Siirry sisältöön
Etusivu Tavoitteemme Yritysvastuu Vastuullisuuden sääntely

Yhtenäiset pelisäännöt vastuullisuuteen

Vastuullisuus on merkittävä kilpailuvaltti. Teknologiateollisuuden tavoitteena on, että vastuullisuuden seurantaan ja raportointiin saadaan luotua yhtenäiset pelisäännöt globaalisti. EU:n uudet kestävyysraportointikäytännöt vaativat yrityksiltä mittavia resursseja.

Päivitetty 12.09.2024 klo 14:14

Vastuullisuutta koskeva sääntely

Teknologiateollisuus kannattaa EU-laajuista, yhdenmukaista ihmisoikeuksia ja ympäristöasioita koskevaa asianmukaisen huolellisuuden sääntelyä, joka pyrkii varmistamaan yrityksille tasavertaiset kilpailuolosuhteet.

Pidämme tärkeänä, että sääntely muodostaa kokonaisuutena yrityksille selkeän, yksiselitteisen toimintaympäristön. Velvoitteiden tulee olla sellaisia, että yrityksillä on todelliset mahdollisuudet noudattaa niitä.  

Tavoitteena on, että vastuullisuuden seurantaan ja raportointiin saadaan luotua yhtenäiset pelisäännöt globaalisti. Minimitaso on EU-laajuinen sääntely, joka luo tasapuoliset vaatimukset sisämarkkinoille. Vaatimusten yhdenmukaistaminen EU:n tasolla on olennaista sisämarkkinoiden toiminnan turvaamiseksi sekä vastuullisuutta edistävien tavoitteiden saavuttamiseksi. Reilun kilpailuympäristön luomiseksi myös EU:n ulkopuoliset tuontituotteet tulisi saada yhtäläisen vastuullisuutta koskevan sääntelyn piiriin. 

Yritysten vastuullisuustyö

Vastuullisuustyössä yritysten on ensiarvoisen tärkeää tunnistaa liiketoimintansa yritysvastuuriskit sekä omassa toiminnassaan että arvoketjussaan ja liittää ne osaksi riskienhallintaansa. Erityisesti kansainvälisesti toimivien yritysten on huomioitava ihmisoikeudet läpinäkyvästi sekä omassa toiminnassaan että arvoketjussaan.  

Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen vuoksi pidämme myös siirtymistä hiilineutraaliin kiertotalouteen välttämättömänä. Teknologiateollisuus on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi 1,5 asteeseen ja tukee EU:n biodiversiteettistrategian tavoitetta, joiden mukaan luonnon monimuotoisuus on lähtenyt toipumaan vuoteen 2030 mennessä. Toimialalle on laadittu vähähiilitiekartta, biodiversiteettiohjelma ja vastuullisuuslinjaukset näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Teknologiateollisuus toteutti vuonna 2022 selvityksen, jonka mukaan alan yritykset toteuttavat jo hyvin vapaaehtoisuuteen perustuvia vastuullisuustoimia. Teknologiateollisuuden yritykset näkevät vastuullisuuden tärkeänä osana liiketoimintaansa ja kasvunmahdollistajana. Lisäksi liikevaihdolla mitattuna yli 70 prosenttia Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksistä on asettanut itselleen kestävän kehityksen tavoitteita. 

Euroopan unionin CSRD-direktiivi ja kestävyysraportointi


EU:n kestävyysraportointi -direktiivi CSRD tuo uudenlaisia kestävyysraportointivelvoitteita yritysten vuosittain julkaisemien tilinpäätöstietojen rinnalle.

Yritysten tulee raportoida vuosittain toimintakertomuksensa yhteydessä kestävyydestä kaksoisolennaisuuden näkökulmasta. Tämä tarkoittaa raportoinnissa yhä tarkempaa huomiointia yritysten liiketoiminnan tuottamista sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista ja toisaalta myös raportointia näiden kestävyysteemojen vaikutuksista itse liiketoimintaan. Tämän lisäksi ulkopuolisen toimijan on jatkossa varmennettava yritysten raportoimat kestävyystiedot.

Yhdenmukaiset raportointikäytännöt helpottavat kestävyyden vertailua. On kuitenkin huomioitava, että monille yrityksille raportointidirektiivin tuomat uudistukset tuottavat täysin uusia toimia, lisätöitä sekä uudenlaisia näkökulmia omien vaikutusten tarkasteluun.  Keskeisenä huolena on esimerkiksi pk-yritysten kyky vastata nopealla aikataululla voimaan tuleviin raportointivelvoitteisiin.

Teknologiateollisuus on koostanut jäsenyrityksilleen laajan infopaketin CSRD-direktiivin soveltamisen tueksi. 

Lisätiedot: