Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Yritystarinat ”Vastuullisuus on asennetta, tahtotilaa ja yrityskulttuuria” – Eduixissa vastuullisuus painottuu ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin

”Vastuullisuus on asennetta, tahtotilaa ja yrityskulttuuria” – Eduixissa vastuullisuus painottuu ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin

Ohjelmistoyritys Eduixissa edistetään vastuullista ohjelmistokehitystä, mutta vastuullisuuden ydin on ihmisiin kohdistuvissa vaikutuksissa. ”Täällä ihmiset ovat tulleet aina ensin. Kaikki muu on järjestettävissä”, toteaa vastuullisuuden kehittämispäällikkö Sirpa Pajula. Eduixin liikevaihto on kasvanut nopeasti sata prosenttia.

Finlaysonin tehdasalueella Tampereella sijaitseva Eduix suunnittelee, toteuttaa ja toimittaa digitaalisia työkaluja koulutuksen tarpeisiin ja kuntien sähköiseen asiointiin. 95 prosenttia Suomen korkeakouluista käyttää Eduixin ratkaisuja.

Ohjelmistoyrityksen toiminnan kulmakivinä ovat vastuullisuus, läpinäkyvyys ja kestävyys.

”Ne eivät ole vastuullisuustrendin synnyttämiä arvoja, vaan Eduixin toimintatapoja jo vuosien ajan”, toteaa vastuullisuuden kehittämispäällikkö Sirpa Pajula.

Hän on ensimmäinen henkilö tässä roolissa nelikymmenhenkisen yrityksen palkkalistoilla.

”Minusta tämä on mieletön panostus tämän kokoluokan yritykseltä.”

Pajula tuli taloon viime joulukuussa.

”Vastuullisuus on sisäänrakennettu yrityksemme toimintaan: se on asennetta, tahtotilaa ja yrityskulttuuria, jonka tulee koskettaa jokaista eduixilaista ja eduixilaisen kohtaamaa ihmistä.”

Eduixissa vastuullisuus painottuu nimenomaan ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin.

”Täällä ihmiset ovat tulleet aina ensin. Kaikki muu on järjestettävissä. Se on Eduixin perustajan ja toimitusjohtaja Rami Heinisuon asenne ja hänen luomansa kulttuuri.”

  • Tamperelainen ohjelmistoyritys, 1996 perustettu kasvuyritys.
  • Työntekijöitä noin 40.
  • Digitalisoi koulutuksen prosesseja. Tarjoaa järjestelmäkehitys-, käyttöönotto- ja ylläpitopalveluita sekä asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia.
  • Suurin osa asiakkaista toimii korkeakoulu- ja kuntasektorilla Suomessa ja muissa pohjoismaissa.
  • Liikevaihto 4 miljoonaa euroa, liikevaihdon kasvu 100 prosenttia vuodesta 2015.
  • On mukana kolmen nuoren yrittäjän perustamassa Ronsam Digital Oy:ssä, jonka tavoitteena on tehdä auttamisesta ja avun pyytämisestä helpompaa.

Pajula huomasi sen myös omassa rekrytointiprosessissaan, joka kesti lähes puoli vuotta. Toimitusjohtaja keskusteli hänen kanssaan useaan otteeseen mutta ei tentannut, mitä kaikkea 56-vuotias Pajula osaa.

”Tajusin, että hän tutki asennettani ja pitkäjänteisyyttäni. Hän haki sitä, istunko porukkaan ja ovatko arvoni kohdallaan. Rami ei myöskään katso ikää, vaan soveltuvuutta. Meillä arvostetaan monimuotoisuutta.”

Työyhteisön rakentamisessa on onnistuttu. Eduixin HR-päällikön Christiana Andemin mukaan henkilöstökyselyissä nousee toistuvasti esille hyvä työilmapiiri ja mukavat työkaverit.

”Ei päälle liimattua höttöä ja viherpesua”

Vastuullista ohjelmistokehitystä Eduixissa edistetään monin keinoin. Se näkyy tuotteiden ja palveluiden hyvänä käytettävyytenä ja saavutettavuutena sekä tietosuojasta huolehtimisena. Ohjelmien tulee olla tehokkaita ja vähän sähköä kuluttavia.

”Vastuullisuus ei saa olla mitään päälle liimattua höttöä ja viherpesua, vaan oikeaa asiaa”, Pajula toteaa.

Eduixin vastuullisuuden kehittämispäällikkö Sirpa Pajula kävelemässä kaupunkikeskustan kadulla toppatakki päällä.
”Eduix täytti juuri 25 vuotta. Se on kunnioitettava ikä tällä alalla. Teemme hommat nyt niin hyvin, että olemme olemassa seuraavankin 25 vuoden päästä”, vastuullisuuden kehittämispäällikkö Sirpa Pajula toteaa.

Yhdeksi haasteeksi Pajula mainitsee vihreän koodaamisen keinojen ja mittaamisen puutteellisuuden. Hän on seurannut tiiviisti Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen Tieken Green ICT -hankkeita, joita hän pitää hyvinä.

”Mutta sielläkin on todettu, että vielä ei ole mittareita.”

Pajula toivoo, että kättä pidempää alkaisi löytyä.

”Olen aika idealisti, mutta ajattelen, että kun tavoittelen tosi korkeita, lopputulos on erittäin hyvällä tasolla. Pitkäjänteisyyttä tämä vaatii. Edessä on iso kulttuurinmuutos”, Pajula toteaa.

Käsikirja vastuullisuudesta

Eduixin tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2023. Tavoite ja käytännön toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi on kirjattu vastuullisuuden käsikirjaan, joka kantaa nimeä Code of Eduix.

”Käsikirjassa kerrotaan mahdollisimman konkreettisesti tavastamme toimia vastuullisesti kaikessa mitä teemme”, Pajula toteaa.

Aiheina ovat muun muassa toiminnan kannattavuus ja kestävyys sekä ympäristöjalanjäljestä, digitaalisesta jalanjäljestä ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen.

Eduixin vinkit sosiaalisen vastuullisuuden vahvistamiseksi yrityksessä.

Paljon on jo tehty. Yrityksessä matkustetaan junalla, ja etätyöt mahdollistavat työnteon eri puolilla Suomea, mikä vähentää matkustamista. Eduix on minimoinut toimintansa haitalliset ympäristövaikutukset, joita ostoenergia sekä ostettujen tuotteiden ja palveluiden päästöt aiheuttavat. Hiilijalanjäljen laskentaa varten yrityksessä on tunnistettu olennaiset päästökohteet ja arvioitu niiden päästöt. Laskennassa yritys käyttää maailmanlaajuista GHG-protokollaa.

Työsuhde-etuna auttamistyö työajalla

Eduixin työntekijät asuvat ympäri Suomea, Pelkosenniemeltä Helsinkiin. Pajula pääsi muuttamaan uuden pestinsä kautta Joensuuhun, vanhoille kotikonnuilleen. Yrityksen väki kokoontuu muutaman kerran vuodessa, yhteyttä pidetään päivittäin chatissä.

”Työsuhde-eduissa emme ole lähteneet alalla yleiseen kilpajuoksuun mukaan. Meillä työsuhde-etuna saa tehdä työaikana auttamistyötä ja pyytää apua oman elämän tarpeisiin”, Pajula kertoo.

”Meillä työsuhde-etuna saa tehdä työaikana auttamistyötä ja pyytää apua oman elämän tarpeisiin.”

Eduix on rahoittajana mukana start up -yrityksessä, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tehdä hyvää Commu-sovelluksen kautta. Eduixilaiset voivat tehdä hyvää heille sopivalla tavalla ja sopivana aikana. Commun kautta voi hakea tai tarjota esimerkiksi keskusteluapua, lenkkikaveria, lastenhoitoa tai koirien ulkoiluttajaa.

Viimeksi kun Eduixin porukka kokoontui Tampereelle, he menivät iltapäiväksi vanhusten palvelutaloon, jossa juttelivat, tanssivat ja pelasivat pelejä asukkaiden kanssa.

”Jono työntekijöidemme antamaan hierontaan oli kaikkein pisin”, Pajula kertoo nauraen.

Lisäksi Eduix rahoittaa ja tukee toimintaa kehittyvillä markkinoilla. Se pyrkii edistämään koulutuksen sekä koulutuksen hallinnoinnin digitalisointia esimerkiksi Namibian kaltaisissa kehittyvissä talouksissa. Toimijoina ovat paikalliset korkeakoulut ja yhteistyökumppanit.

Vastuullisuus on elinehto liiketoiminnalle

Pajula näkee, että vastuullisuus ja kestävyys ovat ainut elinehto tehdä liiketoimintaa, jolla on jatkuvuuden edellytyksiä. Asiakkaiden tietoisuus ja ymmärrys lisääntyy jatkuvasti. Julkisissa hankinnoissa vastuullisuuden vaatimukset ovat jo alkaneet näkyä.

”Vielä ne eivät ole kovin eksakteja, vaan lähinnä vapaamuotoisten kuvausten pyytämistä. On hyvä, että asioihin kiinnitetään huomiota.”

Eduixin vastuullisuuden kehittämispäällikkö Sirpa Pajula hymyilemässä syksyisessä auringonpaisteessa toppatakki päällä.
Eduixin työntekijät asuvat ympäri Suomea, Pelkosenniemeltä Helsinkiin. Pajula pääsi muuttamaan uuden pestinsä kautta Joensuuhun, vanhoille kotikonnuilleen.

Pajula olisi toivonut yritysvastuulain etenemistä Suomessa.

”Yritysvastuulaki velvoittaisi yrityksiä huolehtimaan haitallisista ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksista. Se asettaisi kaikki yritykset samalle viivalle. Vaatimukset eivät ole rankkoja, ja vastuullisesti toimivilla yrityksillä nämä asiat ovat jo kunnossa.”

Liikevaihto kasvanut huimasti 7 vuodessa

Tuloksen tekemisen esteenä vastuullisuusasiat eivät Pajulan mukaan ole olleet. Eduixin liikevaihto on kasvanut sata prosenttia vuodesta 2015. Kasvun on Pajulan mukaan mahdollistanut tuotevalikoiman kasvu.

”Huomioimme uusissa tuotteissamme jo suunnitteluvaiheessa tietoturva-, käytettävyys- ja ylläpidettävyys- sekä saavutettavuusasiat. Takaperoisesti niiden korjaaminen vanhoihin ohjelmistoihin on haasteellista.”

”Ratkaisumme ovat soveltuvia kansainvälisille markkinoille. Voimme laajentua jo olemassa olevilla tuotteilla.”

Yrityksessä on myös työn alla uusia tuotteita, joita on lähdetty suunnittelemaan käytettävyys edellä.

”Suunnittelua tehtiin käytettävyyden ja toiminnan kautta, jonka jälkeen sovelluskehittäjät otettiin mukaan. Jälki on ollut tosi hyvää. Kiitoksia on sadellut erityisesti helppoudesta ja selkeydestä.”

Tuotteet suunnitellaan myös yhdenmukaisiksi. Se nopeuttaa kehittämistä ja helpottaa käyttöä.

Jatkossa Eduix pyrkii lisäämään kansainvälistä toimintaansa.

”Ratkaisumme ovat soveltuvia kansainvälisille markkinoille. Voimme laajentua jo olemassa olevilla tuotteilla.”

Teksti: Marjo Vuorinen

Kuvat: Mitja Piipponen

Lisää aiheesta: