Uutinen

Sähköistä kuittia edistämään syntyi ekosysteemi

Teknologiateollisuuden reaalitaloutta vauhdittava RTECO-hanke käynnisti tammikuun lopussa eKuitti-ekosysteemin, jonka tavoitteena on viedä käytäntöön sähköinen kuitti.

RTECO:n edeltäjässä, Taltio-hankkeessa, määriteltiin tarvittavat tietorakenteet – nyt on aika rakentaa ja viedä käytäntöön tekninen ympäristö, jossa kuitit kulkevat sähköisesti.

Ekosysteemissä on mukana yrityksiä, liittoja ja julkisyhteisöjä, kuten Valtiokonttori ja Verohallitus. Ekosysteemi kehittyy ja muotoutuu edetessään, toimintaa ohjaa kirkkaana yhteinen tavoite sähköisen kuitin edistämisestä.

Keskeinen kysymys infraa rakennettaessa on, miten rakenteinen sähköinen kuitti saadaan myyjän järjestelmästä ostajan järjestelmään. Kun järjestelmät saadaan keskustelemaan keskenään, säästyy niin aikaa ja vaivaa kuin rahaakin.

Sähköisen kuitin mukana kertyvä data synnyttää monenlaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Sähköinen kuitti vähentää merkittävästi yrityksien ja yhteisöjen kuluja. Sen mukanaan tuoma manuaalisen rutiinityön vähentyminen on iso helpotus. eKuittia voidaan hyödyntää laajasti myös uusien yritys- ja kuluttajapalvelujen tarjoamisessa, RTECO:n hankejohtaja Markku Örn sanoo.

Sähköisessä järjestelmässä on myös monia muita hyötyjä. Yritykset saavat sen myötä järjestelmiinsä huomattavasti nykyistä enemmän tietoa. Kuitit pysyvät taatusti tallessa ja rakenteinen muoto mahdollistaa uudenlaisen analytiikan käytön, kuten ajantasaisen analyysin siitä, mihin rahat menevät.

Sähköisen kuitin mukana kertyvä data synnyttää monenlaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Emme vielä edes tiedä, mitä kaikkea uutta sähköisen kuitin ympärille voi rakentaa. Meillä on ekosysteemissä mukana yrityksiä, jotka etsivät näitä uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Örn kertoo.

TEKESin ja liittojen tukema eKuitti-ekosysteemi on avoin kaikille, jotka haluavat tulla mukaan sähköisen kuitin edistämiseen ja sen käyttöönottoon.

RTECO eKuitti -ekosysteemin aloitusseminaarin materiaalit (pdf) 

Lisätietoja:

Markku Örn RTECO, hankejohtaja 050 5567 032, markku.orn@teknologiateollisuus.fi  

Marja Hamilo Asiantuntija, digitalisaatio 040 843 3448, marja.hamilo@teknologiateollisuus.fi, @marjahamilo

Katso myös, mitä muita artikkeleita löytyy Teknologiateollisuuden helmikuun uutiskirjeestä.