Emme voi jättää tekoälyn kehittämistä pelkästään miehille

Kun viime syksynä julkaisimme tekoälyverkosto AI Finlandin ensimmäisen ohjausryhmän, tämä aiheutti valtavasti keskustelua Linkedinissä. Keskustelun keskiössä ei kuitenkaan ollut ohjausryhmämme poikkeuksellisen nimekäs kokoonpano, vaan ryhmän miesvaltaisuus.
Ensin harmistuin. Ohjausryhmä oli kasattu edustamaan monipuolisesti tahoja, joiden asiaa AI Finland edistää: kaikenkokoisia yrityksiä joka puolelta Suomea, tutkimusosaamista eri tieteenaloilta sekä julkista sektoria. En voisi kuvitella parempaa kokoonpanoa auttamaan haastavan tavoitteemme saavuttamisessa eli Suomen nostamisessa maailman huipulle tekoälyn soveltamisessa ja kehittämisessä.
Harmistuksen jälkeen silmäni kuitenkin avautuivat – totta hitossa meidän pitää kiinnittää monimuotoisuuteen jatkossa enemmän huomiota. Syy tähän on yksinkertainen: naiset ovat teknologia-alalla aliedustettuina. Teknologiateollisuuden työntekijöistä naisten osuus on 23 prosenttia. Johtotehtävissä heitä on vielä huomattavasti vähemmän, sillä esimerkiksi Teknologiateollisuuden jäsenyritysten toimitusjohtajista naisia on vain 12 prosenttia. Pientä valoa on nähtävissä teknologia- ja ICT-alan koulutukseen hakeutumisessa, jossa naisten osuus on ollut kasvussa.

AI Finlandin tavoitteisiin kuuluu suomalaisen tekoälyn asiantuntijayhteisön vahvistaminen, ja tässä yhtenä keinona monimuotoisuuden lisääminen. Teknologiateollisuus on jo pitkään puhunut tarpeesta saada toimialalle lisää naisia, koska ala tarvitsee parhaat osaajat ja monimuotoiset tiimit ovat innovatiivisempia. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa jättää naisten edustamaa 50 prosenttia parhaista kyvyistä hyödyntämättä.
Erityisen tärkeää monimuotoisuus on, kun kyse on tekoälystä. Kun luomme suuntaviivoja uusien teknologioiden hyödyntämiseen ja kehittämiseen, tarvitsemme tähän mahdollisimman laajasti erilaisia näkökulmia ja osaamista. Samaan aikaan moni yritys kamppailee olemassaolostaan pidentyneessä taantumassa ja murroksessa, jossa uudistuminen on elinehto. Hallituksissa tullaan tarvitsemaan naisten ohella myös piinkovaa tekoälyosaamista.
Usein tässä kohtaa törmää argumenttiin siitä, että vapaassa maassa jokainen saa hakeutua sille alalle, mille itse haluaa. Taustalla piilee kuitenkin monenlaisia rakenteellisia tekijöitä. Kannustetaanko tyttöjä yhteiskunnassamme teknologia-alalle? Entä kuinka heidän urapolkujaan edistetään? Jos tytöt eivät hakeudu opiskelemaan teknologia-alalle, alalla on edelleen vähemmän naisia. Ja kun naisia on vähemmän päättävissä asemissa, puuttuu meiltä myös inspiroivia esikuvia.
Haaste on epäilemättä monisyinen, mutta onneksi kierre on katkaistavissa konkreettisilla teoilla. Uuden lain mukaan suurissa pörssiyhtiöissä on oltava tavoitteena, että ns. aliedustetun sukupuolen edustajia on vähintään 40 prosenttia hallituksen jäsenistä. Siirtymäaikaa yrityksillä on kesäkuun 2026 loppuun. Omana tekonamme AI Finlandissa avaamme avoimen haun ylläpitämäämme suomalaisten tekoälyn kärkinaisten listaukseen, joka on vapaasti käytettävissä tekoälyosaajien löytämiseksi johtopositioihin. Hyvää naistenpäivää!
Lisätietoja
