Siirry sisältöön

Taataan ennakoitavuutta tuotepolitiikkaan

Tuotteille asetetaan yhä enemmän ympäristöasioihin liittyviä vaatimuksia. Jotta kaupan esteiltä vältyttäisiin, tulisi tuotepolitiikan olla EU:ssa yhtenäistä ja ympäristövaatimusten harminisoituja.

Päivitetty 02.09.2024 klo 19:35

Teknologiateollisuus seuraa ja vaikuttaa alan tuotteita koskeviin ympäristövaatimuksiin, jotta Suomessa valmistettujen tuotteiden kilpailukyky paranisi globaaleilla markkinoilla.

Ympäristövaatimusten harmonisointi on olennainen osa EU:n yhtenäistä tuotepolitiikkaa. Teknologiateollisuus kannattaa myös harmonisoitujen standardien käyttöä vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa muiden teknisten määräysten tapaan.

Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS)

Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS) ovat suuri, tuhansien synteettisten kemikaalien joukko. Yhdisteet hajoavat erittäin hitaasti niin käytössä kuin ympäristössä, ja yhdisteitä kutsutaankin ”ikuisuuskemikaaleiksi”. Ihmisille suurin altistus tulee vedestä ja ruoasta.

Maaliskuussa 2023 julkaistu EU:n kemikaaliviraston esitys PFAS-yhdisteiden rajoituksesta pitää sisällään ehdotuksen kieltää kaikkien näiden yhdisteiden valmistus, markkinoille saattaminen ja käyttö.

PFAS-yhdisteillä on kuitenkin monia ominaisuuksia, joiden vuoksi ne ovat hyvin vaikeasti korvattavissa monissa teknologisissa sovelluksissa. PFAS-yhdisteitä käytetään teollisuudessa monissa kohteissa, sillä ne kestävät korkeita lämpötiloja, painetta, kulutusta ja muita ääriolosuhteita. Vaihtoehtoiset aineet eivät yllä samaan suoritustasoon ja ne kuluvat nopeammin. PFAS-yhdisteiden korvaaminen todennäköisesti heikentää sovellusten suorituskykyä, mikä voisi vaikuttaa haitallisesti turvallisuuteen, päästöihin ja jätehuoltoon sekä lisätä energian ja kemikaalien käyttöä.

Monet teknologiset edistysaskeleet, jotka ovat olennaisia vihreälle siirtymälle, teknologioiden toiminnallisuudelle, turvallisuudelle ja kriittiselle infrastruktuurille, olisivat mahdottomia ilman PFAS-yhdisteitä sisältäviä osia tai sovelluksia. Käyttökohteita ovat esimerkiksi tiivisteet, venttiilit, letkut, suodattimet ja kalvot, voiteluaineet, pintakäsittely, piirilevyt, puolijohteet, kondensaattorit, kaapelit ja johdot, automaatio- ja ohjausjärjestelmät, energian varastointi, aurinkopaneelit, polttokennot ja litiumioniakkumateriaalit.

Lisätiedot: