Teknologiateollisuuden 57 jäsenyritystä sitoutuu TKI-lisäyksiin hallituksen päätösten mukaisesti
Yhteensä 57 Teknologiateollisuus ry:n hallituksen ja yrittäjävaliokunnan sekä Metallinjalostajat ry:n jäsenyritystä sitoutuu lisäämään omia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiaan (TKI) Suomessa, kun hallitus toteuttaa parlamentaarisen työryhmän ehdotukset viemällä eduskuntaan T&K-rahoituslain sekä laajaa T&K-lisäverovähennystä koskevan lain. Lait tulee saada hyväksyttyä kuluvalla hallituskaudella.
Yritykset ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, jonka mukaisesti ne lupaavat nostaa omia TKI-panostuksiaan siten, että tavoite neljän prosentin T&K-intensiteetistä saavutetaan vuoteen 2030 mennessä, jos sitoumuksessa kuvatut edellytykset täyttyvät. Tämä tarkoittaisi teknologiateollisuuden yritysten osalta keskimäärin 200 miljoonan euron vuosittaista lisäystä TKI-investointeihin joka vuosi vuoteen 2030 asti, jos kaikki toimialan yritykset lähtevät mukaan.
– Yritysten sitoumus toisi kaikkiaan 10,5 miljardin euron ja noin 74 000 työvuoden lisäpanostukset TKI-toimintaan alle kymmenen vuoden aikana, jos kaikki toimialan yritykset lähtevät mukaan. Suomen hyvinvointi perustuu yritysten kykyyn luoda kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluja vientimarkkinoille sekä uutta työtä. Menestyksen peruskivi on maailmanluokan tutkimus- ja innovaatiotoiminta, sanoo Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.
Julkisen sektorin lisärahoitus on alkuvuosina hankittava ensisijaisesti budjetin sisäisin säästöin ja valtion omaisuutta myymällä, velanottoa välttäen. Kokonaisuutena julkinen rahoitus maksaa VM:n arvion mukaan itsensä takaisin muun muassa nopeamman kasvun ja korkeamman lisäarvon tuotannon kautta.
TKI-toiminnalla ratkaistaan muun muassa ilmasto-ongelmia, hyödynnetään digitalisaatiota ja edistetään kiertotaloutta. Julkisen sektorin lisärahoitus on suunnattava kilpailullisesti huippututkimukseen ja innovaatiotoimintaan, jota tehdään yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kumppanuuksissa. Suomen menestykselle on lisäksi elintärkeää, että myös pk- ja midcap-yritysten tutkimus- ja innovaatiopanostukset kasvavat.
– Tätä kehitystä vauhdittamaan tarvitsemme työryhmän esittämän laajennetun T&K-verovähennyksen, joka on yksinkertainen ja selkeä kannustin yksittäisille yrityksille kasvattaa innovaatiotoimintaansa. Odotamme hallitukselta nopeaa toimintaa lainvalmistelun käynnistämiseksi, Miettinen toteaa.