Siirry sisältöön

Vihreää siirtymää on tuettava verotuksen keinovalikoimalla

Verotuksen painopistettä ollaan siirtämässä kansallisesti ja kansainvälisesti vähähiilisyyttä edistävään verotukseen. Ilmastonmuutoksen torjuntaa on tuettava kestävän verotuksen keinoin siten, että se edistää suomalaisyritysten vähähiilisten ratkaisujen leviämistä globaalisti.

Päivitetty 02.09.2024 klo 22:08

Teknologiateollisuus on sitoutunut Suomen hallitusohjelman mukaiseen hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteeseen. Myös verotus on yksi työkalu ilmastonmuutosta vastaan. Ympäristöverotuksen tehtävä on yhtäältä kerätä varoja hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseksi ja toisaalta ohjata käyttäytymistä kestävämpiin valintoihin tuotannossa ja kulutuksessa.

  • Kansainvälisestä kustannuskilpailukyvystä on huolehdittava, jotta tuotanto ei siirry Suomesta maihin, joissa tuotannon hiilijalanjälki on suurempi.
  • Uusia kestävän verotuksen veromalleja suunniteltaessa on huomioitava verojärjestelmä laajasti.
  • Kestävän verotuksen tulee olla vihreää, digitaalista ja oikeudenmukaista.
  • Globaali veromalli on aina ensisijainen ratkaisumalli, ja siksi Suomen tulee olla tiiviisti mukana globaalissa yhteistyössä ja kansainvälisessä verovalmistelussa EU:ssa ja OECD:ssä. Suomen ja muiden EU-maiden kilpailukyvyn kannalta on tärkeää, että samat säännöt koskevat kaikkia, myös verotusprosessin osalta.
  • Teknologiateollisuuden vähähiilitiekarttatyössä on tunnistettu useita mahdollisuuksia edistää vähähiilisyyttä verokeinoin, mm. T&K-verokannustin, maltillinen teollisuuden sähköverotus ja verotuksen vaikutus toimintaympäristöön.

Kestävä verotus on valmisteltava ympäristönäkökulmasta

Kun hiilidioksidipäästöt Suomessa vähentyvät, myös päästöihin perustuvan veron tuotto luonnollisesti pienenee. Esimerkkejä vihreistä veroista ovat energia- ja ympäristöverot.

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että yhteiskunta toimii yhä enemmän hiilineutraalilla sähköllä.

  • Jotta teollisuuden kilpailukyky säilyy, sähkön hinnan (mukaan lukien verotason) tulee olla kilpailukykyinen verrattuna tärkeimpiin kilpailijamaihin.
  • Energiaverodirektiivin päivityksessä tulee kirjata vety vähäpäästöisiin energiamuotoihin ja kevyemmän energiaverotuksen piiriin.

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi hallitusohjelmassa on ehdotettu liikenteen rahoituksen ja verotuksen uudistusta.

  • Teknologiateollisuus tukee siirtymistä liikenteen fossiilittomuuteen.
  • Päästöperusteisuutta tulee vahvistaa riippumatta ajoneuvon hankintatavasta tai omistussuhteesta.
  • Työsuhdeautoilu tarjoaa nopeimman ja kustannustehokkaimman keinon vähentää henkilöautoliikenteen päästöjä.

Lisätiedot: