Suomi ei vain tuota vetyä – Me jalostamme siitä taloudellista lisäarvoa

Vety mahdollistaa suomalaisen teknologiateollisuuden kytkeytymisen kestävään tuotantoon, ja Suomella onkin erinomainen tilaisuus hyödyntää vetytalouden kilpailuetua. Vedyn tuotannon lisäksi Suomen kannattaa tähdätä korkeammalle, erityisesti korkean jalostusarvon tuotteisiin.
Vety ei ole vain energian kantaja ja päästöjen vähentäjä – se on mahdollisuus päästöttömälle teollisuudelle, teknologialle ja osaamiselle. Erityisesti arvoketjun alkupäässä vety toimii ratkaisevana yhdistävänä tekijänä, joka mahdollistaa suomalaisen teknologiateollisuuden kytkeytymisen kestävään tuotantoon, raaka-aineista aina loppukäyttöön saakka.
Suomella on erinomainen tilaisuus hyödyntää vetytalouden kilpailuetua, joka perustuu vähähiiliseen sähköntuotantoon, vahvaan kantaverkkoon sekä runsaaseen puhtaan veden ja puupohjaisen hiilidioksidin saatavuuteen. Suomesta löytyy myös hyvin tilaa uusille investoinneille. Tuulivoiman merkittävä lisärakennuspotentiaali tukee vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotantoa sekä kotimaiseen käyttöön että vientiin.
Mutta se ei riitä, että vain tuotamme vetyä. Suomen kannattaa tähdätä korkeammalle, erityisesti korkean jalostusarvon tuotteisiin. Synteettiset polttoaineet, puhdas teräs ja muut vedystä johdetut tuotteet voivat olla Suomen vetytalouden valttikortti. Näissä tuotteissa yhdistyvät taloudellinen arvo ja ilmastohyöty.
Emme ole tässä pelissä kuitenkaan yksin. Myös muut tavoittelevat samoja markkinoita. Siksi meidän on panostettava osaamiseen, tutkimukseen ja siihen, että niin suuret kuin pienet suomalaiset yritykset löytävät paikkansa kansainvälisissä arvoketjuissa. Ja mikä tärkeintä, meidän on tehtävä Suomesta ja vetytaloudesta houkutteleva investointikohde. Se tarkoittaa rohkeaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, lisää osaajia ja sujuvampia hallinnollisia prosesseja sekä ennen kaikkea yhteistyötä. Näin Suomi voi olla enemmän kuin pelkkä vetyvalmistaja: meistä voi tulla korkean jalostusarvon vetyratkaisujen kärkimaa.
Markkinapotentiaali korkeamman jalostusarvon tuotteissa ja osaamisessa
Vetyä ja hiiltä voidaan hyödyntää monin tavoin korkeamman jalostusarvon tuotteiden valmistuksessa. Suomella on Euroopassa erityisluontoinen asema merkittävänä bioperäisen hiilidioksidin lähteenä ja toisaalta maana, jolla ei ole hiilidioksidin varastointiin sopivia geologisia muodostumia. Vedyn markkinamahdollisuuksia löytyy esimerkiksi korkean jalostusarvon tuotteissa ja osaamisen viemisessä maailmalle.
On tärkeää, että vahvistamme vetytalouteen soveltuvien materiaalien ja ratkaisujen kehitystä yhteistyössä eri yritysten ja oppilaitosten kanssa. Pienillä ja keskisuurilla toimijoilla voi olla merkittävä rooli verkostoissa erityisosaajina, joiden asiantuntemus voi tarjota merkittäviä mahdollisuuksia, joissa toimijat hyötyvät toisistaan ja joita myös suuremmat yhtiöt voivat hyödyntää. Innovatiivisten pienyritysten näkyvyyttä voidaan puolestaan parantaa riippumattoman asiantuntijapoolin avulla, johon kuuluvat yritys- ja tutkimussektori. Suomessa on myös koko uudistuvan energiasektorin osalta vahva osaaminen, jota tulisi hyödyntää voimavarana.
Vetylaaksot ja vedyn siirtoverkot
Vedyn ja hiilidioksidin yhdistäminen synteettisiksi polttoaineiksi voi tarjota ilmasto- ja resurssitehokkaan vaihtoehdon pelkän vedyn tuotannon rinnalle. Näissä korkean jalostusarvon ratkaisuissa on huomattavaa potentiaalia, ja Suomella on valmiuksia teknologian kehittämiseen ja pilotointiin asti. Alueellisten vetylaaksojen perustaminen olemassa olevien teollisuusalueiden yhteyteen mahdollistaisi vedyn ja hiilidioksidin tehokkaan hyödyntämisen.
Vetyverkot voivat jatkossa yhdistää alueellisia vetylaaksoja, joissa on toimijoita yhdistävää vetyinfrastruktuuria. Kun nämä verkot ovat olemassa, yhteydet naapurimaihin ja manner-Eurooppaan parantavat kokonaisuutta ja sen huoltovarmuutta. Vedyn jalostamisen lisäksi vedyn siirtoverkko mahdollistaa sähköverkon dynamiikan tasapainottamisen.
Olemme Teknologiateollisuuden vähähiilisyystyöryhmässä yhdessä yritysten kanssa laatineet näkemyksemme vedyn roolista vähähiilisyystransitiossa.
Suomen erottautumistekijät vetytransitiossa:
- Puhdas, edullinen energia ja vahva sähköverkko: Suomessa on huomattava tuulivoiman lisärakennuspotentiaali, jota voidaan hyödyntää vedyn ja sähköpolttoaineiden tuotannossa. Uusiutuvaa vetyä hyödyntävien tuotteiden hinta ei saa karata liian korkeaksi.
- Biogeeninen hiilidioksidi: Suomi on merkittävä bioperäisen hiilidioksidin lähde, mikä tarjoaa kilpailuetua verrattuna muihin EU-maihin.
- Korkean jalostusarvon tuotteet: Vedyn avulla voidaan valmistaa korkeamman jalostusarvon tuotteita, kuten synteettisiä polttoaineita ja kestäviä rakennusmateriaaleja.
- Puhtaan veden saatavuus: Suomessa on runsaasti puhdasta vettä, joka on tärkeä resurssi vedyn tuotannossa.
- Osaaminen Suomalaisilla yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla on vahva osaaminen vedyn hyödyntämisessä ja teknologioiden kehittämisessä. Tämä osaaminen mahdollistaa innovatiivisten ratkaisujen ja tuotteiden kehittämisen, jotka tukevat vetytalouden kasvua ja kilpailukykyä.
- Innovatiivinen ekosysteemi: Suomalaisilla yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla on kyvykkyydet kehittää yhteistyössä jatkuvasti uusia teknologioita ja ratkaisuja vedyn hyödyntämiseksi, mikä tukee alan kasvua ja kilpailukykyä.
- Projektien johtokyky: Suomalaisilla yrityksillä on kyky toteuttaa isoja teollisen kokoluokan hankkeita.
Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkeimmät jatkotoimenpiteet:
- Vety energian kantajana: Energian jousto, kulutuksen tasapainottaminen ja vedyn tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen
- Puhtaan vedyn valmistus ja hyödyntäminen: Vetyteknologian kehitys ja kaupallistaminen sekä käyttö mm. teräksen valmistuksessa ja meriliikenteessä
- Vedyn synteettiset lisäarvotuotteet ja hiilidioksidi: Teollisuuslaitokset tarjoavat merkittävän hiilidioksidilähteen, jota voidaan hyödyntää vedyn ja hiilen jatkojalosteiden kehittämisessä ja tuotannossa. Suomella on potentiaalia hyödyntää biopohjaisten sivuvirtojen hiilidioksidi korkeamman lisäarvon tuotteiksi. Tämän vuoksi Suomen tulee kiinnittää huomiota kestävän biomassan tarjoamiin mahdollisuuksiin päivitettäessä uusiutuvan vedyn valmistuksen sääntöjä koskevaa komission delegoitua asetusta.
- Vetyinfrastruktuurin ja teollisuuskeskittymien kehittäminen
- Koulutus ja tutkimusyhteistyö yritysten kanssa: Varmistetaan, että osaaminen ja koulutus pysyvät vetytalouden kehityksen tahdissa. Tutkimusrahoituksen varmistaminen on olennaista monenlaisten hankkeiden toteuttamiseksi. Tarvitsemme sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta, unohtamatta yritysten kanssa tehtävää ”Veturi-yhteistyötä”.
- Johdonmukainen politiikka: Yrityksille on taattava suotuisa ja ennakoitava ympäristö investoinneille sekä vetyteknologian tutkimukselle ja kehittämiselle.
- Markkinat ja yhteiskunta: Vihreän siirtymän tukeminen liiketoimintamallien ja kilpailukyvyn kehittämisen avulla.
- Lupamenettelyt: Varmistetaan, että vetyhankkeiden toteuttamiseen liittyviä lupamenettelyitä sujuvoitetaan ja nopeutetaan heikentämättä kuitenkaan turvallisuusnäkökohtia.
- EU-sääntely ja politiikka: Puhtaaseen sähköön perustuvat vähähiilisen vedyn tuotanto- ja käyttöinvestointien kohtelu 2030 jälkeen. Vedyn verokohtelussa tulee noudattaa energiaverotuksen periaatteita. Tällöin verot maksettaisiin vasta energiaa tai polttoainetta käytettäessä. Raaka-aineena käytetyn vedyn on oltava verotonta, kuten muutoinkin teollisuuden raaka-aineena käytettävien energiahyödykkeiden osalta. Vedystä valmistettujen teollisuuskemikaalien kuten metanoli ja ammoniakki tulee olla verottomia. Suomen tulee vaikuttaa siihen, että energiaverodirektiivissä vety katsotaan alhaiseen veroluokkaan, joka sitten vuorostaan mahdollistaa Suomessakin alhaisen verotuksen.
Poliittinen ohjaus ratkaisee
Vetytalouden suurimmat riskit ovat poliittisia. Ilman selkeää ohjausta markkinat eivät kehity. Vedyn ja sen johdannaistuotteiden markkinan koko ja muutosnopeus riippuvat poliittisten toimenpiteiden suunnasta, ja vaatimusten keskeneräisyys luo epävarmuuksia koko Euroopan alueelle. Tarvitsemme tiivistä vuoropuhelua eri toimijoiden välillä, jotta yhteiset tavoitteet ovat saavutettavissa.
Lisätietoja
