Ursula von der Leyenin poliittiset suuntaviivat: Puhe Euroopan parlamentissa 18.7.2024
Euroopan parlamentin ensimmäinen täysistunto huipentui komission puheenjohtajaehdokkaan Ursula von der Leyenin poliittisiin suuntaviivoihin, joiden pohjalta parlamentti äänestää hänen valinnastaan komission puheenjohtajaksi. Puhe kokonaisuudessaan ja poliittiset suuntaviivat ovat saatavilla täältä.
Puhe oli odotusten mukainen eli suuria yllätyksiä ei tarjoiltu. Ensimmäiset havainnot poliittisista suuntaviivoista suomalaisen teknologiateollisuuden kannalta ovat:
Mikä oli hyvää?
- Vahva viesti kilpailukyvyn vahvistamisesta. Tähän liittyy kunnianhimoinen seuranta hallinnollisen taakan vähentämisestä ja paremmasta sääntelystä.
- Sitoutuminen vihreän siirtymän jatkoon ja tavoite päästöjen vähentämisestä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Von der Leyen lupasi teollisuuspolitiikkaohjelma Green Industrial Dealin ensimmäisen sadan päivän aikana.
- Yksityisten investointien vahvistaminen pääomamarkkinaunionin avulla. Lisäksi von der Leyen lupasi uuden kilpailukykyrahaston, joka liittyy strategisten teknologioiden valmistuskapasiteetin vahvistamiseen.
+ 1 Puolustusteollisuuden sisämarkkinan kehittäminen.
Nämä avaukset ovat hyviä uutisia suomalaiselle teknologiateollisuudelle. Suomalaiset yritykset ovat vahvoilla vihreässä siirtymässä sekä monilla kriittisen teknologian aloilla. Puolustus- ja ilmailualallamme on paljon annettavaa varsinaisessa puolustusteollisuudessa, joiden lisäksi kaksikäyttötuotteet, kuten viestintä-, kyberturva- ja tekoälyteknologiat vahvistavat asemiamme sisämarkkinan syventyessä.
Mitkä herättivät huolta tai vaativat erityistä huomiota?
Puheessa oli eräitä huolta herättäviä tai jatkossa erityistä vaikuttamista vaativia seikkoja:
- Strategisiin teknologioihin kytketty kilpailukykyrahasto vaikutti hyvältä avaukselta, mutta puheessa sitä ei sidottu teknologiseen erinomaisuuteen. Tällöin on tarjolla vaara, että siihen tulee alueellisen kehityksen elementtejä.
- Green Industrial Deal vaikutti hyvältä avaukselta, mutta energian osalta ainoa tulokulma oli energian hinnan alentaminen. Tämän täytyy tapahtua markkinaehtoisesti ja investoinneilla eikä tukien avulla.
- Datan ja tekoälyn käyttö työpaikoilla. Von der Leyenin viesti oli punnittu, sillä hän ilmaisi huolen uuden teknologian vaikutuksesta mielenterveyteen ja totesi, että Eurooppa tarvitsee tähän toimintaohjelman. On hyvin todennäköistä, että tästä aiheesta annetaan tulevan komission aikana uutta sääntelyä. Kyseinen sääntely tulee olemaan erittäin merkittävää eurooppalaisten yritysten kilpailukyvyn kannalta.
- Harmaantuva Eurooppa. Eurooppa kärsii harmaantumisesta, mutta maahanmuuttoa käsiteltiin vain turvallisuuden ja kontrollin kautta. Osaajapulaa ei puheessa käsitelty.
+ 1 Kilpailusääntöjen tarkistus eurooppalaisten yritysten skaalautumisen mahdollistamiseksi. Tämä oli von der Leyenin lääke Siemens-Alstom -fuusion kaatumisen aiheuttamaan haavaan. Viesti oli maltillinen, mutta yksityiskohdat vaativat paljon huomiota.
EU-rahaston haasteet ovat vanhastaan tutut. Tämä tarkoittaa, että Suomalaiset yritykset eivät pärjää, jos varoja jaetaan alueellisin perustein. Markkinaehtoinen energiamarkkina on vihreän siirtymän kilpailukyvyn ytimessä. Keskustelu sosiaalisesta Euroopasta on käynyt kuumana ja datan käyttöä koskevassa keskustelussa sääntelyn on oltava hyvin käytännöllistä ja pohjauduttava oikeaan tilannekuvaan – virheisiin ei ole yksinkertaisesti varaa. Osaajapula on akuutti ongelma monessa Euroopan maassa, jonka vuoksi ratkaisuja ei tulisi hakea pelkästään rajaturvallisuudesta.
Mihin Suomen hallituksen tulee erityisesti paneutua?
Suomen hallituksen EU-linjauksia tulee suuntaviivojen jälkeen tarkistaa, jotta tulevan komission ohjelmaan voidaan tehokkaasti vaikuttaa. Erityistä huomiota vaativat:
- Kilpailukykyrahasto. On ehdottoman tärkeää, että Suomi pystyy vaikuttamaan tehokkaasti siihen, että rahasto keskittyy strategisiin teknologioihin ja varoja jaetaan vain erinomaisuuden perusteella. Tässä hallituksen pitää saada nopeasti selkeät kannat.
- Puolustuksen sisämarkkinat. (Tämän osuuden von der Leyen puhui ranskaksi.) Suomen pitää hyödyntää koko vaikutusvaltansa yhdessä pohjoisten NATO-maiden kanssa, jotta säännöt tukevat tasapuolisesti eri kokoisten ja eri kyvykkyyksiä omaavien jäsenvaltioiden täysimääräisen osallistumisen.
Mitä ei käsitelty?
Rahoitusta ei käsitelty. Von der Leyenin puheessa oli lupauksia, joilla on budjettivaikutuksia. Kilpailukyvyn lisäksi von der Leyen ei maininnut mitään siitä, miten uusi rahasto ja turvallisuussatsaukset tullaan rahoittamaan.