Siirry sisältöön

Turvataan ja lisätään luonnon monimuotoisuutta yhdessä yritysten kanssa

Teknologiateollisuus tukee Kunming-Montrealin maailmanlaajuisen  biodiversiteettikehyksen ja Euroopan unionin biodiversiteettistrategian tavoitteita. Niiden mukaan luontokato pysäytetään vuoteen 2030 mennessä, jonka jälkeen luonto käännetään elpymisuralle.

Päivitetty 02.09.2024 klo 21:21

Koko toimialalle on vahvistettu biodiversiteettiohjelma, jonka ohjeiden, verkostojen ja käytäntöjen avulla alan yritykset pystyvät edistämään omia biodiversiteettitavoitteitaan. Haluamme toimia siten, että uhkaava luontokato pystytään väistämään. Tavoittelemme globaalin biodiversiteetin merkittävää kohentumista vuoteen 2050 mennessä.

Jokaisella alamme yrityksellä on suoria tai välillisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Tiedostamme vastuumme ja haluamme osaltamme toimia niin, että vältämme uhkaavan luontokadon.

Tavoittelemme biodiversiteetin turvaamista sekä sen lisäystä. Avainroolissa ovat yritykset, joissa biodiversiteetin hallinta edistyy merkittävästi vuoteen 2030 mennessä ja jotka voivat auttaa myös muita sektoreita kuten kaupunkeja lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Samalla luonnon huomioiminen tuo yrityksille uusia mahdollisuuksia ja kilpailuetua myös globaaleilla markkinoilla, esimerkiksi resurssiviisaamman tuotannon kautta.

Yritykset voivat tuottaa asiakkailleen lisäarvoa tarjoamalla ratkaisuja niiden biodiversiteettihaasteisiin. Luonnon huomioiminen tarjoaa aiempaa vastuullisempia väyliä uusille markkinoille, tuotteille ja palveluille maailmanlaajuisesti. Toimitusketjujen vakaus ja ennustettavuus paranee ja suhteet sidosryhmiin mitä todennäköisimmin kohentuvat.

Tulevaisuudessa biodiversiteettikysymykset voivat olla ratkaisevassa asemassa rahoituksen, asiakkuuksien sekä toimintalupien saamisen kannalta.

Yritykset voivat myös vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Niiden tuottamien teknologioiden, tuotteiden ja palveluiden globaali kädenjälki biodiversiteetin kasvattamisessa voi olla samaan tapaan merkittävä kuin ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Tavoitteiden saavuttamiseksi Teknologiateollisuus ry:

  • tukee biodiversiteettiä koskevien sopimusten ja ohjelmien globaalia toimeenpanoa niin, että ne varmistavat tasapuoliset kilpailuedellytykset eurooppalaiselle teollisuudelle
  • edistää biodiversiteetin turvaamiseen tähtäävien toimien määrittelyä Euroopassa siten, että kaikki jäsenmaat voivat edetä kohti tavoitteita valitsemillaan keinoilla kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti
  • kannustaa aloitteisiin ja toimiin, joilla edistetään biodiversiteetin huomioon ottavia ratkaisuja yritysten globaaleissa arvoketjuissa
  • kannustaa yrityksiä ottamaan biodiversiteetin hallinnan huomioon strategisessa suunnittelussa ja asettamaan omalle toiminnalleen biodiversiteetin edistämistä koskevia tavoitteita
  • kasvattaa yritysten biodiversiteettitietoisuutta ja -osaamista
  • kehittää biodiversiteetin hallintaan liittyvää vuoropuhelua ja viestintää
  • parantaa ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja merkityksestä elinkeinoelämälle.

Yrityksiä kannustetaan vapaaehtoisiin toimiin jo ennen lainsäädäntöä

Vuodet 2024–2030

Biodiversiteetin hallinnassa huomioidaan toiminnan koko arvoketju ja turvaamisen lisäksi tavoitellaan biodiversiteetin lisäystä. Tehdyistä toimenpiteistä on näytettävissä aitoja tuloksia ja Teknologiateollisuus on Suomessa biodiversiteettiasioissa edelläkävijöiden joukossa.

Teknologiateollisuus on osaltaan mahdollistanut biodiversiteettiajattelun valtavirtaistamisen sekä ollut mukana edistämässä yhteiskunnallista ymmärrystä aiheesta. Biodiversiteetti ymmärretään kokonaisvaltaisesti ja toteutettavat toimenpiteet tähtäävät turvaamisen lisäksi biodiversiteetin lisäämiseen.

Olemme merkittävästi edistäneet yritysten biodiversiteetin hallintaa. Tehtyjä toimenpiteitä seurataan, päivitetään ja ylläpidetään. Yrityksillä on omaehtoisia biodiversiteetin hallintasuunnitelmia. Teknologiateollisuus seuraa aiheesta käytävää keskustelua ja tarjoaa tarvittaessa yrityksille niiden tarvitsemaa tukea.

Vuodet 2031–2050

Teknologiateollisuus on tunnettu toimistaan ja edelläkävijyydestään biodiversiteettivaikutusten hallinnassa sekä käytäntöjen viemisessä yrityksiin. Alan yritykset ovat suunnannäyttäjiä biodiversiteetin hallinnassa ja lisäämisessä.

Teknologiateollisuuden biodiversiteettikokonaisuus:

Lisätiedot: