Siirry sisältöön

Korkeasti koulutettu työvoima lisää investoijien kiinnostusta Suomeen

Teknologiateollisuuden osaajatarve on 130 000 uutta osaajaa kymmenen vuoden sisällä, ja tarpeesta jo 60 prosenttia kohdistuu korkeakoulutettuihin. Erityisesti tekniikan ja ICT-osaajien opiskelupaikkojen määrä ja taso on pidettävä kunnianhimoisina.

Päivitetty 23.09.2024 klo 09:31

Teknologiateollisuudessa korkeakoulutetun osaamisen tarve korostuu jatkossa vielä nykyistäkin vahvemmin. Jo vuoden 2021 osaajatarveselvityksen mukaan 60 prosenttia teknologia-alan rekrytoinneista tarvitsee korkeakoulutuksen, mutta toimihenkilöiden kiihtyvä eläköityminen, yritysten kasvava tutkimus- ja kehitystoiminta ja digitalisaation sekä vihreän siirtyvän investoinnit nostanevat lukua entisestään.

Suomi pysyy kiinnostavana investointikohteena vain, jos yritykset voivat luottaa siihen, että täältä löytyy entistä enemmän ja korkeammin koulutettua työvoimaa.

Tekniikan ja ICT-alojen opiskelijamäärät ovat nousseet viime vuosina, mutta tulijoita alalle olisi edelleen reippaasti enemmän kuin alalla on opiskelupaikkoja. Aloituspaikkamäärät on säilytettävä jatkossakin viime vuosien korkealla tasolla ja samalla kiinnitettävä entistä enemmän huomiota tutkintojen läpäisyyn.

Vaikka naisten määrä tekniikan koulutuksissa on lisääntynyt, on ala edelleen turhan harvalle naiselle ensisijainen valinta. Työtä tekniikan alan koulutusten ja työyhteisöjen monimuotoisuuden eteen tulee jatkaa.

Korkeammat opiskelijamäärät edellyttävät korkeakouluilta rohkeaa uudistumista. Ilman uusia toimintatapoja vaarana on koulutuksen laadusta tinkiminen, kun rahoitus ei kasva samaa tahtia opiskelijamäärien kanssa. Tarvitaan sekä vahvaa yhteistyötä korkeakoulujen kesken että tiiviitä kumppanuuksia yritysten kanssa.

Pedagogiikkaa tulee kehittää niin, että digitaalisen opiskelun ja opetuksen mahdollisuudet hyödynnetään täysimääräisesti. Tämä on edellytys sille, että pystymme takaamaan tasokkaan ja työelämän tarpeisiin vastaavan korkeakoulutuksen eri puolilla Suomea.

Tiiviillä yhteistyöllä ja työnjaolla saavutamme parempaa laatua:

  • Lisätään kannusteita yritysten ja korkeakoulujen yhteistyölle sekä TKI-toiminnassa että koulutuksessa. Uudistetaan korkeakoulujen ohjausta palkitsemaan vahvemmin laadun ja vaikuttavuuden kehittymisestä.
  • Kehitetään toimivia kumppanuusmalleja. On tärkeää, että tutkimuksen ja koulutuksen rahoitusinstrumentit ohjaavat kumppanuuksiin, joissa yrityksillä on aktiivinen rooli.
  • Edistetään korkeakoulujen yhteistyötä, jossa korkeakoulut suunnittelevat tutkintojen osia ja jatkuvan oppimisen kokonaisuuksia yhdessä ja jakavat toteutusvastuuta korkeakoulujen vahvuuksiin perustuen.
  • Tunnistetaan opinnot, jotka voidaan helpoimmin järjestää verkossa, ja aloitetaan yhteistyö nopeasti niistä.  
  • Laajeneva korkeakoulutus vaatii ennakoitavat resurssit.  

Lisätiedot: