Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Uutiset Teknologiateollisuus ry kohdentaa tekoälypanostustaan uudelleen

Teknologiateollisuus ry kohdentaa tekoälypanostustaan uudelleen

Teknologiateollisuus investoi vuoden 2023 lopussa yli 13 miljoonaa tekoälyn kehittämisen ja hyödyntämisen vauhdittamiseen Suomessa. Kansainvälisten tekoälytutkijoiden palkkaamiseen jyvitetty 3,8 miljoonan potti suunnataan nyt uudelleen niin, että se on entistä helpommin yritysten hyödynnettävissä.

Teknologiateollisuus kertoi vuoden 2023 lopussa 10 miljoonan euron investoinnista tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseen Suomessa, minkä lisäksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö lahjoitti 3,2 miljoonaa tekoälytutkimuksen keskuksen perustamiseen.

Kansainvälisten tekoälytutkijoiden palkkaamiseen jyvitetty 3,8 miljoonaa euroa suunnataan nyt uudelleen tekoälytutkijoiden palkkaamiseen yrityksiin, yrityksissä tehtäviin tekoälyaiheisiin lopputöihin, yritysten tekoälyhankkeiden ja valmistavan vaiheen siemenrahoitukseen sekä yritysjohdon koulutuksiin.

”Muutos tehdään hankkeesta tähän mennessä saatujen kokemusten perusteella, ja sen tavoitteena on tuoda tekoälyn hyödyt nopeammin entistä useamman jäsenyrityksemme ulottuville”, sanoo johtaja Matti Mannonen.

“Kannustamme yrityksiä käynnistämään esiselvityksiä sekä hakemaan lisäosaamista palkkaamalla tutkijoita ja lopputyöntekijöitä tehostamaan tekoälyn hyödyntämistä”.

Mannonen korostaa, että tavoite tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamisesta Suomessa pysyy ennallaan, mutta keinoja terävöitetään.

”Toivon, että muutoksen myötä entistä useampi pk-yritys investoisi tekoälyyn.”

Näin 3,8 miljoonaa euroa suunnataan uudelleen:

Siemenrahoitusta ja tekoälyapurahoja hyödynnetty ahkerasti

Yritysten tekoälyhankkeisiin kohdennettu siemenrahoitus ja yrityksissä tehtäviin lopputöihin kohdennetut stipendit säilyvät rahoitusmuotoina, ja molempiin potteihin kohdennetaan nyt lisää rahoitusta.

”Ensimmäisen vuoden kokemustemme mukaan yritysten suurin haaste on tekoälyn liittyvien kunnianhimoisten, liiketoimintakasvun mahdollistavien ideoiden puute. Uudet instrumentit auttavat ideoinnissa ja ideoiden esiselvityksessä ennen tuotantovaihetta”, sanoo AI Finlandin johtaja Karoliina Partanen.

Tähän mennessä siemenrahoitusta on saanut 22 yritystä.  

Tekoälyaiheisiin, yrityksille tehtäviin lopputöihin kohdennettuja 20 000 euron apurahoja on jaettu tähän mennessä 33 kappaletta.

”Apurahojen avulla jo kymmenet yritykset ovat saaneet vauhditettua tekoälykehitystään omalle liiketoiminnalleen keskeisissä kysymyksissä. Projektit ovat myös lähentäneet yrityksiä ja korkeakouluja, jolloin yrityksiin voi tulevaisuudessa siirtyä luontevammin osaamista korkeakouluista ja korkeakouluihin ymmärrystä yritysten todellisista ratkaisua vaativista kysymyksistä. Erittäin hyvä, että tätä voidaan nyt laajentaa tarvittaessa vieläkin laajemmalle joukolle”, sanoo kehityspäällikkö Marianna Jokila Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöstä.

AI Finland lanseeraa yritysjohdolle uuden koulutusohjelman

Osana Teknologiateollisuuden investointia perustettu AI Finland -yritysverkosto on kehittänyt yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa uuden AI 1000: Kasvua tekoälystä -ohjelman. Ohjelma tuo tekoälyn mahdollisuudet suoraan yritysjohdon strategisen ajattelun ytimeen ja sen tavoitteena on järjestää 1000 omistajan, hallituksen ja johtoryhmän koulutusta ja saada 1000 kunnianhimoista, uuden liiketoimintakasvun mahdollistavaa tekoälyhanketta suomalaiseen yrityskenttään seuraavan vuoden aikana.

Ohjelma on Teknologiateollisuuden jäsenyrityksille maksuton.

Lisätietoja