetään valimoalan prosesseja ja testataan uusien valmistusmenetelmien soveltuvuutta.  

”Meille on kehittynyt syvällinen ymmärrys koneiden toiminnasta ja prosesseista. Olemme päässeet tilanteisiin, joissa jopa laitevalmistajat kysyvät meiltä, miten olemme onnistuneet optimoimaan tuotannon niin hyvin”, Kantola kehuu.  

“Kassavirta kuntoon, investoinnit harkiten”  

Kantola sanoo, että kasvuhakuisen pk-yrityksen on ymmärrettävä, että kassavirran täytyy olla kunnossa ja investoinnit täytyy tehdä harkiten.  

”Jos haluaa kasvaa, täytyy varmistaa, että yritys on kannattava. Kehitys ei saa olla pelkkä kuluerä, vaan sen täytyy perustua liiketoiminnan tarpeisiin ja tuottaa lisäarvoa. Meillä kaikki investoinnit tehdään sillä ajatuksella, että ne vievät konseptiamme eteenpäin ja parantavat kilpailukykyämme.”  

Silmälasipäinen mies seisoo puku päällä teollisuusympäristössä.
Heikki Kantola on tehnyt laskelman yrityksensä vero- ja vientijalanjäljestä. Hän halusi selvittää, millainen vaikutus yrityksellä on ollut yhteiskuntaan ja talouteen.

Myös markkinoiden tuntemus ja asiakastarpeiden ymmärtäminen ovat kriittisiä.  

”Meidän täytyy tietää tarkalleen, mitä asiakkaamme tarvitsevat, ja varmistaa, että kehitämme oikeita asioita. Ei riitä, että meillä on hienoa teknologiaa, jos kukaan ei halua ostaa tuotteitamme”, Kantola toteaa.  

”Pk-yritykset joutuvat pärjäämään omillaan”  

Toimitusjohtaja Heikki Kantolan mukaan pk-yritysten kasvua voisi helpottaa keventämällä niiden hallinnollista taakkaa ja tekemällä tukijärjestelmistä käytännöllisempiä.  

”Paljon puhutaan siitä, että pk-yritykset ovat Suomen talouden selkäranka, mutta käytännössä ne joutuvat pärjäämään omillaan. Tukijärjestelmät ovat monimutkaisia, ja monesti ne on suunnattu suurille yrityksille.”  

Hetitecin tulevaisuuteen Kantola katsoo optimistisesti.  

”Meillä on selkeä suunnitelma: kehitämme tuotantoamme, panostamme vientiin ja varmistamme, että meillä on oikeat ihmiset tekemässä työtä. Kasvu ei ole meille vain tavoite, vaan välttämättömyys, jotta voimme viedä konseptiamme eteenpäin.” 


Toimitusjohtaja laski yrityksensä vero- ja vientijalanjäljen

Hetitecin toimitusjohtaja Heikki Kantola on tehnyt laskelman yrityksensä vero- ja vientijalanjäljestä. Hän halusi selvittää, millainen vaikutus yrityksellä on ollut yhteiskuntaan ja talouteen.

Laskelmassa huomioitiin neljän viime vuoden keskeiset luvut:

Kantola haluaa herättää keskustelua pk-yritysten merkityksestä julkiselle taloudelle ja yhteiskunnalle. Hänen mukaansa yritysten vaikutusta arvioidaan usein vain niiden saamien tukien tai maksettujen osinkojen perusteella, vaikka niiden tuottama hyöty on huomattavasti laajempi. Hän kannustaa muita yrityksiä tekemään vastaavia laskelmia, jotta pk-yritysten todellinen arvo tulisi näkyvämmäksi.

Teksti: Mikko Viljanen / Kuvat: Matias Ahonen