Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Teknoblogi Kuntapäättäjälle: 3 vinkkiä viisaampien julkisten hankintojen edistämiseksi

Kuntapäättäjälle: 3 vinkkiä viisaampien julkisten hankintojen edistämiseksi

Onnea teille uusille kuntapäättäjille ympäri Suomen. Aloitatte tärkeän tehtävänne syksyllä haastavassa tilanteessa, koronan jälkeisessä maailmassa. Pohditte varmasti, miten kunnan talous pysyy tasapainossa ja koko kunta elinvoimaisena. Me Teknologiateollisuudessa uskomme, että kun kunnassa on menestyviä yrityksiä, on niissä työpaikkoja ja verotuloja ja siten myös elinvoimaa ja palveluita. 

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisi tänä keväänä kuntarankingin, ja sen mukaan yritysten kannalta parhaita kuntia ja alueita ovat sellaiset, joissa päätöksenteko on yrityslähtöistä. Niissä sujuu kaavoitus, yritysvaikutukset huomioidaan päätöksissä ja oman alueen julkiset yrityspalvelut ovat kunnossa. Lisäksi menestyvissä kunnissa on huolehdittu siitä, että yrityksillä on mahdollisuus osallistua palveluiden tuottamiseen. Ne saavat siis kilpailla kuntayhtiöiden kanssa sekä osallistua julkisiin hankintoihin.

”Menestyvissä kunnissa on huolehdittu siitä, että yrityksillä on mahdollisuus osallistua palveluiden tuottamiseen.”

Kuntien tekemien julkisten hankintojen arvo on noin 20 miljardia euroa vuodessa. Se on valtava rahasumma, ja se raha kannattaa käyttää viisaammin kuin tähän mennessä on tehty.

Kunnalla on mahdollisuus tukea julkisten hankintojen kautta suomalaisten yritysten menestystä ja uusien innovaatioiden syntymistä.  Kaikki – kuntalaiset, yritykset ja jopa ilmasto – kiittäisivät, jos kunnissa tehtäisiin viisaampia julkisia hankintoja. Innovatiivisella julkisella hankinnalla tarkoitetaan uuden tai merkittävästi parannetun tavaran tai palvelun hankintaa, jolla parannetaan julkisen palvelun tuottavuutta, laatua, kestävyyttä ja vaikuttavuutta.

Keskustelin ennen kuntavaaleja eri puolueiden kuntavaaliehdokkaiden kanssa, ja olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että julkisia hankintoja pitää pystyä tekemään paremmin. Olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että julkisilla hankinnoilla voidaan edistää monien yhteiskunnalle tärkeiden tavoitteiden edistymistä kuten ilmastonmuutoksen torjuntaa, parempia terveyspalveluita, suomalaisten yritysten menestystä ja verovarojen fiksumpaa käyttöä.

Sama tavoite löytyy lähes jokaisen puolueen kuntavaaliohjelmasta. Mikä sitten mättää, kun tavoitteet eivät toteudu? Moni suomalainen yritys tietää sen käytännössä – innovatiivisten julkisten hankintojen toteutuksessa on jotakin pielessä. Tähän tarvitaan muutos ja sinä, vastavalittu kuntapäättäjä voit olla sitä muutosta tekemässä.

Asian edistäminen ei vaadi lainsäädäntömuutosta. Se vaatii uudenlaista tapaa toimia ja ajatella, erityisesti kuntatasolla. Jotta muutoksessa päästään eteenpäin, tarvitaan aktiivisia valtuutettuja ympäri Suomen edistämään muutosta, kukin omassa kunnassaan.

Tästä syystä listasin kolme vinkkiä, mitä juuri sinä voit tehdä:

  1. Varmista, että kuntastrategiaan kirjataan, että kunnassasi arvioidaan hankintakriteerit uudelleen.
  2. Huolehdi, että kunnan hankintakriteereissä painottuvat aiempaa paremmin:
    • uudenlaiset ratkaisut eli innovatiivisuus
    • elinkaarikustannukset eikä vain hankintahinta
    • pitkän aikavälin hiilijalanjälki
  3. Huolehdi, että kunnassasi hankintaosaaminen on oikealla tasolla, ja jos näin ei ole, panostakaa siihen.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua alkuun viisaampien julkisten hankintojen edistämisessä. Onnea ja menestystä syksyllä alkavaan tärkeään valtuutetun tehtävääsi!