Siirry sisältöön
Etusivu Tavoitteemme Energia ja ilmasto Liikenne ja logistiikka

Liikenteen energiatehokkuutta ja päästöttömyyskehitystä on edistettävä

Suomen on edistettävä päästöttömien energiamuotojen ja teknologioiden käyttöä liikenteessä. Tämä edellyttää älykkäiden järjestelmien käyttöönottoa sekä liikenteen sähköistymisen vauhdittamista.  

Päivitetty 11.09.2024 klo 15:58

Liikenne on päästövähennystavoitteiden saavuttamisen suhteen keskeisessä asemassa. Suomessa liikennesektori vastaa noin 40 prosentista taakanjakosektorin päästöistä, ja noin 90 prosenttia kotimaan liikenteen päästöistä syntyy tieliikenteessä. 

Suomen on edistettävä päästöttömyyskehitystä siten, että saavutamme kansallisen visiomme hiilettömästä liikenteestä vuoteen 2045 mennessä. Liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttaminen edellyttää myös älykkäiden järjestelmien käyttöönottoa. Automaation, autonomisten ajoneuvojen ja älykkäiden logististen ratkaisujen käyttöönotto kasvaa.  

Tällä hetkellä globaali kehitys vie erityisesti tieliikennettä kohti sähköistä voimansiirtoa. Liikenteen sähköistyminen etenee liikenteen eri sektoreilla eri tahdissa johtuen teknologian saatavuudesta ja kilpailukyvystä suhteessa muihin teknologioihin. Muutosta voidaan vauhdittaa myös lainsäädännön sekä taloudellisin keinoin. 

Myös liikenteen jatkuva energiatehokkuuden parantaminen on keskeisessä roolissa päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Nykyisten ajoneuvojen energiatehokkuutta on jatkuvasti kehitettävä samalla kun otetaan käyttöön uusia energiatehokkaampia käyttövoimia. Sähkön osuuden kasvaessa liikenteen energiankulutus pienenee.  

Elinkeinoelämän raportti nostaa esille kaupunkialueiden logistiikkaa koskevia kehitystarpeita. Hyvä lopputulos edellyttää tiivistä vuoropuhelua ja yhteistyötä logistiikkatoimijoiden ja kuntien kesken. Myös valtiolla on olennainen rooli pitkäjänteisenä rahoittajana. 

Lisätiedot: