Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Yritystarinat ”Kansainväliset opiskelijat ovat hyvin motivoituneita ja valmiita näyttämään osaamisensa” – Teknologia-alan yritykset kehottavat palkkaamaan myös kv-opiskelijoita

”Kansainväliset opiskelijat ovat hyvin motivoituneita ja valmiita näyttämään osaamisensa” – Teknologia-alan yritykset kehottavat palkkaamaan myös kv-opiskelijoita

The Switch ja Raute kehottavat yrityksiä tarjoamaan opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia myös kansainvälisille opiskelijoille. Heidän kohdemaatuntemustaan ja kielitaitoaan voi hyödyntää erilaisissa projekteissa. "Tuomme työpaikalle uudenlaisia näkökulmia ja ratkaisumalleja", muistuttaa opinnäytetyönsä jälkeen vakipaikan Airbusista saanut Luis Zuniga-Mayorga.

The Switch on löytänyt osaavia ja hyvin koulutettuja kv-työntekijöitä erilaisiin tehtäviin, kertoo tuotantojohtaja Matti Nikkinen. The Switch on erikoistunut kestomagneettimoottoreiden ja -generaattoreiden suunnitteluun ja valmistukseenNoin 75 prosenttia yhtiön valmistamista tuotteista menee tuulivoiman tuotantoon. 

Matti Nikkinen, mistä löydätte teille sopivat kansainväliset opiskelijat kesätöihin, harjoittelujaksoille tai projektityöntekijöiksi?

– Paikallisista oppilaitoksista eli yliopistoista ja ammattikorkeakouluista Lappeenrannan, Vaasan ja Helsingin alueilla.

Millaisia hyötyjä yrityksellenne on ollut kv-opiskelijoiden palkkaamisesta? Millaisia uusia avauksia, innovaatioita tai projekteja he ovat vieneet tuloksellisesti maaliin?

– Olemme löytäneet osaavia ja hyvin koulutettuja henkilöitä yrityksemme toimintaan eri funktioihin. Normaali kuvio on ollut, että henkilö tulee kesätöihin tai muulle harjoittelujaksolle, jatkaa mahdollisesti opinnäytetyön teolla ja lopulta vakinaistetaan firmamme palvelukseen.

– Harjoitustöistä ja opinnäytetöistä on paljon hyötyä, koska usein omalla henkilökunnalla ei ole muiden tehtävien ohella mahdollisuutta syvällisesti paneutua kyseessä oleviin ongelmiin tai kehitystehtäviin. Meillä tehtävät ovat tyypillisesti olleet projektiluontoisia kehitystehtäviä.

Millaisia vinkkejä sinulla on yrityksille: mitä on hyvä huomioida kv-opiskelijoiden palkkaamisessa ja miten asiassa pääsee eteenpäin?

–  Kv-opiskelijat tarjoavat hyvän resurssi- ja rekrytointimahdollisuuden. Yleensä henkilöt ovat hyvin motivoituneita ja valmiita näyttämään osaamisensa. Myös kielitaito, erityisesti englannin kieli, on hyvä useimmissa tapauksissa. Parhaiten heitä löytää meidän kokemuksemme mukaan oppilaitosten ja oppilaitosten yhteyshenkilöiden kautta.

Kv-työntekijöistä apua kv-projektien läpiviennissä

Maailman suurimman vaneri- ja LVL-teollisuutta palvelevan yhtiön Rauten valtti on tunnettuus. Yhtiölle on ollut hyötyä erityisesti venäjää osaavista kv-opiskelijoista, kertoo automaatiopäällikkö Antti Pennanen.

Antti Pennanen, mistä te olette löytäneet teille sopivat kansainväliset opiskelijat kesätöihin, harjoittelujaksoille tai projektityöntekijöiksi?

– Joko normaalin rekryhaun tai avoimien hakemusten kautta.

Millaisia hyötyjä yrityksellenne on ollut kv-opiskelijoiden palkkaamisesta? Millaisia uusia avauksia, innovaatioita tai projekteja he ovat vieneet tuloksellisesti maaliin?

– Plussana on ollut ennen kaikkea kielitaito ja kulttuurituntemus varsinkin Venäjän suunnalle; joidenkin projektien eteenpäin viennissä tästä on ollut suuri apu.

Millaisia vinkkejä sinulla on yrityksille: mitä on hyvä huomioida kv-opiskelijoiden palkkaamisessa ja miten asiassa pääsee eteenpäin?

– Olemme olleet onnekkaita, koska meille hakeutuu kansainvälisiä hakijoita. Meidän ei siis ole tarvinnut tehdä mitään erityistä asian eteenpäin viemiseksi. Palkkaamisessa heidät ilman muuta asetetaan ihan samalle viivalle kotimaistenkin hakijoiden kanssa.

Tuomme yritykseen uusia näkökulmia ja ratkaisuja

Aalto yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut Luis Zuniga-Mayorga on valmistumisestaan saakka työskennellyt ohjelmistoalan yrityksessa Airbusissa. Airbus suunnittelee ja kehittää viranomaisverkkoja ja niiden päätelaitteita. Hän muistuttaa, että kansainväliset opiskelijat – ja opiskelijat ylipäätään – ovat hyviä ravistelemaan jähmettyneitä käytäntöjä ja uudistamaan niitä.

Luis Zuniga-Mayorga, mitä tutkintoa tulit opiskelemaan Suomeen?

– Opiskelin kotimaassani sähköinsinööriksi tietoliikennetekniikan painotuksella. Työskenneltyäni jonkin aikaa kotimaassani IT-alalla päätin hankkia verkkoteknologioiden DI-tutkinnon.

Kuinka ja miksi valitsit työpaikaksesi juuri Airbusin?

– Sen vuoksi, että intressimme osuivat melko hyvin yhteen: minä olin verkkoteknologioiden opiskelijana kiinnostunut uusista teknologioista ja Airbus on yritys, joka etsii liiketoimintaa uusilta alueilta. Kysymykseesi siitä kuinka: tein opinnäytetyöni Airbusille ja kun sain sen valmiiksi, minulle tarjottiin vakituista työpaikkaa yrityksestä.

Mitä sellaista olet päässyt tekemään työssäsi, josta on ollut yritykselle hyötyä?

– Osa työstäni on ollut esitellä työnantajalleni uusia teknologioita. Minusta kiinnostus esittelemiini teknologioihin on yhtiössämme lisääntynyt tekemäni työn ansiosta. Olen saanut työskennellä esimerkiksi virtuaalisen todellisuuteen ja koneoppimiseen liittyvissä projekteissa sekä työskennellä erilaisten projektien parissa ja asiakkaidemme kanssa.

Mikä työssäsi on ollut parasta oman kehittymisesi kannalta?

– Sanoisin, että mahdollisuus saada melko vapaasti tehdä luovaa ja innovatiivista työtä ja pallotella ideoita upeiden kollegoideni kanssa on ollut parasta. Lisäksi Airbus on ollut mielestäni erittäin avoin ja rento työympäristö, ja täällä on pystynyt tekemään työtä hyvin omassakin tahdissa.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

– Sain hieman yli vuosi sitten asiantuntijan roolin yrityksessä. Tavoitteenani on edetä vanhemman asiantuntijan asemaan tekemällä sovellettua tutkimusta tuotteisiimme liittyvistä aiheista.

Miksi mielestäsi on tärkeää, että yritykset tarjoavat opiskelumahdollisuuksia kv-opiskelijoille ja miten yritys tästä kokemuksesi mukaan hyötyy?

– Kun aloitin työskentelyn Airbusissa, täällä oli vain muutamia kv-opiskelijoita tai muistaakseni jopa vain minä. Nykyään meillä on joka vuosi trainee-ohjelma hyvin monialaisille opiskelijoille. Jokainen uusi ihminen tuo yritykseen uusia näkemyksiä, ja opiskelijat ovat yleensä mahtavia olemassa olevien käytäntöjen haastamisessa ja saavat muutettua asioita parempaan suuntaan.

– Kansainväliset opiskelijat lisäävät vuorovaikutteisuutta ja tuovat siihen uusia näköaloja, koska heidän tapansa viestiä ei olekaan sama kuin sinulla. Saat lisäväriä ideointiin ja vuorovaikuttamiseen. Kaiken kaikkiaan uskon, että kv-opiskelijat tuovat työhön lisämausteita sekä uusia ja aiempaa avoimempia näkökulmia. Lisäksi minusta jokainen uusi kansainvälinen ihminen lisää yrityksessä jo olevien kansainvälisten työntekijöiden yhteisöllisyyttä.