Muratan työntekijöistä viidesosa on T&K:ssa – ”Pitkässä juoksussa se on elinehto”

Japanilainen Murata-konserni on investoinut Suomeen merkittävästi, ja Vantaalla toimiva Murata Finland panostaa vahvasti korkean teknologian tutkimukseen, tuotekehitykseen ja tuotantoon. Murata on investoinut satoja miljoonia euroja Vantaan tuotantolaitoksen uusiin tiloihin, laitteisiin ja teknologiaan.
Murata Finland työllistää Vantaan Martinlaaksossa noin 900 ihmistä, joista 20 prosenttia työskentelee tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Yrityksen liikevaihdosta noin 13 prosenttia kohdistuu tutkimukseen ja tuotekehitykseen.
”Näkymä on, että tämä viime vuosien taso säilyy jatkossakin. Ilman omaa tuotekehitystä emme pystyisi luomaan innovaatioita ja näin pysymään kilpailukykyisinä. Pitkässä juoksussa se on elinehto – niin meille kuin alalle yleensäkin”, Murata Finlandin tuotekehitysjohtaja Senni Laaksonen sanoo.
Murata Finland on erikoistunut huipputeknisiin MEMS-antureihin (Micro-Electro-Mechanical Systems). Muratan Suomen-tuotantolaitos suunnittelee ja valmistaa tuotteita autoteollisuudelle, terveysteknologiaan ja teollisuuden sovelluksiin. Suomalaisyrityksen innovaatioita käytetään esimerkiksi itseohjautuvissa autoissa ja sydämentahdistimissa.
Merkittävät panostukset tuotantolaitoksiin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen
Murata Finland syntyi, kun japanilainen emoyhtiö osti vuonna 2012 suomalaisen VTI Technologiesin.
”Meillä oli ainutlaatuista mikromekaanista anturiteknologiaa, jota konsernilla ei vielä ollut. Suomalainen MEMS-osaaminen on arvokasta, ja Murata on halunnut edelleen panostaa tuotekehitys- ja tuotantotoimintoihin täällä Suomessa”, Laaksonen kertoo.

Murata on investoinut satoja miljoonia euroja Martinlaakson tuotantolaitoksen uusiin tiloihin, laitteisiin ja teknologiaan. Laajennukset ovat mahdollistaneet yrityksen kasvun ja vahvistaneet sen asemaa globaaleilla puolijohdemarkkinoilla.
Kuusi ulottuvuutta yhdessä komponentissa
Murata Finlandin tuorein ylpeyden aihe on seuraavan sukupolven kuuden vapausasteen 6DoF-anturi, joka yhdistää piistä valmistetut muutaman millimetrin kokoiset kulmanopeus- ja kiihtyvyysanturit yhteen pieneen komponenttiin.
Anturin autoteollisuusversio lanseerattiin marraskuussa Münchenissä. Se on suunniteltu edistyksellisiin kuljettajaa avustaviin järjestelmiin, ja sen avulla edistetään tulevaisuuden itseohjautuvan ajamisen turvallisuutta. Aiempaa teollisuusversiota käytetään esimerkiksi erityistä tarkkuutta vaativissa kaivinkoneissa.
”Anturien ja niihin liittyvän järjestelmän avulla voidaan säätää kauhan asentoa tarkasti ja välttää maanalaiset esteet, kuten sähköjohdot tai vesiputket. Tämä tehostaa koneellista kaivamista merkittävästi”, Laaksonen kertoo.
Vantaalla toimii puolijohdealan keskittymä
Murata Finland on osa Vantaan puolijohde-ekosysteemiä, jossa toimivat myös Okmetic ja Vaisala.
”Meillä on keskeinen rooli suomalaisessa puolijohdestrategiassa, ja yhteistyö tutkimuslaitosten ja muiden yritysten kanssa vahvistaa osaamispohjaamme”, Senni Laaksonen toteaa.
”Yhteistyö tutkimuslaitosten ja muiden yritysten kanssa vahvistaa osaamispohjaamme.”
Puolijohdemarkkina on maailmanlaajuisesti nopeassa kasvussa, ja alan odotetaan lähes kaksinkertaistuvan 570 miljardista eurosta noin biljoonaan euroon vuoteen 2030 mennessä. Suomen puolijohdeala arvioi strategiassaan, että vuoteen 2035 mennessä toimiala kolminkertaistaa liikevaihtonsa 5–6 miljardiin euroon ja alan työntekijämäärä kasvaa 20 000:een.
Pitkäjänteinen tuotekehitys tarvitsee tukia
Senni Laaksonen kumoaa väitteet, joiden mukaan Eurooppa olisi tyystin pudonnut muiden kelkasta puolijohdealalla.
“Totta on, että paljon valmistusta on siirretty Aasiaan, mutta Euroopassa yritetään nyt tietoisesti nostaa puolijohdealan omavaraisuutta. Murata on mukana tässä kehityksessä. Moni ei esimerkiksi tiedä, että valmistamme huipputarkkoja piipohjaisia antureitamme täällä Vantaalla, emme pelkästään kehitä niitä.“

Menestyminen puolijohdealan kovassa kansainvälisessä kilpailussa edellyttää julkisia tukia. Laaksonen sanoo, että tutkimushankkeisIin tulleet kotimaiset ja EU-tuet ovat olleet tarpeen.
”Isot kansainväliset kilpailijamme esimerkiksi Saksassa hyödyntävät myös tukia. Investoinnit tehdään etupainotteisesti, ja tuotot tulevat vasta myöhemmin. Esimerkiksi autoteollisuuden tuotteiden kehitys kestää 3–5 vuotta. Tukien avulla voimme pienentää taloudellisia riskejä. Julkiset hankerahoitukset auttavat myös verkostoitumaan tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa ja pysymään kehityksen kärjessä.”
Yhä pienempiä ja energiapihejä komponentteja
Murata Finland on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin. Yritys pyrkii jatkuvasti kehittämään nykyistä pienempiä, tarkempia ja kustannustehokkaampia tuotteita, jotka mahdollistavat uusia sovelluskohteita. Myös tuotantoprosesseja kehitetään systemaattisesti entistä kestävämpään suuntaan. Pienempien antureiden valmistuksessa tarvitaan vähemmän raaka-aineita, kemikaaleja ja energiaa.
”Murata-konserni on sitoutunut kestäviin tavoitteisiin. Suomessa pyrimme vähentämään haitallisia kemikaaleja ja kierrättämään tehokkaasti. Keskitymme tuotekehityksessämme myös siihen, miten voimme pienentää komponenttien fyysistä kokoa ja energiankulutusta”, Laaksonen selittää.
”Murata-konserni on sitoutunut kestäviin tavoitteisiin. Suomessa pyrimme vähentämään haitallisia kemikaaleja ja kierrättämään tehokkaasti.”
Tekoäly on keskeinen osa Muratan tulevaisuuden kehitystä. Vaikka tekoälyä ei vielä käytetä laajasti yrityksen tuotteissa, sitä hyödynnetään jo nyt esimerkiksi tuotantoprosessien optimoinnissa.
”Keräämme valtavasti dataa tuotantoprosesseistamme, ja tekoäly auttaa analysoimaan sitä. Tämä tuo arvokasta tietoa insinöörien päätöksenteon tueksi ja parantaa tehokkuutta”, Laaksonen kertoo.
Yhteistyö oppilaitosten kanssa tuo osaamista ja tunnettuutta
Murata Finland tekee tiivistä yhteistyötä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa. Aalto-yliopiston kanssa yrityksellä on muun muassa tohtorikoulutusohjelma ja yhteistyötä elämänlaajuisen oppimisen tukemiseksi. Murata tukee muutaman muun puolijohdealan yrityksen kanssa Aalto-yliopistoa vuosittaisella lahjoituksella, jonka turvin Aalto pystyy tarjoamaan kesätyöpaikkoja alan opiskelijoille.
Murata osallistuu myös kansainvälisten opiskelijoiden mentorointiin, jotta he löytäisivät vakituisen paikkansa Suomen työmarkkinoilta opiskeluidensa päätteeksi.
”Olemme esimerkiksi osallistuneet tiettyjen yliopistokurssien suunnitteluun ja opetukseen, ja meillä vierailee säännöllisesti opiskelijaryhmiä. Tällä tavoin kasvatamme tunnettuuttamme ja houkuttelemme uusia osaajia alalle”, Laaksonen sanoo.
”Haluamme myös varmistaa, että kansainväliset opiskelijat näkevät Suomen houkuttelevana paikkana työlle ja elämiselle täällä.”
Murata Finland kehittää huipputeknologiaa, luo samalla työpaikkoja ja vahvistaa Suomen teknologista itsenäisyyttä.
”Murata on osa ekosysteemiä, joka rakentaa tulevaisuuden teknologioita ja tukee kestävää kasvua – ei vain Suomessa, vaan globaalisti.”
Teksti: Mikko Viljanen / Kuvat: Liisa Takala