Yritystarina

Tekoälyn avulla voi säästää energiaa

Kylmälaitteiden energiankulutusta voidaan tekoälyn avulla vähentää jopa 15 prosenttia.

Kauppaketjut rakentavat yhä suurempia ja ympäri vuorokauden auki olevia supermarketteja. Alan haasteena ovat rakennusten ja kylmälaitteiden suuret energia- ja ylläpitokulut.

Kiinteistö- ja rakentamisalan, ympäristöministeriön ja kuntien KIRA-digi-hankkeeseen kuuluvassa projektissa selvisi, että kylmälaitteiden energiankulutusta voidaan tekoälyn avulla vähentää jopa 15 prosenttia. Tulokset saatiin Prismoissa, S-Marketeissa ja ABC-myymälässä toteutetussa pilottiprojektissa.

Hankkeessa tutkittiin energiankäytön hallinnan digitalisointia keräämällä eri rakennus- ja kylmäautomaatiojärjestelmiin hajautunut tieto visualisoituun ja helposti käsiteltävään muotoon. Kokeiluhankkeen päätavoitteena oli poistaa suurin osa energiankäytön hallinnan manuaalisista työvaiheista. Kun tieto on saatavilla digitaalisessa muodossa, asiantuntijalle jää tiedon keräämisen sijaan aikaa sen analysointiin ja toimenpiteisiin.

Neuroverkot energiansäästötalkoissa

Projektin toteuttanut Optiwise Oy kehitti osana projektia neuroverkkoihin perustuvan tekoälyn, joka analysoi kylmälaitteiden lämpötilatietojen perusteella, toimivatko laitteet oikein. Tekoäly muun muassa tunnistaa poikkeavat lämpötilan ylitykset ja alitukset tai sulatuksiin liittyvät ongelmat. Tekoälyn antaman ilmoituksen perusteella kylmähuoltoliikkeen tai energiakäytön asiantuntija voi selvittää ongelman aiheuttajan ja tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet.

Energiansäästön lisäksi digitalisoitu energiankäytön hallinta vähentää huoltokäyntejä. Yhdessä projektin pilottikohteista noin 80 prosenttia kylmälaitteen hälytyksistä johti aikaisemmin huoltokäyntiin, kun kokeilun aikana vain noin 20 prosenttiin hälytyksistä piti tilata huolto. Myös tarvittavien asiantuntijoiden määrä vähenee digitalisoinnin myötä: pilotissa yksi asiantuntija pystyi manageroimaan kymmenien kohteiden sijaan satoja eri kiinteistöjä.

Digitalisoinnin ja tekoälyn avulla saaduista säästöstä hyötyvät ympäristön lisäksi asiakkaat, sillä energiakulut näkyvät myös tuotteiden hinnoissa.

Kokeilun tuloksia voidaan hyödyntää liikehuoneistojen lisäksi laajasti muun muassa toimistoissa, päiväkodeissa, kouluissa ja hoivakiinteistöissä.

Lue lisää aiheesta KIRA-digin sivuilta.

Katso, mitä muita artikkeleita löytyy Teknologiateollisuuden kesäkuun uutiskirjeestä.​